Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:16 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ședință CJ Constanța Sumă de peste patru milioane de euro alocată pentru reabilitarea Bibliotecii Județene. Este vizată creșterea eficienței energetice (DOCUMENT)

ro

14 Apr, 2024 17:00 530 Marime text
  • Consiliul Județean Constanța, în calitate de beneficiar al acestui proiect, vizează îmbunătățirea performanței energetice a Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, prin reducerea consumului de energie, îmbunătățirea calității vieții pentru toți utilizatorii prin îmbunătățirea confortului termic, a condițiilor de igienă, a siguranței și calității aerului, toate acestea fiind în acord cu principiile strategice stabilite la nivelul UE în domeniul eficienței energetice
 
Miercuri, în data de 17 aprilie 2024, Consiliul Județean Constanța este convocat în ședință extraordinară, cu începere de la ora 10:00 și cu desfășurare în format hibrid.
 
Ședința va fi ținută în Sala „Remus Opreanu” a Palatului Administrativ.
 
Consilierii au cinci proiecte pe ordinea de zi, printre care și proiectul de hotărâre nr. 77/08.04.2024 privind aprobarea proiectului „Reabilitare Biblioteca Județeană I.N. Roman Constanța”, cod PRSE/2.1/B/1/2023 și a cheltuielilor aferente. Acesta va fi finanțat în cadrul Programului Regional  2021 – 2027, Obiectiv specific 2.1 – Promovarea eficienței energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, apelul de tip competitiv cu depunere la termen a cererilor de finanțare având codul PRSE/2.1/B/1/2023.
 
Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, este inițiatorul acestui proiect.
 
Valoarea totală pentru reabilitarea Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța este de 14.902.181,89 de lei (fără TVA), respectiv 17.618.773,93 de lei, cu TVA inclus (echivalentul a peste patru milioane de euro la cursul actual).
 
Potrivit datelor din proiect, Consiliul Județean Constanța contribuie cu  2.373.057,74 de lei (fără TVA), respectiv 2.823.938,71 de lei cu TVA. Suma reprezintă cheltuielile neeligibile, cât și contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 295.896,70 de lei cu TVA inclus, reprezentând cofinanțarea proiectului.
 
De asemenea, Consiliul Județean Constanța va asigura cheltuielile conexe ce pot apărea pe durata implementării proiectului, pentru realizarea în condiții optime a acestuia.
 
Proiect ce vizează creșterea eficienței energetice
 
Consiliul Județean Constanța, în calitate de beneficiar al acestui proiect, vizează îmbunătățirea performanței energetice a Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, prin reducerea consumului de energie, îmbunătățirea calității vieții pentru toți utilizatorii prin îmbunătățirea confortului termic, a condițiilor de igienă, a siguranței și calității aerului, toate acestea fiind în acord cu principiile strategice stabilite la nivelul UE în domeniul eficienței energetice.
 
Prin creșterea eficienței energetice a Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța ca rezultat al schimbărilor tehnologice, comportamentale și sau/economice, proiectul va promova reducerea necesarului și utilizarea rațională a energiei, în același timp asigurându-se un confort termic adaptat. Astfel că, economia de energie (și anume cantitatea de energie economisită determinată prin măsurarea și/sau estimarea consumului înainte și după punerea în aplicare a unei măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice) este un factor cheie care va fi urmărit direct de către Consiliul Județean Constanța prin realizarea proiectului, scopul final fiind o creștere economică inteligentă, sănătoasă și durabilă, cu impact  major în dezvoltarea la nivel de județ.
 
Toate aceste intenții de actualizare, modernizare și eficientizare au ca scop obținerea la finalul intervențiilor a unei certificări energetice cu calificativ A (eficiență energetică ridicată), iar la final, dar nu în ultimul rând, scopul este de a actualiza parametrii tehnici ai clădirii în cauză și de a o alinia la standardele operaționale ale altor clădiri cu caracteristici similare din domeniu la nivelul UE.
 
De realizarea proiectului depind și alte inițiative locale la nivel de regiune. Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța va putea să demareze și alte proiecte precum digitalizare, realizarea de evenimente culturale etc., inclusiv promovarea turistică prin materiale promo, filme documentare sau afaceri conexe care vor dori să se asocieze alături de activități în colavborare cu ONG-urile și alte entități de profil.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii