Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:54 19 04 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Retrocedarea a 19 hectare din zona Carrefour, în atenția judecătorilor de la Curtea de Apel Constanța

ro

23 Mar, 2019 00:00 1806 Marime text
Un fost expert în cadrul Biroului de Expertize Judiciare de pe lângă Tribunalul Constanța, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, a contestat decizia magistraților. Acțiunea fostului expert a ajuns pe rolul Curții de Apel Constanța, primul termen fiind stabilit pentru data de 23 mai.
 
Fostul expert din cadrul Biroului de Expertize Judiciare de pe lângă Tribunalul Constanța a fost trimis în judecată de procurorii din Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, prin rechizitoriul nr. 401/P/2016, în dosarul privind cele 19 hectare din zona Carrefour. În dosar, părțile vătămate sunt Instituția Prefectului - Județul Constanța, Primăria Constanța și persoana vătămată - parte civilă Gheorghe Alexa.
 
În anul 2000, cinci persoane sunt împroprietărite, pe baza Legii 18, cu două terenuri situate în zona de ieșire din municipiul Constanța spre Ovidiu, o zonă numai bună fie pentru construirea de centre comerciale (sunt câteva în zonă), fie pentru un cartier de locuințe, conform romanialibera.ro. Cetățenilor li s-au eliberat titluri de proprietate, pe două sole, A510 Constanța și A498 Constanța (una de 15 și una de 4 hectare), după care s-a realizat înscrierea în cartea funciară.
 
Doi ani mai târziu, o persoană din comuna Mihail Kogălniceanu, Zoea Rădulescu, a solicitat și a obținut eliberarea titlurilor de proprietate pentru 18 hectare situate în această localitate, tot pe sola A510, potrivit romanialibera.ro. Conform anchetatorilor, fiecare unitate administrativ-socială poate să aibă sola A510. Înseamnă a 510-a solă arabilă.
 
„Această solă A510 era învecinată cu drumul de exploatare spre Cogealac. Sola avea în total 130 de hectare. A fost împroprietărită și pusă în posesie de Comisia de Fond Funciar din Kogălniceanu. Lucrurile se complică în anul 2008, când un expert judiciar atestă, în baza unei expertize extrajudiciare, că acea solă A510 situată în comuna Mihail Kogălniceanu este aceeași cu sola A510 situată în Constanța. Cu alte cuvinte, expertul a spus că cele 130 de hectare din Kogălniceanu sunt, de fapt, cele 15 hectare din Constanța. În baza expertizei prezentate judecătorului, Zoea Rădulescu a intrat în posesia celor 19 hectare de teren din Constanța. Mai mult, cei cinci care primiseră suprafața din Constanța au fost expropriați. Judecător în caz a fost Corina Jianu, care ulterior a fost trimisă în judecată pentru că ar fi primit mită un teren de 500 de metri pătrați (…)“, conform romanialibera.ro.
 
Revenind la decizia Tribunalului Constanța, instanța a dispus „restabilirea situației anterioare a comiterii infracțiunilor și desființarea în totalitate a înscrisurilor false, respectiv a expertizei depuse în data de 16.09.2008 în cadrul dosarului civil 63/212/2003 al Judecătoriei Constanța și a adresei nr. 3641/15.05.2000, emisă sub semnătura numiților Traian Dinu și a unei persoane neidentificate, ambele fiind documente rezultate în urma comiterii faptelor în prezenta cauză“.
 
Tribunalul Constanța a luat act că persoanele vătămate Instituția Prefectului - Județul Constanța și Primăria Constanța nu s-au constituit părți civile în cauză și a admis în parte acțiunea civilă formulată de persoana vătămată - partea civilă Alexa Gheorghe, obligând inculpatul să plătească către partea civilă Alexa Gheorghe 1.320.030,80 de lei cu titlu de daune materiale și suma de 10.000 lei cu titlu de daune morale.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii