Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:34 20 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mega-dosar la DIICOT Constanța! 15 persoane trimise în judecată

ro

27 Sep, 2023 14:41 4473 Marime text
 
 
  • Membrii grupului au procurat cocaină din Guyana Franceză pe care au transportat-o, prin intermediul unor cărăuși, pe ruta Olanda-Franța-România, în scopul comercializării.
  • Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
 
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată a 15 persoane suspectate de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic internațional de droguri de mare risc, trafic intern de droguri de mare risc, finanțarea infracțiunii de trafic internațional de droguri de mare risc, punerea la dispoziție, cu știință, a unui imobil pentru consumul ilicit de droguri de mare risc, proxenetism și furt calificat.
 
Dosarul a fost trimis spre soluționare la Tribunalul Constanța.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
În cauză s-a reținut că, în luna ianuarie  a anului 2022, în județul Constanța, s-a constituit un grup infracțional organizat, format inițial din 3 membri, la care ulterior, au aderat alte 12 persoane.
 
Membrii grupului au procurat cocaină din Guyana Franceză pe care au transportat-o, prin intermediul unor cărăuși, pe ruta Olanda-Franța-România, în scopul comercializării.
 
Astfel, în luna aprilie 2022, pe un aeroport din Paris, a fost identificat unul dintre cărăuși, în timp ce transporta peste un kilogram de cocaină, pe relația Guyana Franceză – Paris – Olanda – România.
 
De asemenea, s-a reținut, că patru membri ai grupării au recrutat 5 persoane vătămate, în scopul determinării sau înlesnirii practicării prostituției în România,  Germania, Austria, Elveția și Belgia.
 
Totodată, patru dintre membrii grupului infracțional au săvârșit trei infracțiuni de furt calificat, constând în sustragerea unor sume de bani din seiful unei societăți comerciale, a unor bunuri dintr-o societate comercială, din județul Constanța și a diferite mărfuri din autocamioane transport marfă.
 
În cursul zilei de 06.04.2023,  au fost efectuate 20 de percheziții pe raza județelor Constanța și Călărași fiind identificate și ridicate sumele de 18.000 de euro, 35.000 de lei și 1.200 de dolari, bunuri destinate cântăririi, porționării și ambalării drogurilor, cantitatea de aproximativ 50 de grame cocaină, 31 telefoane mobile, 39 cartele SIM, un laptop, înscrisuri și alte bunuri cu valoare probatorie.
 
În cursul investigației a fost  percheziționat un container aflat în incinta Portului Constanța Sud-Agigea, în interiorul căruia au fost descoperite bunuri electrocasnice și de îmbrăcăminte noi, a căror proveniență nu a putut fi justificată.
 
Activitatea de cercetare a fost realizată împreună cu Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Constanța.
 
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.
 
La acțiune au participat polițiști de la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, reprezentanți ai Direcției Generale Anticorupție, precum și jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Tomis Constanța.
 
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Mai multe persoane duse la arestate, la Tribunalul Constanța! LISTĂ

Constanța. Cinci cetățeni străini, trimiși în judecată de DIICOT
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii