Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:21 28 05 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria Constanța, proces pierdut definitiv cu familia Stavrositu

ro

18 Apr, 2022 00:00 7474 Marime text
Curtea de Apel Constanța - sala de judecată - pupitrul judecătorilor
  • Hotărârea a fost luată de Secția de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel, în completul C1 Recurs, format, potrivit surselor noastre, din magistrații Claudiu Răpeanu, Francisc Nemeth și Alexandru Ionuț Burtescu.
  • Este vorba despre dosarul 4555/118/2021, în care reclamanți erau Vasile și Silvia Stavrositu, iar pârâți erau Instituția Primarului Constanța precum și UAT Municipiul Constanța prin Primar.
  • La finele săptămânii trecute, Curtea de Apel Constanța a hotărât să respingă excepția nulității recursului, ca nefondată.
  • În primă instanță, Vasile și Silvia Stavrositu au câștigat procesul, prin Hotărârea nr. 1998/2021, contestată ulerior la Curtea de Apel Constanța, Tribunalul Constanța a dispus anularea Deciziei de impunere 37273/25.02.2021, emisă de Primăria Municipiului Constanța – Direcția Urbanism – Serviciul Autorizare.
 
Familia Stavrositu a câștigat definitiv procesul intentat Instituției Primarului Constanța, în urma deciziei Curții de Apel Constanța de a respinge recursul municipalității!
 
Hotărârea a fost luată de Secția de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel, în completul C1 Recurs, format, potrivit surselor noastre, din magistrații Claudiu Răpeanu, Francisc Nemeth și Alexandru Ionuț Burtescu.
 
Este vorba despre dosarul 4555/118/2021, în care reclamanți erau Vasile și Silvia Stavrositu, iar pârâți erau Instituția Primarului Constanța precum și UAT Municipiul Constanța prin Primar.
 
Amintim, în primă instanță, Vasile și Silvia Stavrositu au câștigat procesul, prin Hotărârea nr. 1998/2021, contestată ulerior la Curtea de Apel Constanța, Tribunalul Constanța a dispus anularea Deciziei de impunere 37273/25.02.2021, emisă de Primăria Municipiului Constanța – Direcția Urbanism – Serviciul Autorizare.
 
La finele săptămânii trecute, Curtea de Apel Constanța a hotărât să respingă excepția nulității recursului, ca nefondată.
 
Totodată, instanța „respinge recursul ca nefondat. Respinge cererea intimaţilor de obligare a recurenţilor la plata cheltuielilor de judecată ca nefondată“.
 
Hotărârea instanței este definitivă.
 
Ce s-a întâmplat la prima instanță

 
Amintim, în Hotărârea 1998/2021, citată pe Jurindex se arată că, prin cererea de chemare în judecată, reclamantții au cerut să dispună suspendarea și anularea Deciziei de impunere emisă de Primăria Municipiului Constanța - privind recuperarea sumei de 3933 lei cu titlu de diferență de regularizare a taxei pentru autorizarea lucrărilor de construire plus majorări de întârziere de 1966 lei.
 
„În motivarea cererii, reclamanții au arătat că dispoziția privește recuperarea diferenței de regularizare a taxei pentru autorizarea lucrărilor de construire pentru imobilul S- P- 2E locuința unifamiliala din (...), pentru care s-au autorizat lucrări de construire cu autorizația de construire nr. 1382/03.09.2014, precum si autorizația de construire nr. 1056/16.06.2015“, se arată în decizia instanței..
 
„Având în vedere faptul că se invocă prevederile HCL 312/18.12.2015 privind stabilirea taxelor și impozitelor pentru anul 2016, care a produs efecte după anul 2016, deci după ce a fost obținută autorizația de construire 1381/03.09.2014, respectiv 1056/16.06.2015. Pentru autorizațiile de construire menționate a fost întocmită nota de regularizare a taxei, urmare a stabilirii valorii finale în raport de care această taxă este determinată“.
 
În replică, reprezentanții Primăriei Constanța au arătat că „Decizia de impunere a fost emisă urmare a punerii în aplicare a dispozițiilor Curții de Conturi prin Decizia nr. 10/29.07.2019 prin care a fost stabilită masura de stabilire și recuperare a diferenței de regularizare a taxei pentru autorizarea lucrărilor de construire realizate/terminate în perioada 2015-2019 precum și accesoriile aferente perioadei de prescripție“.
 
După deliberări, Tribunalul Constanța a decis să admită acțiunea.
 
Se arată în motivarea acestei decizii că „valoarea impozabilă a clădirii în raport de care se regularizează, dacă este cazul, cuantumul taxei pentru eliberarea autorizației de construire la finalizarea lucrării, se determină în condițiile art.457 alin.2 din Legea nr.227/2015 și nu în raport de prevederile art.457 alin.6 din Codul fiscal care includ în calculul valorii impozabile și rangul localității“.
 
Au mai spus judecătorii de la Tribunalul Constanța că „este real că rangul localității se are în vedere la calculul impozitului pe clădirile rezidențiale, în cazul persoanelor fizice, astfel cum rezultă din pct.36 din normele metodologice de aplicare a prevederilor art.457 Cod fiscal, însă pentru stabilirea valorii impozabile în vederea regularizării taxei pentru autorizația de construire, legea prevede expres că valoarea se determină în condițiile art.457 alin.2, astfel că dispozițiile alin.6 ale art.457 nu sunt aplicabile decât pentru calculul impozitului pe clădire ulterior“.
 
Acum, această decizie a rămas definitivă, prin respingerea recursului.
 
Sursa motivare: www.rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Primarul din Constanța, autorizat să desființeze instalațiile de gaze pentru mai multe apartamente dintr-un bloc din oraș!
 
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii