Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:15 05 10 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procesul fostului primar Făgădău, deschis de Municipiul Constanța prin Primar, amânat de judecători

ro

06 Jun, 2023 00:00 1799 Marime text
Decebal Făgădău, fostul primar al Constanței
  • Cazul fostului primar Decebal Făgădău vizează niște cheltuieli privind deplasările acestuia efectute în timpul mandatului.
  • Dosarul va fi analizat de instanța civilă la finele lunii noiembrie 2023.
Procesul deschis fostului primar din Constanța Decebal Făgădău de actuala administrație, privind Litgii de muncă, a fost amânat de judecătorii de la Tribunal.
 
Dosarul va fi analizat de instanța civilă la finele lunii noiembrie 2023.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, cazul vizează niște cheltuieli privind deplasările fostului primar efectute în timpul mandatului.
 
În proces sunt cuprinse ambele dosare deschise de Municipiul Constanța prin Primar pentru recuperarea cheltuielilor privind deplasările efectuate de fostul primar Decebal Făgădău, în timpul mandatului.
 
Este vorba despre două dosare care au fost conexate în urma deciziei Judecătoriei Constanța, instanță care a admis excepția litispendenței, invocată în cauză de Decebal Făgădău.
 
Ce se cere în proces
 
La momentul deschiderii dosarelor în instanță, reprezentanții Biroului de Presă al Primăriei Constanța au explicat, pentru ZIUA de Constanța, că dosarul de la Judecătorie vizează recuperarea unei sume de aproape 25.000 de lei privind deplasările externe ale fostului primar.
 
Primăria Constanța are de recuperat 24.938,11 lei de la fostul primar - nu au fost respectate prevederile legale cu privire la prezentarea rapoartelor de activitate pentru deplasările externe, motiv pentru care trebuie să suporte cheltuielile de deplasare“, au spus aceștia.
 
O acțiune similară, pentru recuperarea cheltuielilor din deplasările externe a fost mai fost deschisă fostului primar Făgădău și la Tribunalul Constanța,iar legat de acest dosar reprezentanții Biroului de Presă au precizat pentru ZIUA de Constanța, cu altă ocazie, că „în urma unui control al Curții de Conturi, a reieșit că trebuie să recuperăm costurile unei deplasări“.
 
Mai exact, în urma controlului din 2019, pentru anul 2018, Camera de Conturi Constanța ar fi stabilit că nu ar fi fost respectate prevederile legale cu privire la prezentarea rapoartelor de activitate în ședința ordinară de consiliu pentru deplasările externe efectuate de aleșii locali.
 
La momentul acestei constatări, se arată în același document că primarul în funcție, Decebal Făgădău, a explicat că „între primar, ca autoritate executivă, şi consiliul local, ca autoritate deliberativă, nu există raporturi de subordonare. Efectuarea deplasărilor externe ale primarului, în calitate de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale nu trebuie să aibă un acord prealabil exprimat al autorităţii deliberative, ci ele derivă din calitatea de reprezentant al unităţii administrativ teritoriale în toate relaţiile cu alte autorităţi publice, persoane fizice sau juridice străine“.
 
„Prezentarea unui raport în prima şedinţă a consiliului local privind deplasarea externă efectuată ar trebui să fie consecinţa unei solicitări exprese a consiliului local, exprimată printr-o hotărâre“, a mai spus, cu aceeași ocazie, primarul.
 
De asemenea, se mai arată în constatarea Curții că „în final, domnul primar a concluzionat că delegaţiile externe ale primarului nu trebuie aprobate în prealabil de către consiliul local; primarul prezintă rapoarte consiliului local doar in urma unei solicitări exprese potrivit prevederi/or art. 63 din Legea nr. 215/2001; neprezentarea raportului prevăzut de art. 44 din Legea nr. 393/2004 nu califică drept neeligibile cheltuielile ocazionate de deplasările externe cu consecinţa suportării integrale a acestora în condiţiile în care au fost prezentate toate documentele justificative necesare decontării în conformitate c u prevederile HG nr. 518/1995 şi Ordinului nr. 1792/2002“.
 
Oricare va fi decizia Tribunalului la finalul procesului, ea va putea fi atacată la instanța de control, respectiv Curtea de Apel.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Inculpați, Decebal Făgădău și Marcela Enache
Judecata s-a terminat! Când va avea loc pronunțarea în dosarul terenurilor din Portul Tomis

 
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii