Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:10 28 01 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procurorul Andrei Bodean se pregăteşte să intre în cursa pentru şefia DNA Constanţa

ro

26 Sep, 2019 00:00 1955 Marime text
Direcţia Naţională Anticorupţie a declanşat procedura în vederea ocupării următoarelor posturi vacante de procuror şef serviciu/birou:
 
Structura centrală: procuror-şef al Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale în cauze de corupţie din cadrul Secţiei de combatere a corupţiei, procuror-şef al Serviciului de reprezentare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie I din cadrul Secţiei judiciare penale, procuror-şef al Biroului de legătură cu instituţii similare din alte state din cadrul Serviciului de cooperare internaţională şi programe, procuror-şef al Serviciului de registratură, grefă, arhivă şi relaţii cu publicul.
 
Structura teritorială: procuror-şef al Serviciului Teritorial Braşov, procuror-şef al Serviciului Teritorial Constanţa, procuror-şef al Serviciului Teritorial Piteşti, procuror şef al Serviciului Teritorial Ploieşti.
 
Procurorii care doresc să-şi depună candidatura se pot înscrie până la data de 9 octombrie 2019, ora 16:00, la cabinetul procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
 
Procedura de numire a procurorilor în funcţiile de conducere prevăzute la art. 55 din Legea nr. 303/2004 este reglementată prin Regulamentul privind transferul şi detaşarea judecătorilor şi procurorilor, delegarea judecătorilor, numirea judecătorilor şi procurorilor în alte funcţii de conducere, precum şi numirea judecătorilor în funcţia de procuror şi a procurorilor în funcţia de judecător, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 193/2006, publicată în Monitorul Oficial nr. 329 din 12 aprilie 2006, modificată prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 727/2009, publicată în Monitorul Oficial nr. 313 din 12 mai 2009 şi Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 355/2011, publicată în Monitorul Oficial nr. 392 din 03 iunie 2011.
 
După consultarea colectivului de procurori, cu respectarea confidenţialităţii opţiunilor şi a avizului consultativ al Colegiului de conducere, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie înaintează propunerea de numire în funcţiile de conducere vacante, Consiliului Superior al Magistraturii.
 
Candidaţii vor susţine un interviu în faţa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
 

CSM i-a prelungirea delegarea în fruntea DNA

 
În prezent, Serviciului Teritorial Constanţa al DNA este condus de procurorul-şef Andrei Bodean.
 

Pe data de 27 august 2019, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât prelungirea delegării în funcţia de procuror-şef al Serviciului Teritorial Constanţa din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a lui Andrei Bodean, procuror în cadrul acestei structuri de parchet, începând cu data de 01.10.2019, până la ocuparea funcţiei prin numire, în condiţiile legii, dar nu mai mult de 6 luni.
 

Candidat pentru funcţia de procuror-şef al DNA

 
Andrei Bodean s-a numărat printre cei şase magistraţi care s-au înscris, în august 2018, la selecţia organizată de Ministerul Justiţiei pentru funcţia de procuror-şef al DNA.
 

Procuror din 8 februarie 2010

 
Andrei Bodean, procuror în cadrul Serviciului teritorial Constanţa al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, s-a născut pe 6 aprilie 1980 şi a absolvit Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, dar şi Facultatea de Drept a Universităţii Ovidius, specializarea Administraţie Publică. Decretul prin intermediul căruia Andrei Bodean a fost numit procuror (la Parchetul Judecătoriei Constanţa) a fost semnat de preşedintele României, Traian Băsescu, la data de 8 februarie 2010. Consiliului Superior al Magistraturii a decis, în şedinţa din data de 14 mai 2012, promovarea lui Andrei Bodean, de la Parchetul Judecătoriei Constanţa la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa.
 

La DNA din mai 2013

 
În data de 9 mai 2013, Andrei Bodean a fost admis la interviul pentru numirea în funcţia de procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa.
 

Cazuri soluţionate

 
Printre cazurile la care a participat Andrei Bodean când era criminalist se numără şi cel al uciderii Larei Șaban, în care presupuşii autori au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă, dar şi cel al asasinării călugărului din Ghindăreşti, unde suspectul a fost condamnat la peste 20 de ani de detenţie.
 
De asemenea, în calitate de procuror al DNA Constanţa, Andrei Bodean a instrumentat mai multe dosare intens mediatizate, printre acestea aflându-se: dosarul în care mai multe persoane din familia lui Sandu Anghel, zis şi Bercea Mondial, l-ar fi şantajat pe Mircea Băsescu, fratele lui Traian Băsescu, fostul preşedinte al României,  dosarul lui Ionuţ Corneliu Pripişi, la data presupuselor faptelor şeful Corpului de Control al Primăriei Municipiului Constanţa,   dosarul lui Marius Militaru, şeful Clinicii de Cardiologie şi Chirurgie Cardiovasculară din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa,  dosarul directorilor din Consiliul Judeţean Constanţa. De asemenea, Andrei Bodean i-a mai trimis în judecată, printre alţii, pe Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, a fost deferit Justiţiei alături de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu.
 

Dosar la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie

 
În luna iunie, Andrei Bodean a fost audiat de procurorii Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, fiind acuzat de abuz în serviciu şi represiune nedreaptă.
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii