Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:20 17 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lovitură dură pentru DNA Constanţa Judecătoarea Iulia Paisa a fost achitată

ro

05 Dec, 2016 18:29 1939 Marime text
Trimisă în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, Iulia Paisa, din Judecătoria Piatra Neamţ, a fost achitată azi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Decizia este definitivă.

În primă instanţă, Paisa a primit, pentru abuz în serviciu contra intereselor (40 de acte materiale), pedeapsa de un an de închisoare cu suspendare condiţionată a executării pedepsei principale pe durata unui termen de încercare de 3 ani. Tot în primă instanţă, judecătoarea a fost achitată pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanei. Mai mult decât atât, instanța a dispus încetarea procesului penal faţă de ea pentru infracţiunea de fals intelectual întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale.

Tot în prezenta cauză, Mirela Rengheş a fost achitată pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanei şi fals intelectual. Aurel Lazăr a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanei.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa, „inculpata Paisa Iulia, în perioada 5.06.2006 - 3.06.2009, fiind sprijinită de inculpaţii Lazăr Aurel şi Rengheș Mirela, şi-a exercitat cu rea-credinţă atribuţiile de serviciu care decurgeau din funcția de judecător în cadrul Judecătoriei Piatra Neamț, la judecarea a 41 de cauze civile“.
 
„Astfel, la soluţionarea acestor cauze, inculpata şi-a îndeplinit în mod defectuos sau nu a îndeplinit mai multe acte, încălcând numeroase dispoziţii procesuale, cu scopul de a-i deposeda pe pârâţi de terenurile situate în judeţul Neamţ (o suprafaţă însumând 242.890 mp) care le aparţineau şi de a procura un avantaj patrimonial inculpatului Lazăr Aurel. În acest sens, inculpata a urmărit pronunţarea sau a pronunţat în mod abuziv hotărâri netemeinice şi nelegale, menite să ţină loc de acte autentice de vânzare-cumpărare între pârâţi şi reclamantul Lazăr Aurel, având ca obiect imobilele aparţinând pârâţilor. În aceeaşi perioadă (5.06.2006 - 13.12.2006), inculpata Paisa Iulia, cu intenţie, a stabilit, într-un număr de 40 de cauze civile dintre cele 41 la care s-a făcut referire anterior, valori diminuate ale taxelor judiciare de timbru care ar fi trebuit achitate de inculpatul Lazăr Aurel, în calitate de reclamant. În acest fel, a fost provocat un prejudiciu de 12.627,04 lei bugetului local al municipiului Piatra Neamț. La data de 13.12.2006, inculpata Paisa Iulia, cu sprijinul coinculpatei Renghea Mirela, a atestat împrejurări neadevărate în cuprinsul mai multor sentinţe pronunţate în dosarele care îl aveau ca reclamant pe Lazăr Aurel, respectiv că procedura de citare cu pârâţii fusese îndeplinită“, conform rechizitoriului.

Ti-a placut articolul?

Comentarii