Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:33 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pământul plimbat să i se piardă urma, până a ajuns la Black Sea Design Concept Prefectura Constanţa cheamă în instanţă CLM pentru un PUD aprobat în 2004. Terenul retrocedat este pe strada Primăverii (documente)

ro

22 Jan, 2019 00:00 4826 Marime text
Reprezentanţii Instituţiei Prefectului - Judeţul Constanţa au înregistrat pe rolul instanţei de contencios administrativ dosarul 343/118/2019, prin care solicită anularea HCLM 546 din 23.12.2004. Hotărârea viza aprobarea documentaţiei plan urbanistic de detaliu - PUD - locuinţă P+2E şi spălătorie auto P+1E, pe strada Primăverii nr. 59A, pe terenul în suprafaţă totală de 1.253,89 mp, proprietate particulară a lui Sorin şi a Dandei Creta Plăcintescu (lot I) şi a lui Georgică Girgiucanu, a Mariei Măriuţă, a lui Cristian Borcea, a SC Habitat şi ambient SA şi a lui Mihai Camboianu (lot 2) (vezi hotărârea integrală în secţiunea „Documente”).
 
Patru ani mai târziu, prin HCLM 268/09.05.2008, Consiliul Local Constanţa aproba modificarea hotărârii din 2004 privind documentaţia PUD locuinţă P+2E şi spălătorie auto P+1E, strada Primăverii nr. 59A, lot 2, pe terenul în suprafaţă totală de 917,89 mp, proprietate a SC Corsa Company SRL.
 
Corsa are, la rândul ei, propria poveste. Societatea a fost înfiinţată în 1996. În 2005, spre exemplu, asociaţi erau Binali Tarakci şi Geo Iulian Bolboceanu. În 2006, îl cooptează pe Georgică Giurgiucanu, menţionat în rechizitoriul DNA referitor la retrocedări la capitolul mandatari, alături de Dragoş Emil Săvulescu şi Răzvan Mircea Tudorache, „în sarcina cărora s-au reţinut infracţiuni de complicitate sau instigare la infracţiunile (n.r. infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie) săvârşite de persoanele mai sus menţionate (n.r. Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi alţii). Giurgiucanu a primit în primă instanţă trei ani de închisoare cu suspendare în acest dosar.
 
Doi ani mai târziu, Giurgiucanu îi cesionează părţile sociale lui Doru Daniel Dobre, căruia, în acelaşi an, îi ia Bolboceanu funcţia de administrator. În 2010, administrator fiind, Geo Iulian Bolboceanu îi face loc în afacere soţiei sale, Adriana, şi partenerului Binali Tarakci. Potrivit Registrului Comerţului, în Corsa Company, care are ca obiect de activitate principal „comerţul cu autoturisme şi autovehicule uşoare“, sunt asociaţi şi în prezent aceiaşi Tarakci şi Adriana Bolboceanu, iar Iulian Bolboceanu este administrator. Din 2015, firma nu mai are date financiare declarate, ceea ce este echivalent cu lipsa de activitate.

Cum a ajuns terenul în proprietatea Black Sea Design Concept?

Din 2008 şi până în prezent nu există alte informaţii privind modul în care cele două loturi au ajuns în proprietatea actualului investitor, Black Sea Design Concept. Putem bănui doar că filiera prin care a ajuns terenul de la firma soţilor Bolboceanu este societatea SC Lux et Veritas, controlată de familia Zelca - Perifan (societatea Lux et Veritas a fost înfiinţată în anul 2013 şi are sediul social în municipiul Constanţa, bulevardul Tomis. Acţionari în firmă sunt Anca Raluca Perifan şi Daniel Perifan. Cel din urmă este şi administratorul societăţii. Obiectul de activitate al societăţii vizează „activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management“. Anca Raluca Perifan este fiica omului de afaceri Costică Zelca, cel care deţine mai multe hoteluri şi imobile în Constanţa şi Mamaia. Daniel Perifan mai deţine o afacere cu automobile de lux - SC GMD Automobile).
 
În 2013, SC Black Sea Design SRL depunea la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa proiectul „Construire imobil P +5 etaje, locuinţe colective“, amplasamentul vizat fiind municipiul Constanţa, strada Primăverii. Investitorul viitorului imobil era SC Lux et Veritas.
 
În acelaşi an, în societatea Black Sea Design Concept SRL, înfiinţată în anul 2011, cu sediul social în municipiul Constanţa, bulevardul Tomis, şi având ca obiect de activitate „dezvoltarea imobiliară“, asociaţi erau: Tarakci Binali, născut în Turcia, Sultana Bolboceanu, născută la Ostrov, David Yaes, născut în Turcia, şi Ozgur Melih, născut în Turcia. Administratorul societăţii este Ozgur Melih.
 
Trei ani mai târziu, Black Sea Design Concept SRL a obţinut certificatul de urbanism nr. 4366 pentru a derula pe strada Primăverii nr. 59A din Constanţa proiectul imobiliar „Construire imobil (două tronsoane) P+5E+terasă circulabilă“.
 
Pe 20 aprilie a.c., la adresa menţionată au început lucrările de deviere a unei conducte de apă, în vederea construirii unui bloc de cinci etaje de către Black Sea Design Concept SRL, după ce, pe data de 2 aprilie, Primăria Constanţa a emis autorizaţia de construire nr. 370, pentru „Deviere conductă apă“, beneficiar Black Sea Design Concept SRL. De altfel, firma a mai solicitat Primăriei Constanţa şi a obţinut, anul trecut, certificatul de urbanism nr. 399 pentru „Construire imobil (două tronsoane) P+5e+terasă circulabilă“, pe strada Primăverii nr. 59A.

Reamintim că SC Black Sea Design SRL a depus în iunie 2013, la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa, proiectul „Construire imobil P +5 etaje, locuinţe colective“, care urma să fie ridicat în municipiul Constanţa, tot pe strada Primăverii. Investitorul era la acea dată SC Lux et Veritas.
 
În 2018, firma Black Sea Design este controlată de Cristian-Gabriel Panait, cu 25% din capitalul social, David Yaes, cu 35% din capitalul social, şi Melih Ozgur, cu 40% din capitalul social. Administratorul firmei, care se ocupă de dezvoltare (promovare) imobiliară, este Melih Ozgur. Din firmă au dispărut Sultana Bolboceanu şi Tarakci Binali.
 
În iunie 2018, Comisia tehnică de urbanism şi amenajarea teritoriului din cadrul Primăriei Constanţa a aprobat solicitarea de avizare a documentaţiei faza AC - construire imobil (două tronsoane) 2S+P+5E+ terasă circulabilă - locuire colectivă, strada Primăverii nr. 59A, beneficiar - SC Black Sea Design Concept SRL.

În luna iulie a.c., Black Sea Design Concept a fost amendată de Poliţia Locală după ce locuitorii din zonă au reclamat faptul că pământul rezultat din săpătura pentru ridicarea imobilului a fost depozitat de investitori în incinta stadionului de rugby. Încă de atunci, vecinii investitorului se plângeau că sunt afectaţi de aceste lucrări şi erau decişi să facă o plângere prealabilă către Consiliul Local, după ce parcarea stadionului a ajuns practic în proprietatea unor privaţi. Locuitorii din zonă au mai relatat şi faptul că asociaţii Black Sea Concept Design i-ar ameninţat  pe localnici că, în situaţia în care aceştia vor face plângeri, le vor cumpăra terenurile şi vor mai dobândi şi teren suplimentar de la Primărie. 


Şi tot anul trecut, judecătorii din cadrul Tribunalului Constanţa s-au pronunţat în dosarul 5081/118/2018, cauză în care mai mulţi locuitori de pe strada Primăverii au solicitat suspendarea executării actelor administrative HCLM nr.546/23.12.2004, respectiv 268/09.05.2008. Actele administrative menţionate mai sus au stat la baza imobilului (două tronsoane) 2S+P+5E + terasă circulabilă - locuire colectivă, strada Primăverii nr. 59A, al cărui beneficiar este în prezent SC Black Sea Design Concept SRL.
 
Judecătorii Secţiei de contencios administrativ şi fiscal din Tribunalul Constanţa au respins cererea de suspendare a executării HCLM 546/2004 şi HCLM 268/2008. Totodată, instanţa a admis cererea de intervenţie în interes alăturat pârâtului formulată de SC Black Sea Design Concept SRL. Nemulţumiţi de decizia Tribunalului Constanţa, reclamanţii (locuitori de pe strada Primăverii) au formulat o contestaţie, aceasta fiind trimisă spre soluţionare Curţii de Apel Constanţa. Acum, HCLM 546 din 23.12.2004 este atacat şi de Prefectura Judeţului Constanţa.
 
Citeşte şi:
 
Teren din retrocedări Constănţenii de pe strada Primăverii au dat în judecată Consiliul Local. Cer anularea HCL-urilor şi a investiţiei Black Sea Design Concept (documente)

Mai mulţi locuitori de pe strada Primăverii, nemulţumiţi Cererea privind suspendarea HCL-urilor şi a investiţiei Black Sea Design Concept, respinsă


 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii