Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:38 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proces cu parfum de istorie Primăria Constanța, învinsă de un reprezentant al vechii nobilimi

ro

23 Sep, 2020 00:00 2741 Marime text
  • Judecătorii Tribunalului Constanța au pronunțat sentința în dosarul 1319/118/2020.
  • Procesul a fost intentat municipalității de către George Șerban Constandaky, descendent al familiei Bragadiru.
  • Sentința Tribunalului este favorabilă reprezentantului vechii nobilimi și anulează o dispoziție a primarului Decebal Făgădău.
Instanțele din Constanța au luat o primă decizie în procesul intentat municipalității constănțene de către un descendent al familiei Bragadiru.
Sentința este favorabilă reprezentantului vechii nobilimi și anulează o dispoziție a primarului Decebal Făgădău.
George Șerban Constandaky a dat în judecată Municipiul Constanța și pe Primarul Municipiului Constanța în primele luni ale acestui an, respectiv pe data de 2 martie 2020.
La momentul respectiv, dosarul a fost înregistrat pe rolul Secției I civile a Tribunalului Constanța, primind indicativul 1319/118/2020. Obiectul dosarului îl reprezintă Legea 10/2001, act legislativ care prevede retrocedarea imobilelor preluate abuziv în timpul regimului comunist.

Imobil situat în centrul Constanței

După cum arătam în edițiile anterioare, Constandaky, descendent al familiei Bragadiru, cere anularea unei dispoziţii de primar pe Legea 10/2001.
Prin dispoziția contestată, potrivit reprezentanților municipalității, i-a fost refuzată restituirea în natură a unui imobil situat pe bulevardul Ferdinand din municipiul Constanţa, mai exact, în centrul orașului.
Imobilul respectiv este compus din construcţie situată la parter şi subsolul corpului A, în suprafaţă de 160,73 mp şi teren în suprafaţă de 94,4 mp indiviz, şi construcţie în suprafaţă de 57,77 mp şi teren în suprafaţă indiviză de 26 mp, situată la etajul 2 al corpului A din Constanţa.
În calitate de reclamant în procesul amintit mai sus, Șerban George Constandaky a cerut anularea dispoziției prin care i-a fost refuzat imobilul solicitat.

„Anulează articolul ca nelegal“

În urma analizării actelor depuse la dosarul cauzei, magistrații Tribunalului Constanța au decis la data de 16 septembrie 2020 să îi dea dreptate reprezentantului vechii nobilimi.
Se arată în minuta Hotărârii nr. 2099/2020 a Tribunalului Constanța că instanța „admite acțiunea civilă formulată de reclamant în contradictoriu cu pârâții Municipiul Constanța prin Primar și Primarul Municipiului Constanța“.
În continuare, conform aceluiași act citat, completul de judecată „anulează articolul 1 din Dispoziția nr. 133/20.01.2020 emisă de Primarul Municipiului Constanța ca nelegal“.
Decizia Tribunalului nu este definitivă, astfel că municipalitatea poate declara apel împotriva acesteia.
În această situație, procesul va continua la Curtea de Apel Constanța.

La judecată cu Primarul General

Trebuie amintit însă că acestea nu este singurul proces al lui Șerban George Constandaky împotriva unor autorități locale.
În acest sens, la Tribunalul București se judecă încă dosarul cu numărul 36469/3/2018, în care Șerban George Constandaky, alături de alți reclamanți, descendenți ai familiei Bragadiru, au dat în judecată Municipiul București prin Primar General.
Obiectul dosarului îl reprezintă, de asemenea, revendicări în temeiul Legii 10/2001 privind retrocedarea imobilelor preluate abuziv în timpul regimului comunist. Următoarea înfățișare în acest caz a fost fixată pe data de 5 octombrie.
Între timp, municipalitatea constănțeană are la dispoziție 30 de zile de la data comunicării Sentinței nr. 2099/2020 a Tribunalului Constanța, prin care i se dă dreptate lui Șerban George Constandaky, pentru a o ataca.
Rămâne de văzut dacă o va face.

Citește și:

Nume rezonante ale aristocrației de odinioară, citate în procese, la Tribunalul Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii