Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:41 21 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Școala 39 Nicolae Tonitza, Constanța, în proces pe uniformă! Curtea de Apel stabilește definitiv unde se judecă dosarul (MINUTA)

ro

03 Oct, 2023 13:39 1042 Marime text


Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au pronunțat o decizie definitivă în procesul care are în centru culoarea uniformei școlare de la Școala Gimnazială Nr. 39 Nicolae Tonitza din Constanța!
 
Dat fiind conflictul de competență negativ de la Tribunalul Constanța, între Secția I Civilă și Secția de Contencios administrativ și fiscal, care și-au declinat competența de soluționare de la una la alta, dosarul a ajuns la Curtea de Apel, instanță care a stabilit, definitiv, unde se va judeca procesul.
 
Astfel, Curtea a decis ca procesul vizând culoarea lila a cămășii din uniforma elevilor de la Școala 39 să se desfășoare la Secția de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului.
 
În aceste condiții, dosarul va fi reînregistrat la Tribunalul Constanța, Secția de Contencios administrativ și fiscal.
 
Iată minuta deciziei pronunțate în cauză de Curtea de Apel:
 
„Stabileşte competenţa de soluţionare a apelului în favoarea Tribunalului Constanţa – Secţia de Contencios Administrativ și Fiscal. Definitivă“.

Decizia Curții de Apel a fost luată de completul C11 continuitate al Secției I Civile, prezidat, potrivit surselor noastre, de magistratul Ionela Diana Faur.
 
Acum, urmează ca dosarul să fie trimis înapoi la Tribunal, pentru stabilirea primei înfățișări în proces.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în cererea inițială de chemare în judecată, părintele care a deschis procesul a solicitat „constatarea încetării efectelor juridice ale Procesului-verbal încheiat în data de 24.09.2009 în cadrul Consiliului de administraţie al Scolii nr. 39 Constanţa, constatarea încetării efectelor juridice ale Regulamentului de organizare și funcţionare al Școlii nr. 39 Constanţa pentru anul Şcolar (...) şi constatarea nelegalităţii introducerii/menţinerii uniformei şcolare reprezentată de culoarea «lila» a cămăşii/ tricoului/ bluzei, respectiv culoarea «bleumarin/negru» a pantalonului/fustei cu consecinţa reluării procedurii legale de stabilire a semnului distinctiv cu titlu de ţinută şcolară în acord cu Legea 35/2007“.
 
Cererea viza anul școlar precedent, respectiv 2022-2023, și, în cuprinsul acesteia, părintele reclamant a mai precizat că „la acest moment, elevii Şcolii Gimnazile nr. 39 Constanţa se prezintă la şcoală în ţinută lila, deşi din consultarea reprezentanţilor elevilor pentru anul şcolar (...) a rezultat culoarea alb în ţinuta şcolară, părinţii şi elevii văzându-se la început de an şcolar într-o situaţie în dezacord vădit cu voinţa proprie, fiind astfel nevoiţi să achiziţioneze noi ţinute de culoare lila şi să renunţe la cele deja achiziţionate de culoare alb“.
 
Nu în ultimul rând, reclamantul a mai spus că „din niciun document emis de către Şcoala Gimnazială nr. 39 Constanţa în acord cu Legea 35/2007 nu rezultă stabilirea legală sub aspect procedural a ţinutei şcolare de culoare lila, sens în care a solicitat a se reţine faptul că impunerea unei culori drept ţinută şcolară în afara respectării cadrului normativ procedural incident este vădit nelegală şi rău-intenţionată“.
 
Ce au spus reprezentanții școlii
 
În replică, reprezentanții din proces ai școlii au precizat că „nu este justificată sub niciun aspect critica reclamantului, întrucât acesta face parte din Consiliul de părinţi, format dintr-un număr de 57 de persoane, iar acesta si-a expus clar punctul de vedere în cadrul şedinţelor consiliului, însă cum niciun alt membru nu a fost de acord cu opinia sa, ceilalţi părinţi nefiind în consens cu reclamantul privind schimbarea uniformei şcolare“.
 
„Reclamantul trebuie să se supună majorităţii, iar instanţa, în baza principiului disponibilităţii, nu a fost sesizată cu un alt obiect de judecată. Referitor la capătul de cerere privind constatarea încetarii efectelor juridice ale Procesului-verbal încheiat în data de 24.09.2009 în cadrul Consiliului de administraţie al Scolii nr. 39 Constanta, a arătat că nu exista temei pentru a se dispune în acest sens, din moment ce instanţa nu a constatat ca fiind nelegal acest procesul-verbal, neexistand motive de nelegalitate plauzibile“, au mai arătat reprezentanții unității școlare.
 
După ce dosarul va fi judecat de magistrații de la Tribunal, hotărârea pe care o vor pronunța aceștia va putea fi atacată în recurs, la Curtea de Apel.
 
Sursa motivare
: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Proces pe uniforma școlară, la Tribunalul Constanța. Judecătorii explică de ce nu au putut lua o decizie în procesul cu Școala 39 Nicolae Tonitza
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii