Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:41 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Povestea inculpatului Primul dobrogean judecat pentru zădărnicirea combaterii bolilor a fost achitat! Ce a făcut

ro

27 Nov, 2021 00:00 1670 Marime text

 
  • Dosarul (primul de acest gen finalizat de magistrații din circumscripția Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța) a fost trimis spre soluționare Judecătoriei Tulcea.
  • Decizia de vineri a Judecătoriei Tulcea poate fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Primul dobrogean judecat pentru zădărnicirea combaterii bolilor (un tânăr din județul Tulcea) a fost achitat! Magistrații din Tulcea au concluzionat că fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.
 
Decizia magistraților din Tulcea poate fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Cel în cauză este suspectat că, la jumătatea lunii aprilie, aflat în izolare la domiciliu, a ignorat măsurile Ordonanţelor Militare, care interzic ieşirile fără un motiv bine întemeiat şi a decis să meargă să se tundă.
 
Atunci, bărbatul a fost sancţionat de jandarmi cu 10.000 de lei şi de asemenea, s-a dispus instituirea măsurii de carantină obligatorie pentru o perioadă de 14 zile cu suportarea cheltuielilor din partea acestuia.
 
În paralel, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea au deschis un dosar penal, pentru zadarnicirea combaterii bolilor.
 
La începutul anului trecut, magistrații au finalizat cercetările specifice și au decis trimiterea inculpatului în judecată penru nerespectarea măsurilor Ordonanţelor Militare, care interzic ieşirile fără un motiv bine întemeiat.
 
Surse judiciare arată că tânărul nu a dorit să dea declarații în dosarul privind zădărnicirea combaterii bolilor.
 
Ce prevede legislația
 
În legislația în vigoare la ora actuală, infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor poate fi pedepsită cu închisoare de până la 15 ani.
 
Redăm, în continuare, textul oficial al Articolului 352 din Codul penal, modificat prin OUG nr. 28/18.03.2020:
 
„(1) Nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.
 
(3) Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care știe că suferă de această boală se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
(4) Dacă fapta prevăzută în alin. (2) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
(5) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) și (2) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
(6) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (3) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
(7) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (4) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
(8) Tentativa la infracțiunea prevăzută la alin. (3) se pedepsește.
(9) Prin carantină se înțelege restricția activităților și separarea de alte persoane, în spații special amenajate, a persoanelor bolnave sau care sunt suspecte de a fi bolnave, într-o manieră care să prevină posibila răspândire a infecției sau contaminării.“
 
Prin același act normativ a fost introdus și Articolul 352^1, „omisiunea declarării unor informații“, cu următorul cuprins: „Omisiunea persoanei de a divulga cadrelor medicale sau altor persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care acestea își desfășoară activitatea unele informații esențiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană infectată cu o boală infectocontagioasă se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă“.
 
Cercetat în mai multe dosare penale pentru săvârșirea infracțiuni de
 
De precizat că tânărul inculpat nu se află pentru prima dată în atenția magistraților, el fiind cercetat în mai multe dosare penale pentru săvârșirea infracțiuni de furt.
 
Pe când avea 15 ani, el a fost condamnat de judecătorii Curții de Apel Constanța pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la furt calificat. Față de inculpat, judecătorii au dispus măsura educativă a supravegherii, pe o durată de patru luni.
 
Conform procurorilor, inculpatul a participat la un furt dintr-o farmacie din Tulcea, din interiorul căreia a sustras aproape 3000 de lei.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
„Recensământul“ dosarelor Covid la Constanța
Pedepse de până la 15 ani. Date oficiale din anchetele procurorilor

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii