Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:03 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Publicarea fără acord de informații sau imagini intime Violența cibernetică între foști sau actuali parteneri, inclusă în Legea împotriva violenței domestice

ro

08 Jul, 2020 00:00 1343 Marime text
  • Amenințările online între soți sau parteneri, actuali sau foști sunt incriminate de Legea împotriva violenței domestice.
  • Modificările legislative fac referire și la „accesul ilegal de interceptare a comunicațiilor și datelor private“.
  • Legea violenței domestice definește violența, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima.
Hărțuirea online, mesajele transmise online prin care se instigă la ură pe bază de gen, amenințările din mediul virtual, publicarea nonconsensuală a unor informații și a unui conținut grafic intim – toate acestea, dacă sunt îndreptate împotriva foștilor sau actualilor soți sau parteneri, sunt incriminate prin noile modificări aduse Legii împotriva violenței domestice.
Aceste fapte, alături de altele, precum urmărirea online, accesul ilegal de interceptare a comunicațiilor și datelor private și orice altă formă de utilizare abuzivă tehnologiei informației, cu scopul de a face de rușine, de a umili, speria, amenința sau reduce la tăcere victima sunt reunite în „violența cibernetică“.
Noile modificări au fost publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 588/6.VII.2020 și vizează Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice.
Conform sursei citate, Articolul 3 al legii se modifică și va avea următorul conținut: „În sensul prezentei legi, violența domestică înseamnă orice inacțiune sau acțiune intenționată de violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială, spirituală sau cibernetică, ce se produce în mediul familiei sau domestic ori între soți sau foști soți, preum și între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima“.
Mai departe, se arată în Monitorul Oficial că la articolul 4 alineatul (1), după litera g) se introduce o nouă literă, litera h), ce definește violența cibernetică.

Ce este violența cibernetică


„Violență cibernetică – hărțuire online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, amenințări online, publicarea nonconsensuală de informații și conținut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicațiilor și datelor private și orice altă formă de utilizare abuzivă a tehnologiei informației și a comunicațiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicațiile sau se pot conecta la internet și pot transmite și utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face rușine, umili, speria, amenința, reduce la tăcere victima“.
Și la articolul 8 al legii au fost făcute modificări. Astfel, a fost introdus un paragraf nou, ce prevede următoarele: „Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați asigură coordonarea împreună cu alte ministere în raport cu integrarea unor perspective de egalitate între femei și bărbați în toate politicile, programele și cercetarea în domeniul inteligenței artificiale, pentru a evita potențialele riscuri ale tehnologiei care perpetuează sexismul, stereotipurile de gen și violența cibernetică“.

Campanii de sensibilizare publică


Totodată, alineatul (1) al articolului 9 se modifică și va avea următorul conținut: „Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Sănătății și Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor elaborează și difuzează materiale documentare privind prevenirea, cauzele și consecințele violenței domestice“.
În plus, după alineatul (2) al articolului 9, se introduce un nou alineat, cu următorul cuprins: „Ministerul Transporturilor, Infrastructuri și Comunicațiilor, prin organismele aflate în coordonare responsabile de prevenirea, analiza, identificarea și reacția la incidente în cadrul infrastructurilor cibernetice are obligația de a efectua demersurile necesare pentru a dezvolta campanii de sensibilizare publică privind violența cibernetică și să ofere asistență practică autorităților centrale și locale în prevenirea și răspunsul la violența cibernetică. Împreună cu instituțiile prevăzute la articolul 8, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor stabilește, promovează și bugetează programe destinate unei game largi de utilizatori, pentru alfabetizare digitală“.

Citește și:

Camera Deputaţilor a adoptat includerea violenţei cibernetice în categoria violenţei domestice
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii