Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:37 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lupta pentru Faleză Nord Se cere desființarea lucrărilor de la blocul de 12 etaje ridicat în buza plajei Reyna. Cazul, ajuns la Tribunalul Constanța

ro

08 Jan, 2021 00:00 3609 Marime text
  • Dezvoltatorul imobiliar este Cristian-Impex SRL, iar în septembrie 2020, Judecătoria Constanța a respins, în primă instanță, cererea de desființare a lucrărilor.
  • Dosarul civil are numărul 21838/212/2019, iar părți în cauză sunt Asociația Constanța Altfel, în calitate de reclamant, Municipiul Constanța prin Primar și Cristian-Impex SRL, în calitate de pârâți.
  • În cauză, este contestat blocul de 12 etaje pe care dezvoltatorul Cristian Impex îl ridică în cartierul constănțean Faleză Nord, pe strada Zorelelor, chiar în buza plajei Reyna.
  • Judecătorii Tribunalului Constanța vor pronunța hotărârea definitivă în cauză.
 
Magistrații Tribunalului Constanța au fost chemați să decidă desființarea lucrărilor desfășurate la blocul de 12 etaje ridicat în cariterul constănțean Faleză Nord, chiar în buza plajei Reyna, pe strada Zorelelor.
 
Dezvoltatorul este Cristian-Impex SRL, iar în septembrie 2020, Judecătoria Constanța a respins, în primă instanță, cererea de desființare a lucrărilor.
 
Cazul a ajuns acum la Tribunalul Constanța, după ce hotărârea de respingere a fost atacată în apel.
 
Dosarul civil are numărul 21838/212/2019, iar părți în cauză sunt Asociația Constanța Altfel, în calitate de reclamant, Municipiul Constanța prin Primar și Cristian-Impex SRL, în calitate de pârâți și, respectiv, Primarul Municipiului Constanța și Consiliul Local al Municipiului Constanța, în calitate de pârâți-intervenienți.
 
În cauză, este contestat blocul de 12 etaje pe care dezvoltatorul Cristian Impex îl ridică în cartierul constănțean Faleză Nord, pe strada Zorelelor, chiar în buza plajei Reyna.
 

„Nelegalitatea autorizațiior și a documentației urbanistice“

 
În Hotărârea nr. 7947/2020 a Judecătoriei Constanța, citată pe Jurindex, se arată că în cererea de chemare în judecată s-a solicitat obligarea pârâților la desființarea unor lucrări.
 
Mai exact, este vorba despre „lucrările de construire executate de către pârâta Cristian-Impex SRL în baza autorizațiilor de construire nr. 1998/2014 și 723/2017 eliberate de către pârâtul Primarul mun. Constanța în temeiul HCLM 771/2008 pe terenul situat în mun. Constanța (...), ca efect al nelegalității autorizațiilor și a documentației urbanistice ce a stat la baza eliberării acestora și/sau al executării lucrărilor de construire cu nerespectarea autorizațiilor valabil eliberate“.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, Cristian Impex a obţinut, pe 19 mai 2017, de la Primăria Constanţa, autorizaţia de construire nr. 723, în vederea modificării proiectului autorizat cu AC nr. 1998 din 25.11.2014 - „Imobil S+P+11-12 etaj tehnic, locuinţe colective“ prin extindere nivele, completare cu subsol 2, recompartimentări interioare şi remodelare volumetrică“.
 
Proiectantul general este societatea Has Proiect SRL, iar constructori - Hidro Construct SRL, Zeca Bau SRL şi Fier Oţel Construct SRL. Lucrările vor fi finalizate până la data de 16.07.2021, potrivit panoului informativ amplasat în şantier.
 
Iniţial, autorizaţia de construire nr. 1998 din 20.01.2014 fusese emisă de municipalitate pentru societatea Best Wood Company SA, prin Laurenţiu Vlahomitru, şi a constat în „Construire imobil S+P+11E-12E parţial - locuinţe colective“, amplasat pe strada Zorelelor nr. 2.
 
În proces, societatea Cristian-Impex a ridicat mai multe excepții, printre care și lipsa calității procesuale active a reclamantei.
 

Excepție admisă de instanță

 
În urma deliberărilor, magistrații Judecătoriei Constanța au ajuns la concluzia, în completul prezidat de judecătorul Ciprian Gabriel Butaru, au ajuns la concluzia că această excepție, privind lipsa calității procesuale active a reclamantei, este întemeiată.
 
Se arată în Hotărârea nr. 7947/2020 că „mai reține că instanța de judecată nu are ca scop să apere drepturi teoretice sau iluzorii, ci concrete și efective. Or, ținând seama de starea de fapt invocată, în contextul în care așa cum am arătat nu poate fi reținută pasivitatea autoritățile competente este fără dubiu că reclamanta nu justifică calitate procesuală activă pentru formularea cererii principale de chemare în judecată în virtutea prev. Legii 50/1991“, potrivit www.rolii.ro.
 
„Pentru aceste motive va constata că excepția lipsei calității procesuale active invocată de către pârâta Cristian Impex SRL este întemeiată, aceasta urmând a fi admisă cu consecința respingerii cererii principale ca fiind formulată de către o persoană care nu justifică calitate procesuală activă“, conform sursei citate.
 
Hotărârea Judecătoriei a fost pronunțată la data de 28 septembrie 2020 și a fost atacată în apel.
 
Recent, pe rolul Tribunalului Constanța a fost înregistrat apelul declarat de Asociația Constanța Altfel în acest proces, urmând ca ultimul cuvânt să le revină judecătorilor Tribunalului în acest caz.
 

Ce spune Registrul Comerțului

 
Potrivit Registrului Comerțului, consultat la data de 7 ianuarie 2021, societatea Cristian-Impex a fost înființată în 1994 și are sediul social în Tulcea, pe strada Viticulturii, nr. 12.
 
Capitalul social subscris este de 4.000.000 de lei, integral vărsat, acționar unic și administrator fiind George Cristian Caraman, din Tulcea.
 
Domeniul de activitate principal al firmei este reprezentat de „cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase“.
 
Firma are mai multe puncte de lucru în Tulcea, dar și în Constanța, inclusiv unul pe strada Zorelelor, la numărul 2.
 
În anul 2017, cu 80 de salariați, firma a avut un profit net de 672.691 de lei și o cifră de afaceri netă de 72.338.589 de lei.
 
În 2018, numărul salariaților a fost 89, profitul net s-a ridicat la 434.303 lei, iar cifra de afaceri netă a fost 103.224.009 lei.
 
În 2019, numărul salariaților a fost 74, profitul net a fost de 520.118 lei, iar cifra de afaceri netă a fost 112.478.761 de lei.
 
Citește și:

Asociaţia „Constanţa Altfel“ cere demolarea blocului de 12 etaje ridicat pe strada Zorelelor, chiar în buza plajei Reyna (galerie foto+video)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii