Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:59 19 10 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Municipiul Constanța prin Primar, executat silit de o companie din oraș! Sumele sunt impresionante!

ro

16 Sep, 2021 00:00 1527 Marime text
  • Cazul a ajuns în atenția magistraților de la Judecătoria Constanța, iar acum, de la Tribunal, după ce municipalitatea s-a plâns de onorariul stabilit de executorul judecătoresc.
  • Suma totală pentru care s-a demarat procedura de executare silită împotriva municipalității se ridică, potrivit informațiilor din cele două dosare civile, la 13.242.461,11 lei, echivalând cu peste 2,67 milioane de euro.
  • Compania care a demarat procedura este House 3000 Real Estate Investment SRL, iar sumele pe care primăria este obligată să le plătească reprezintă contravaloarea și dobânzile aferente acesteia pentru lucrările de urbanizare realizate în cartierul Faleză Nord de compania italiană Fin.Co.Ge.RO SpA.
  • House 3000 Real Estate Investment a cumpărat creanțele de la firma italiană și a rămas să se judece cu municipalitatea pentru recuperarea sumelor.
  • Municipiul Constanța prin Primar a achitat în ambele dosare sumele stabilite de instanța de judecată ca fiind datorii către firma privată, contestând doar onorariul executorului judecătoresc.
 
Peste 2,67 de milioane de euro – o adevărată mică avere! Aceasta este suma totală pentru care o companie din Constanța a demarat procedura de executare silită a Municipiului Constanța prin Primar.
 
Cazul a ajuns în atenția magistraților de la Judecătoria Constanța, iar acum, de la Tribunal, după ce municipalitatea s-a plâns de onorariul stabilit de executorul judecătoresc.
 
Suma totală pentru care municipalitatea este acum executată silit se ridică, potrivit informațiilor din cele două dosare civile, la 13.242.461,11 lei, echivalând cu peste 2,67 milioane de euro.
 
În ambele dosare în care Municipiul Constanța prin Primar a formulat contestație împotriva executării silite, compania care a demarat procedura este House 3000 Real Estate Investment SRL.
 
Sumele pe care primăria este obligată să le plătească reprezintă contravaloarea și dobânzile aferente acesteia pentru lucrările de urbanizare realizate în cartierul Faleză Nord de către compania italiană Fin.Co.Ge. RO SpA. House 3000 Real Estate Investment a cumpărat creanțele de la firma italiană și a rămas să recupereze în instanță sumele de la municipalitate.
 
Termen de o zi pentru conformare
 
Concret, în dosarul 5020/212/2021, Municipiul Constanța prin Primar a formulat contestație la executare împotriva somației de a se „conforma dispozițiilor din titlul executoriu și să achite suma în cuantum de 4.966.468,86 de lei în termen de 1 (una) zi de la luarea la cunoștință a somației“, potrivit Hotărârii nr. 8970/2021 a Judecătoriei Constanța, document citat pe Jurindex.
 
Totodată, în dosarul 10265/212/2021, Municipiul Constanța prin Primar a formulat contestație împotriva somației de a se „conforma dispozițiilor din titlul executoriu și să achite suma în cuantum de 8.275.992,25 lei în termen de 1 (una) zi de la luarea la cunoștință a somației“, potrivit Hotărârii nr. 8870/2021 a Judecătoriei Constanța, document citat pe Jurindex.

 
De asemenea, în ambele cazuri, executorul judecătoresc a înștiințat municipalitatea „despre faptul că a procedat la înființarea popririi asupra conturilor instituției până la concurența acoperirii debitului“.
 
În ce privește dosarul 5020/212/2021, completul prezidat de magistratul Rizea Monica, din cadrul Secției civile a Judecătoriei Constanța, a decis respingerea contestației la executare formulate de municipalitate, care solicitase diminuarea onorariului executorului judecătoresc (în sumă de 54.316 lei).
 
În acest caz, „onorariul executorului judecatoresc a fost stabilit în mod legal, acesta reprezentând unul dintre drepturile executorilor judecătorești pentru activitatea prestată - punerea în executare a dispozițiilor civile din titlurile executorii și alte atribuții date prin lege în competența lor“, au arătat judecătorii, în completul prezidat Monica Rizea.
 
Împotriva acestei hotărâri Municipiul Constanța prin Primar a declarat apel, iar acum dosarul se va judeca la Tribunalul Constanța, unde a fost înregistrat la începutul acestei săptămâni.
 
„Onorariul stabilit este vădit disproporționat și nerezonabil“
 
Lucrurile au stat altfel în dosarul 10265/212/2021, unde municipalitatea a contestat onorariul executorului judecătoresc, în sumă de 87.796 de lei. În acest caz, completul prezidat de magistratul Ovidiu Florin Constantinescu a admis contestația municipalității.
 
„Instanța reține că activitatea desfășurată în concret de executorul judecătoresc nu a fost una semnificativă în raport de complexitatea cauzei, iar onorariul stabilit este vădit disproporționat și nerezonabil, astfel încât, făcând aplicarea dispozițiilor art. 670 alin. (4) din Codul de procedură civilă rap. la art. 39 alin.1 litera d) din legea 188/2000 și art. 55 alin. 3 din Regulamentul de aplicare a legii nr. 188/2000, va reduce onorariul acestuia la suma de 6300 lei“, se arată în Hotărârea nr. 8870/2021, citată pe www.rolii.ro.
 
Și acest dosar a ajuns deja la Tribunalul Constanța, după ce firma care execută silit municipalitatea a declarat apel. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Secției I Civile a Tribunalului Constanța la data de 14 septembrie 2021, urmând să se fixeze primul termen în apel.
 
Facem precizarea că, potrivit surselor citate, Municipiul Constanța prin Primar a achitat în ambele dosare sumele stabilite de instanța de judecată ca fiind datorii către firma privată, contestând doar onorariul executorului judecătoresc.
 
Rămâne de văzut care vor fi deciziile Tribunalului Constanța în legătură cu cele două onorarii pe care municipalitatea ar trebui, de asemenea, să le achite, sumele nefiind unele neglijabile.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Cartier în Faleză Nord
Municipiul Constanța, obligat să plătească dezvoltatorului imobiliar House 3000 Real Investment o avere. Sumele din dosar sunt enorme. Sentința, atacată

 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii