Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:24 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Școala 39 Nicolae Tonitza Constanța – Alb sau lila la uniformă? Decizia se ia în instanță. Când se pronunță judecătorii

ro

05 Sep, 2023 17:00 5402 Marime text
  • Școala Gimnaială Nr. 39 Nicolae Tonitza Constanța a fost chemată în judecată de părinți în legătură cu stabilirea culorii lila pentru cămașa uniformei școlare a elevilor.
  • Dosarul a fost judecat cu doar câteva zile înainte de începerea anului școlar 2023-2024.
  • Tribunalul Constanța a anunțat că verdictul pe uniforma școlară va fi pronunțat pe 19 septembrie 2023.
  • Decizia Tribunalului va putea fi ulterior atacată la Curtea de Apel Constanța.
Școala Gimnazială Nr. 39 Nicolae Tonitza Constanța așteaptă de la Tribunalul Constanța decizia cu privire la culoarea uniformei pentru elevii unității de învățământ!
 
Cu doar câteva zile înainte de începerea anului școlar 2023-2024, Tribunalul a judecat dosarul în care un părinte le-a cerut judecătorilor să constate „nelegalitatea introducerii uniformei școlare“, în referire la culoarea lila a cămășii.
 
Un al doilea părinte a cerut să intervină, la rândul său, în proces, arătând în cererea depusă la instanță că „la adăpostul afirmaţiei nedovedite a pârâtei (nr., Școala Gimnazială nr. 39) că noua uniformă nu este necesară, elevii acestei unităţi de învatamant sunt obligaţi tacit să adopte o ţinută cu privire la care nu s-a mai parcurs nicio altă procedură de analiză a utilităţii sale prin raportare la posibilităţile fiecărui părinte de procurare a acesteia, cu atât mai mult cu cât nu este vorba despre o culoare neutră“.
 
În dosar, Școala Gimnazială Nr. 39 Nicolae Tonitza, Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Ministerul Educației au rolul de pârâți, în timp ce părinții care cer anularea uniformei (privind culoarea lila) sunt reclamant, respectiv intervenient în numele altei persoane.
 
După ascultarea tuturor părților din proces, judecătorii Secției I Civile a Tribunalului au rămas în pronunțare și au anunțat că hotărârea va fi luată pe 19 septembrie 2023, după deliberări.
 
Cazul se află în atenția completului Fond civil 4 al secției, prezidat de magistratul Corina Suzana Artene.
 
Procesul nu se va termina însă odată cu pronunțarea deciziei Tribunalului, căci aceasta va putea fi atacată de către părțile nemulțumite la instanța de control judiciar, respectiv Curtea de Apel Constanța.
 
Dosarul se află în atenția Tribunalului încă de anul trecut, de la finele lunii septembrie 2022, dar abia acum va fi pronunțată o primă decizie cu privire la culoarea uniformei elevilor de la Școala 39.
 
„Reluarea procedurii legale de stabilire a semnului distinctiv cu titlu de ținută școlară“
 
În cererea inițială, părintele care s-a adresat instanței a solicitat „constatarea încetării efectelor juridice ale Procesului-verbal încheiat în data de 24.09.2009 în cadrul Consiliului de administraţie al Scolii nr. 39 Constanţa, constatarea încetării efectelor juridice ale Regulamentului de organizare și funcţionare al Scolii nr. 39 Constanţa pentru anul Şcolar (...) şi constatarea nelegalităţii introducerii/menţinerii uniformei şcolare reprezentată de culoarea «lila» a cămăşii/ tricoului/ bluzei, respectiv culoarea «bleumarin/negru» a pantalonului/fustei cu consecinţa reluării procedurii legale de stabilire a semnului distinctiv cu titlu de ţinută şcolară în acord cu Legea 35/2007“.
 
Cererea viza anul școlar precedent, respectiv 2022-2023, și, în cuprinsul acesteia, părintele reclamant a mai precizat că „la acest moment, elevii Şcolii Gimnazile nr. 39 Constanţa se prezintă la şcoală în ţinută lila, deşi din consultarea reprezentanţilor elevilor pentru anul şcolar (...) a rezultat culoarea alb în ţinuta şcolară, părinţii şi elevii văzându-se la început de an şcolar într-o situaţie în dezacord vădit cu voinţa proprie, fiind astfel nevoiţi să achiziţioneze noi ţinute de culoare lila şi să renunţe la cele deja achiziţionate de culoare alb“.
 
Nu în ultimul rând, reclamantul a mai spus că „din niciun document emis de către Şcoala Gimnazială nr. 39 Constanţa în acord cu Legea 35/2007 nu rezultă stabilirea legală sub aspect procedural a ţinutei şcolare de culoare lila, sens în care a solicitat a se reţine faptul că impunerea unei culori drept ţinută şcolară în afara respectării cadrului normativ procedural incident este vădit nelegală şi rău-intenţionată“.
 
„Reclamantul trebuie să se supună majorității“
 
În replică, reprezentanții din proces ai școlii au precizat că „nu este justificată sub niciun aspect critica reclamantului, întrucât acesta face parte din Consiliul de părinţi, format dintr-un număr de 57 de persoane, iar acesta si-a expus clar punctul de vedere în cadrul şedinţelor consiliului, însă cum niciun alt membru nu a fost de acord cu opinia sa, ceilalţi părinţi nefiind în consens cu reclamantul privind schimbarea uniformei şcolare“.
 
„Reclamantul trebuie să se supună majorităţii, iar instanţa, în baza principiului disponibilităţii, nu a fost sesizată cu un alt obiect de judecată. Referitor la capătul de cerere privind constatarea încetarii efectelor juridice ale Procesului-verbal încheiat în data de 24.09.2009 în cadrul Consiliului de administraţie al Scolii nr. 39 Constanta, a arătat că nu exista temei pentru a se dispune în acest sens, din moment ce instanţa nu a constatat ca fiind nelegal acest procesul-verbal, neexistand motive de nelegalitate plauzibile“, au mai arătat reprezentanții unității școlare.
 
În acest context, rămâne de văzut care va fi decizia Tribunalului Constanța.
 
Așa cum am precizat anterior, hotărârea Tribunalului va putea fi atacată ulterior la Curtea de Apel Constanța.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Învățământ Constanța
LIVE VIDEO-TEXT. Relocarea elevilor de clasă pregătitoare din Constanța. ISJ face precizări importante (FOTO)

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii