Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:43 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria Constanța, (din nou) la judecată cu fostul primar Decebal Făgădău. Ce a cauzat procesul

ro

09 Aug, 2022 00:00 1732 Marime text
  • Potrivit reprezentanților Biroului de Presă al Primăriei Constanța, acțiunea vizează recuperarea unei sume de aproape 25.000 de lei privind deplasările externe ale fostului primar.
  • acțiune similară, pentru recuperarea cheltuielilor din deplasările externe a fost mai fost deschisă fostului primar Făgădău și la Tribunalul Constanța, unde cazul urmează să fie analizat în luna noiembrie 2022.
 
Primăria Constanța i-a intentat un nou proces fostului primar Decebal Făgădău, fiind vorba despre o acțiune în răspundere delictuală pretenții.
 
Dosarul a fost înregistrat pe rolul Secției Civile a Judecătoriei Constanța, însă nu a fost fixat primul termen de judecată până la acest moment.
 
Potrivit reprezentanților Biroului de Presă al Primăriei Constanța, acțiunea vizează recuperarea unei sume de aproape 25.000 de lei privind deplasările externe ale fostului primar.
 
Amintim, o acțiune similară, pentru recuperarea cheltuielilor din deplasările externe a fost mai fost deschisă fostului primar Făgădău și la Tribunalul Constanța, unde cazul urmează să fie analizat în luna noiembrie 2022.
 
În ce privește litigiul de la Judecătoria Constanța, acesta are indicativul 17252/212/2022, reclamant este Municipiul Constanța prin Primar, iar pârât este Decebal Făgădău.
 
„Primăria Constanța are de recuperat 24.938,11 lei de la fostul primar - nu au fost respectate prevederile legale cu privire la prezentarea rapoartelor de activitate pentru deplasările externe, motiv pentru care trebuie să suporte cheltuielile de deplasare. Acțiunea a fost deschisă pe 11 iulie, urmează să se stabilească termenul de judecată“, au declarat reprezentanții Biroului de Presă al Primăriei Constanța pentru ZIUA de Constanța.
 
Primul dosar privind deplasările externe
 
În ce privește primul dosar, deschis la Tribunal, reprezentanții Biroului de Presă au precizat pentru ZIUA de Constanța, la momentul deschiderii cazului în instanță, că „în urma unui control al Curții de Conturi, a reieșit că trebuie să recuperăm costurile unei deplasări“.
 
Mai exact, în urma controlului din 2019, pentru anul 2018, Camera de Conturi Constanța ar fi stabilit că nu ar fi fost respectate prevederile legale cu privire la prezentarea rapoartelor de activitate în ședința ordinară de consiliu pentru deplasările externe efectuate de aleșii locali.
 
La momentul acestei constatări, se arată în același document că primarul în funcție, Decebal Făgădău, a explicat că „între primar, ca autoritate executivă, şi consiliul local, ca autoritate deliberativă, nu există raporturi de subordonare. Efectuarea deplasărilor externe ale primarului, în calitate de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale nu trebuie să aibă un acord prealabil exprimat al autorităţii deliberative, ci ele derivă din calitatea de reprezentant al unităţii administrativ teritoriale în toate relaţiile cu alte autorităţi publice, persoane fizice sau juridice străine“.
 
„Prezentarea unui raport în prima şedinţă a consiliului local privind deplasarea externă efectuată ar trebui să fie consecinţa unei solicitări exprese a consiliului local, exprimată printr-o hotărâre“, a mai spus, cu aceeași ocazie, primarul.
 
De asemenea, se mai arată în constatarea Curții că „în final, domnul primar a concluzionat că delegaţiile externe ale primarului nu trebuie aprobate în prealabil de către consiliul local; primarul prezintă rapoarte consiliului local doar in urma unei solicitări exprese potrivit prevederi/or art. 63 din Legea nr. 215/2001; neprezentarea raportului prevăzut de art. 44 din Legea nr. 393/2004 nu califică drept neeligibile cheltuielile ocazionate de deplasările externe cu consecinţa suportării integrale a acestora în condiţiile în care au fost prezentate toate documentele justificative necesare decontării în conformitate c u prevederile HG nr. 518/1995 şi Ordinului nr. 1792/2002“.
 
Pentru a reveni la noul dosar, deschis la Judecătoria Constanța, urmează ca acesta să fie repartizat în mod aleatoriu unui complet de judecată și să se stabilească data primei înfățișări.
 
Oricare va fi decizia Judecătoriei Constanța în acest proces, ea va putea fi atacată de către părțile nemulțumite la instanța superioară.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Decebal Făgădău, chemat la judecată de Municipiul Constanța prin Primar! Sunt vizați și foști consilieri locali. Despre ce este vorba
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii