Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:59 06 12 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, aşteaptă astăzi sentinţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

ro

04 Apr, 2019 00:00 697 Marime text
Astăzi are loc un nou termen în dosarul în care Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, şi Sergiu Lucinschi aşteaptă verdictul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Este vorba de dosarul care are ca obiect infracţiuni de corupţie, şantaj, trafic de influenţă, fals intelectual şi fals în declaraţii.
 
Pronunţarea a fost amânată. DNA a făcut apel după sentinţa din data de 1 noiembrie 2017, când Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, a fost achitat, iar Sergiu Lucinschi, fiului fostului preşedinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi, a fost condamnat la 3 ani cu suspendare în dosarul privind şantajarea lui Alexandru Horpoş, de la care Lucinschi ar fi cerut patru milioane de euro pentru a-şi retrage o plângere de la DIICOT.
 
În iunie 2015, Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, şi Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte Traian Băsescu, au fost trimişi în judecată în dosarul privind şantajarea lui Alexandru Horpoş, de la care Lucinschi ar fi cerut patru milioane de euro pentru a-şi retrage o plângere de la DIICOT. Sergiu Lucinschi este acuzat de şantaj, trafic de influenţă, fals în declaraţii şi instigare la fals intelectual, iar avocatul Radu Pricop, de complicitate la şantaj şi instigare la fals în declaraţii.
 
Potrivit rechizitoriului, în perioada decembrie 2014 - martie 2015, Sergiu Lucinschi, cu complicitatea avocatului Radu Petru Pricop, a constrâns un om de afaceri, denunţător în cauză, să îi dea patru milioane de euro, sumă pe care acesta nu i-o datora lui Lucinschi. Banii au fost ceruţi în contextul în care firma la care Lucinschi era asociat şi acţionar a introdus la DIICOT o plângere penală, "dând, în mod intenţionat, unor afaceri comerciale nerentabile, o încadrare juridică penală". Sergiu Lucinschi i-ar fi spus omului de afaceri că, dacă este de acord să îi cea cele patru milioane de euro cerute, va retrage plângerea de la DIICOT. În perioada ianuarie 2015-martie 2015, Remus Tudoran Jurj, în calitate de procuror DIICOT, având în instrumentare două dosare penale care îl priveau pe Alexandru Horpoş, l-ar fi sprijinit constant pe Sergiu Lucinschi, prin dirijarea unor momente ale anchetei penale într-o manieră fie favorabilă, fie nefavorabilă omului de afaceri cercetat, în funcţie de cum decurgeau discuţiile pentru remiterea banilor.
 
Astfel, în 19 februarie 2015, procurorul Jurj a emis, cu încălcarea dispoziţiilor legale, o ordonanţă prin care i-a permis omului de afaceri părăsirea pentru cinci zile a teritoriului României, cu destinaţia Zambia. Ulterior, în 6 martie 2015, cu prilejul prelungirii măsurii controlului judiciar în cazul omului de afaceri, într-una dintre cauze, procurorul DIICOT i-ar fi comunicat lui Horpoş că are în lucru şi alt dosar penal şi că, dacă cele sesizate se vor confirma, va lua măsurile care se impun. 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii