Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:16 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Șantaj cu iz sexual la Tulcea! Decizie definitivă la Constanța

ro

20 Dec, 2023 17:00 1059 Marime text
 
 
  • Inculpatul este suspectat că, în 2017, a determinat-o pe persoana vătămată, în temeiul aceleiaşi rezoluţiuni infracţionale, în mod repetat, prin constrângere morală, respectiv prin amenințarea cu postarea pe internet de poze prezentând-o nud pe aceasta, să-i trimită fotografii compromițătoare, creându-i astfel o stare de temere.
 
Final de proces, la Constanța, în cazul unui individ din județul Tulcea acuzat de şantaj în formă continuată, în cauză persoana vătămată fiind o tânără, tot din Tulcea! Recent, Curtea de Apel Constanța a încetat procesul penal față de inculpat pentru săvârșirea infracţiunii de şantaj în formă continuată, întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale. Cu toate acestea, inculpatul a fost obligat să-i achite tinerei contravaloarea în lei la cursul BNR din data plăţii a sumei de 5000 euro, reprezentând daune morale.
 
Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea, în urma probelor administrate, s-a reţinut următoarea situaţie de fapt:
 
În 2017 a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tulcea plângerea persoanei vătămate, care a arătat că deține conturi pe rețelele Facebook și Instagram iar în perioada noiembrie-decembrie 2016 a acceptat ca prieten în lista sa de pe Instagram o persoană ce avea contul (...), (ulterior stabilindu-se că era vorba despre inculpatul), cu care a comunicat o perioadă de timp, cu mențiunea că nu cunoștea nimic despre persoana în cauză.
 
Conform procurorilor, după o anumită perioadă de discuții, inculpatul ar fi încercat să o determine pe tânără să îi trimită poze compromițătoare cu ea, aspect ce a determinat persoana vătămată să blocheze contul respectiv.
 
După o altă perioadă de timp, inculpatul a contactat persoana vătămată de pe un cont făcut cu date nereale pe aplicația Facebook, care, după scurte discuții, a început să o întrebe aspecte intime.
 
La un moment dat, se mai arată în ancheta magistraților, având deja un ascendent asupra psihicului persoanei vătămate, inculpatul i-a comunicat tinerei că deține un video compromițător cu ea (...) și că, dacă nu va face ceea ce el îi va cere, va distribui clipul pe internet.
 
Partea vătămată a susținut că deși nu a crezut în totalitate amenințarea inculpatului, susținând că nu ar putea să aibă respectivul clip video, totuși i-a fost indusă o puternică stare de temere.
 
În circumstanțele anterior menționate, conform actului de sesizare a instanței, fiindu-i indusă o stare puternică de temere, persoana vătămată a acceptat cele solicitate de inculpat, respectiv să-și facă poze compromițătoare prezentând-o pe ea nud și să i le trimită pe Facebook.
 
Ulterior, persoana vătămată a fost contactată de către inculpat prin aplicaţia Facebook, dar aceasta nu i s-a răspuns timp de mai multe ore.
 
În acest context, inculpatul a adresat mai multe amenințări persoanei vătămate, în sensul în care dacă aceasta nu-i va răspunde, postează pe internet pozele compromițătoare.
 
Ulterior, bărbatul și-a pus în aplicare amenințarea și a trimis pozele unor persoane, aflate în lista acesteia de prieteni.
 
Apoi, spun procurorii, inculpatul a contactat persoana vătămată prin intermediul aplicaţiei Facebook și i-a spus acesteia că dacă va întreține relaţii sexuale cu el, nu va mai trimite pozele compromițătoare și că le va șterge din telefonul său.
 
În această situație, persoana vătămată i-a transmis inculpatului că este de acord și i-a cerut să-i promită că va șterge pozele nud cu ea.
 
Din materialul probatoriu administrat a reieșit că, contul de Facebook cu utilizatorul „(...)” este înființat pe baza unor date nereale, titularul acestuia folosindu-l pentru a-și ascunde adevărata identitate pe timpul săvârșirii infracțiunilor.
 
De asemenea, din materialul probator administrat în cauză, s-a concluzionat că există indicii rezonabile în sensul că pentru săvârșirea faptei, inculpatul a folosit serviciul de internet al locuinței în care acesta trăiește efectiv cu familia şi, având în vedere vârsta sa cât și a părinților, s-a concluzionat că el este cel care ar deține deprinderile necesare accesării site-ului de socializare Facebook în modalitatea descrisă mai sus.
 
Dosarul a fost trimis spre soluționare Judecătoriei Tulcea, instanță care a încetat procesul penal cu privire la inculpat, pentru săvârșirea infracţiunii de şantaj în formă continuată, întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale.
 
Totuși, instanța a admis în parte acţiunea civilă formulată şi l-a obligat pe inculpat la plata către partea civilă a contravalorii în lei la cursul BNR din data plăţii a sumei de 5000 euro, reprezentând daune morale.    
 
Decizia Judecătoriei Tulcea a fost menținută și de judecătorii de la Curtea de Apel Constanța.
 
Sursă: portal instanțe de judecată și rejust.ro

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Un bărbat din Constanţa a fost reţinut, după ce a trimis mesaje cu conţinut obscen unei fete de 13 ani din Timişoara, dar și altor fete
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii