Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:25 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Revolta“ pensionarilor Seniorii din Constanța atacă în instanță Consiliul Local

ro

04 Feb, 2022 00:00 2799 Marime text
  • Avocatul Mira Sterea, din cadrul Baroului Constanța, reprezentanta Uniunii Județene a Pensionarilor din Constanța în acest proces, a confirmat, pentru ZIUA de Constanța, existența litigiului pe rolul tribunalului din oraș.
  • Motivul litigiului este reprezentat de HCL Constanța nr. 53/2021, ale cărei anulare și, respectiv, suspendare pensionarii le solicită în instanță. Mai exact, prin documentul contestat a fost modificată chiria pe care pensionarii o achită pentru sediul pe care îl folosesc.
  • Indiferent care va fi decizia Tribunalului Constanța, aceasta va putea fi atacată la instanța superioară de către oricare dintre părțile care se consideră nemulțumite de aceasta.
  • În Secțiunea Documente puteți consulta HCL Constanța 53/2021, dar și Procesul-verbal al ședinței CLM Constanța din 26 februarie 2021.
 
Uniunea Județeană a Pensionarilor din Constanța a chemat în judecată Consiliul Local al Municipiului Constanța, dar și Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public și Privat, dosarul fiind recent înregistrat pe rolul Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța.
 
Motivul litigiului este reprezentat de HCL Constanța nr. 53/2021, ale cărei anulare și, respectiv, suspendare pensionarii le solicită în instanță. Mai exact, prin documentul contestat a fost modificată chiria pe care pensionarii o achită pentru sediul pe care îl folosesc.
 
Avocatul Mira Sterea, din cadrul Baroului Constanța, reprezentanta Uniunii Județene a Pensionarilor din Constanța în acest proces, a confirmat, pentru ZIUA de Constanța, existența litigiului pe rolul tribunalului din oraș.
 
„În prezent, există o acțiune deschisă de Uniunea Județeană a Pensionarilor din Constanța pentru anularea și, respectiv, suspendarea HCL 53/2021, la Secția de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța“, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, avocatul.
 
Primul termen de judecată, la care se va discuta, cel mai probabil, cererea de suspendare a hotărârii consiliului local, este programat să se desfășoare la data de 25 februarie 2022, de la ora 11.30.
 
Chiria de bază propusă
 
Potrivit informațiilor oficial, documentul atacat în instanță reprezintă „hotărâre privind aprobarea tarifelor de bază pentru închirierea spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință aflate în proprietatea municipiului Constanța și în administrarea / proprietatea RAEDPP Constanța și meselor / tarabelor și terenurilor destinate comercializării de produse, situate în piețele agroalimentare administrate de RAEDPP Constanța“.
 
Surse apropiate cazului au explicat, pentru ZIUA de Constanța că, prin acest act, pentru Uniunea Județeană a Pensionarilor din Constanța s-a propus o valoare a chiriei de bază de 6,84 de euro/UM/lună pentru Zona A – cea propusă pentru „sedii administrative instituții publice, fundații și asociații, revoluționari * pentru activități generatoare de profit se vor utiliza tarifele de la activitățile respective“.
 
Aceeași valoare a fost propusă, prin anexa aceluiași HCL, pentru Zona A, pentru „sedii administrative inclusiv profesii liberale“.
 
Conform datelor oficiale, Uniunea Județeană a Pensionarilor din Constanța are sediul pe Bulevardul Alexandru Lăpușneanu, nr. 71.
 
HCL Constanța nr. 53/2021 a fost adoptată cu 18 voturi pentru, șapte împotrivă și o abținere, în cadrul ședinței Consiliului Local Constanța din data de 26 februarie 2021.
 
Discuții în CLM
 
Redăm, în continuare, procesul-verbal al ședinței din 26 februarie 2021, cu privire la proiectul prin care a fost adoptată HCL 53/2021, astfel cum apare consemnat pe site-ul oficial al Primăriei Constanța,
 

„D-na Mirela Garîp, președinte de ședință:
 
Proiectul nr. 3: Proiect de hotărâre privind aprobarea tarifelor de bază pentru închirierea spațiilor cu altă destinație decât cea de locuință aflate în proprietatea municipiului Constanța și în administrarea / proprietatea RAEDPP Constanța și meselor / tarabelor și terenurilor destinate comercializării de produse, situate în piețele agroalimentare administrate de RAEDPP Constanța.
 
inițiator: Vergil Chițac
 
Domnule primar, vă rog să prezentați proiectul!
 
Domnul primar Vergil Chițac îl roagă pe domnul director al RAEDPP Constanța, Stere Hira, să dea explicații cu privire la proiect.
 
Domnul consilier Costin-Ioan Răsăuțeanu propune ca amendament: - menținerea tarifelor actuale.
 
Domnul consilier Ionuț Rusu are o intervenție.
 
D-na Mirela Garîp – președinte de ședință:
 
Supun amendamentul formulat de domnul Răsăuțeanu la vot.
 
D-na Georgiana Gospodaru – secretar general:
 
Rezultatul votului este următorul – 8 voturi pentru – 16 împotrivă și o abținere.
 
D-na Mirela Garîp – președinte de ședință:
 
Acest amendament nu a trecut.
 
Voi supune proiectul la vot în integralitatea lui.
 
D-na Ioana Claudia Dobre are o intervenție.
 
Dl. Director Stere Hira dă explicații.
 
D-na Câmpeanu Adriana Teodora are o intervenție.
 
D-na Mirela Garîp – președinte de ședință.
 
Voi supune proiectul la vot în integralitatea lui.
 
D-na Georgiana Gospodaru – secretar general:
 
Rezultatul votului este următorul – 18 voturi pentru – 7 voturi împotrivă și o abținere.
 
D-na Mirela Garîp – președinte de ședință:
 
Proiectul a fost aprobat“.

 
Din legea asociațiilor de pensionari
 
Pentru contextualizare, amintim, de asemenea, dincolo de cele discutate în ședința consiliului local, în Legea 502/2004 privind asociațiile pensionarilor, se arată printre altele, la Articolul 32, că „autoritățile administrației publice locale vor sprijini asociațiile și federațiile pensionarilor, constituite în temeiul prezentei legi, prin punerea la dispoziția acestora, în funcție de posibilități, a unor spații corespunzătoare funcționării lor. (...) Pentru spațiile din fondul locativ de stat, folosite de asociațiile și federațiile pensionarilor ca sedii și cluburi, se va percepe chiria minimă stabilită prin hotărâri ale consiliilor județene și locale sau ale Consiliului General al Municipiului București“.
 
Așa cum am precizat anterior, Tribunalul Constanța va analiza solicitările Uniunii Județene a Pensionarilor din Constanța la data de 25 februarie 2022, de la ora 11.30.
 
Indiferent care va fi decizia Tribunalului Constanța, aceasta va putea fi atacată la instanța superioară de către oricare dintre părțile care se consideră nemulțumite de aceasta.
 
În Secțiunea Documente puteți consulta HCL Constanța 53/2021, dar și Procesul-verbal al ședinței CLM Constanța din 26 februarie 2021.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Citește și
Respect și recunoștință pentru seniorii din Constanța. Ce documente trebuie să trimită pentru a fi premiați
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii