Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:47 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Odinioară parteneri, acum adversari în instanţă Holland Development Group, obligată să îi despăgubească pe soţii Puşcaşi

ro

19 Dec, 2019 00:00 2887 Marime text

Răsturnare de situaţie în procesul dintre soţii Darie, soţii Puşcaşi, SC Holland Development Group SA şi Municipiul Constanţa, pentru o suprafaţă provenită din retrocedări. Foşti parteneri de afaceri, în tranzacţiile cu terenuri din Constanţa, aceştia au ajuns să fie adversari în instanţă. După ce Tribunalul Constanţa îi despăgubea pe soţii Darie, lăsaţi fără o parte din teren în urma unei sentinţe definitive a Curţii Supreme, a venit rândul soţilor Puşcaşi să primească despăgubiri.


Prin decizia de ieri a Curţii de Apel Constanţa, Holland Development Group SA a fost obligată să le achite soţilor Puşcaşi peste 30.000 de euro.


Astfel, Curtea de Apel Constanţa, în completul AC1 al instanţei, format din judecătorii Mihaela Ganea, Daniela Petrovici şi Gabriel Lefter, a hotărât să admită apelul formulat de soţii Puşcaşi în procesul cu soţii Darie. Concret, litigiul ajunsese în instanţă în anul 2017 şi priveşte un teren situat pe strada Callatis, din Constanţa, teren ce ajunsese în proprietatea soţilor Gheorghe Cristian Darie (fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa) şi Ruxandra Luminiţa Darie (notar public).
 

Scurt istoric al terenului


Suprafaţa cu pricina a ajuns la soţii Darie la câţiva ani după ce fusese retrocedată în baza Legii 10/2001, prin Dispoziţia nr. 3332/2003 a primarului Radu Mazăre, la pachet cu alte terenuri, în favoarea SC Holland Development Group SA şi a altor beneficiari. După ce au luat terenurile de la primărie, afaceriştii de la Holland Development Group au vândut o parte dintre acestea, printre care şi suprafaţa din strada Callatis, de 525 mp, care a ajuns în proprietatea soţilor Marius şi Carmen Puşcaşi în 2004.


În data de 2 octombrie 2007, terenul de 525 mp a fost cumpărat de la Marius şi Carmen Puşcaşi de către Gheorghe Cristian şi Ruxandra Luminiţa Darie. Între timp, însă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat o sentinţă definitivă, în anul 2014, prin care a fost constatată nulitatea absolută parţială a contractelor dintre Holland Development Group, Puşcaşi şi Darie. Nulitatea privea o porţiune de 418,68 mp din cei 525. Aşa se face că soţii Darie au rămas doar cu circa 100 mp din cei peste 500 mp iniţiali, motiv pentru care i-au dat în judecată pe soţii Puşcaşi, care le vânduseră terenul problematic.


La rândul lor, soţii Puşcaşi au chemat în garanţie firma care le vânduse lor terenul, respectiv SC Holland Development Group SA care, la rândul ei, a chemat în garanţie Municipiul Constanţa.
 

Cât trebuie să primească familia Puşcaşi


Tribunalul Constanţa a hotărât iniţial să îi despăgubească pe soţii Darie pentru pierderea terenului, prin desfiinţarea contractului încheiat de aceştia cu Marius şi Carmen Puşcaşi şi prin obligarea celor din urmă să le achite primilor suma de 280.000 de euro, dar şi 1.983,37 de lei – ultima sumă reprezentând cheltuielile cu tranzacţia.


Prin aceeaşi decizie, însă, soţilor Puşcaşi li s-a respins cererea de chemare în garanţie a SC Holland Development Group SA, astfel că ei nu primeau despăgubiri. Lucrurile s-au schimbat, însă, prin decizia de ieri a Curţii de Apel Constanţa.
Judecătorii au decis, în opinie majoritară, să admită apelurile lui Marius şi Carmen Puşcaşi şi au obligat firma să le achite celor doi suma de 37.573,85 de lei. Banii reprezintă „preţul plătit pentru imobilul teren de 418,68 mp“. Totodată, compania a fost obligată să le achite celor doi Puşcaşi şi suma de 21.396 de lei – cheltuielie cu tranzacţia imobiliară. Nu în ultimul rând, firma trebuie să achite familiei Puşcaşi şi cheltuielile de judecată, în sumă de 8.350 de lei.


În schimb, prin aceeaşi decizie a fost respinsă cererea Holland Development de chemare în garanţie a Municipiului Constanţa. Hotărârea Curţii de Apel Constanţa poate fi atacată în recurs, în termen de 30 de zile de la comunicare.


Citeşte şi:


Terenuri retrocedate, dar recâştigate de alţi proprietari în instanţă Cum au rămas soţii Darie fără terenul de la soţii Puşcaşi, provenit din retrocedări

Instanţa din Constanţa s-a pronunţat în dosarul dintre Cristian Darie şi Marius Puşcaşi. Mărul discordiei - un teren situat pe strada Callatis

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii