Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:47 23 06 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ședință importantă, azi, la Curtea Militară! Este vizat Adrian Strătilă, angajatul ISU Dobrogea, acuzat de racolarea minorilor în scopuri sexuale

ro

31 May, 2021 00:00 1463 Marime text
  • Duminică, 30 mai 2021, după ce ZIUA de Constanța a mediatizat cauza, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța au comunicat că inculpatul este angajatul ISU din anul 2007, fiind încadrat comandant de echipaj și șofer.
  • „Până acum, nu a avut niciodată abateri de natură profesională“.
  • „Inspectoratul pentru Situații de Urgenţă Dobrogea al județului Constanța nu admite și nu încurajează astfel de comportamente, de care ne dezicem complet. Instituția noastră pune accent pe moralitate,disciplină și respect față de oameni. La nivelul Inspectoratului, s-a luat măsură suspendării raporturilor de muncă ale acestuia pentru o perioadă de 30 de zile, iar ulterior se va decide mai departe“.

Plutonierul adjutant Adrian Strătilă, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța, arestat preventiv pentru agresiune sexuală şi racolarea minorilor în scopuri sexuale și coruperea sexuală a minorilor, cere să fie pus în libertate. El a contestat mandatul de arestare preventivă emis pe numele său de judecătorii de la Tribunalul Militar Bucureşti. Solicitarea angajatului ISU Dobrogea va fi analizată azi de judecătorii Curții Militare de Apel București. Oricare va fi decizia acestei instanțe, ea va fi definitivă.
 
Plutonierul adjutant Adrian Strătilă, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța, a fost arestat preventiv, de Tribunalul Militar Bucureşti, pe data de 28 mai 2021.
 

Oficial de la instanță

 
Admite propunerea Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, formulată conform art.224 C.pr.pen. în dosarul nr.488/P/2021 privind pe inculpatul plt. adj. Strătilă Adrian. În baza art.226 alin.1 şi 2 C.pr.pen. rap. la art.223 alin.1 lit. b) şi c) şi alin.2 C.pr.pen. dispune arestarea preventivă pe o durată de 30 de zile, începând cu 28.05.2021 până la 26.06.2021 inclusiv, a inculpatului plt. adj. Strătilă Adrian din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța, cercetat pentru săvârșirea infracţiunilor de agresiune sexuală prev. de art.219 alin.1 și alin.2 lit. c) C.pen. şi racolarea minorilor în scopuri sexuale prev. de art.222 alin.2 C.pen. rap. la art.221 alin.4 C.pen. (ambele privind persoana vătămată ....), agresiune sexuală prev. de art.219 alin.1 ?i alin.2 lit. c) C.pen., cu aplic art.35 alin.1 C.pen. şi coruperea sexuală a minorilor prev. de art.221 alin.4 C.pen. (ambele privind persoana vătămată ....), totul cu aplic. art.38 alin.1 C.pen. În baza art.226 C.pr.pen. raportat la art.230 C.pr.pen. dispune emiterea mandatului de arestare preventivă a inculpatului plt. adj. Strătilă Adrian pentru perioada menţionată. În baza art.275 alin.3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat, inclusiv onorariul avocatului din oficiu desemnat inculpatului, rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 28.05.2021, ora 13.50, în prezenţa inculpatului“. 
 
Duminică, 30 mai 2021, după ce ZIUA de Constanța a mediatizat cauza, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța au comunicat următoarele:
 
„Bărbatul este angajatul ISU Dobrogea al județului Constanța din anul 2007, fiind încadrat comandant de echipaj și șofer. Până acum, nu a avut niciodată abateri de natură profesională. Inspectoratul pentru Situații de Urgenţă Dobrogea al județului Constanța nu admite și nu încurajează astfel de comportamente, de care ne dezicem complet. Instituția noastră pune accent pe moralitate,disciplină și respect față de oameni. La nivelul Inspectoratului, s-a luat măsură suspendării raporturilor de muncă ale acestuia pentru o perioadă de 30 de zile, iar ulterior se va decide mai departe“.
 

Cu executare pentru militarul care ar fi atins o minoră în mai multe zone ale corpului

 
Din păcate, angajatul ISU nu este primul miliar implicat în astfel de dosare.
 
Recent, judecătorii Curții de Apel Constanța au decis condamnarea definitivă a unui fost militar constănțean acuzat că ar fi atins o minoră în mai multe zone ale corpului. Militarul şi-a depus demisia, iar în data de 02.09.2020 a fost trecut în rezervă.
 
Inculpatul a fost angajat în sistem în data de 05.05.2008, cu gradul de soldat, iar în anul 2010 a fost avansat la gradul de caporal. Nu a participat la misiuni în teatrele de operaţii. Militarul a fost evaluat psihologic în fiecare an, cu rezultate APT RSM (riscuri specifice serviciului militar) şi adaptat la condiţiile vieţii militare. Ultima evaluare psihologică a fost în anul 2019. Nu a prezentat comportamente dezadaptative în mediul militar.

 
Cel în cauză a luat trei ani și o lună de închisoare cu executare.
 
„Condamnă inculpatul M. P. R. la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru comiterea infracțiunii de agresiune sexuală. Condamnă inculpatul M. P. R. la pedeapsa de 3 luni închisoare, pentru comiterea infracțiunii de ultraj contra bunelor moravuri. Aplică inculpatului M. P. R. pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare, pe care o sporește cu 1 lună, în final inculpatul M. P. R.(...) execută pedeapsa de 3 ani și 1 (o) lună închisoare. Pedeapsa se va executa în regim de detenție. Scade din durata pedepsei închisorii pronunțate perioada reținerii de 24 de ore, de la data de 03.09.2020, ora 16.41 și perioada arestării preventive de la data de 04.09.2020 la zi. Respinge, ca nefondată, cererea privind obligarea inculpatului M. P. R. la plata sumei de 5000 de lei, cu titlu de daune morale“.
 
În noiembrie 2020, un militar din cadrul Forțelor Navale, trimis în judecată pentru săvârşirea a trei infracţiuni de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, a fost condamnat definitiv! Curtea Militară de Apel București a decis condamnarea inculpatului la doi ani şi zece luni de închisoare cu suspendare.
 

Un militar din Ovidiu a împușcat un Bichon

 
În martie 2016, aproape de ora 14.00, un militar din Ovidiu a tras un foc de armă către un câine (rasa Bichon Frise), în timp ce se afla pe bulevardul Aurel Vlaicu.
 
Ulterior, în 2020, militarul, din cadrul UM 02151 Ovidiu, a fost condamnat pentru săvârșirea infracțiunilor de practicare a tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive, rănirea sau schingiuirea animalelor și de uz de armă fără drept, este nemulțumit de pedeapsă. În primă instanță, Tribunalul Militar București a decis condamnarea inculpatului la un an și trei luni de închisoare. Instanța a amânat aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de doi ani. Nemulțumit, militarul a contestat decizia Tribunalului Militar București la Curtea Militară de Apel București.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii