Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:10 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecătorii din Timiș decid dacă sintagma „dăunează esteticii“ rămâne în Regulamentul de gospodărire a Constanței! Când începe procesul

ro

25 Apr, 2023 00:00 785 Marime text
Primăria Municipiului Constanța
  • Dosarul va fi deschis de judecătorii timișoreni joi, 27 aprilie 2023, ședința fiind programată de la ora 9.00.
  • Regulamentul de gospodărire a Constanței a ajuns subiect de proces tocmai în Timișoara după ce a fost atacat de o societate comercială cu sediul social în județul Timiș, prin prisma sintagmei „dăunează esteticii“ prevăzută de articolul 8, punctul 2 al regulamentului, pentru care s-a cerut anularea în parte.
Magistrații Secției de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Timiș au stabilit data la care va începe procesul în care este vizat Regulamentul de gospodărire a Constanței, adoptat prin HCL 77/2021.
 
Dosarul va fi deschis de judecătorii timișoreni joi, 27 aprilie 2023, ședința fiind programată de la ora 9.00.
 
Regulamentul de gospodărire a Constanței a ajuns subiect de proces tocmai în Timișoara după ce a fost atacat de o societate comercială cu sediul social în județul Timiș, prin prisma sintagmei „dăunează esteticii“ prevăzută de articolul 8, punctul 2 al regulamentului, pentru care s-a cerut anularea în parte.
 
Este vorba despre dosarul cu indicativul 4758/118/2022, deschis de SC Euskadi SRL în contradictoriu cu CL al Municipiului Constanța, obiectul dosarului fiind reprezentat de „anulare act administrativ HCL nr. 77/2021“.
 
Cazul a ajuns tocmai la Timișoara, după ce judecătorii din Constanța au admis excepția necompetenței teritoriale a Tribunalului, dat fiind că sediul social al firmei reclamante este în județul Timiș, iar în Constanța are doar punct de lucru.
 
„Conţinutul conduitei contravenţionale trebuie să fie clar şi lipsit de ambiguitate“
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, potrivit deciziei de declinare, „reclamanta SC Euskadi SRL a chemat în judecată pe pârâtul Consiliul Local Al Municipiului Constanţa, solicitând anularea în parte a H.C.L. Constanţa, nr. 77/2021, respectiv a sintagmei «dăunează esteticii» din cadrul art.8 pct. 2“.
 
Se arată în același document al Tribunalului Constanța că „în motivarea cererii reclamanta a arătat că nu se poate aplica o sancţiune contravenţională, conţinutul conduitei contravenţionale trebuie să fie clar şi lipsit de ambiguitate, deci, predictibil pentru cetăţeni, astfel încât aceştia să aibă reprezentarea faptelor lor şi a consecinţelor acestora“.
 
Amintim, în HCL 77/2021, prin care a fost aprobat Regulamentul de gospodărire, se arată la articolul 8, punctul 2 : „constituie contravenție la normele de protecție a drumurilor, trotuarelor și parcajelor în vederea menținerii aspectului estetic și util al municipiului, următoarele fapte: (2) depozitarea pe domeniul public a mărfurilor, ambalajelor, materialelor și a altor obiecte care dăunează esteticii, îngreunează desfășurarea normală a circulației rutiere, pietonale, precum și depozitarea obiectelor în incinta imobilelor sau în exteriorul acestora, vizibile din domeniul public sau privat al municipiului Constanța, dacă lezează aspectul estetic“.
 
Acesta nu este singurul regulament vizând Constanța adoptat de Consiliul Local Municipal care ajunge subiect de proces în alte județe din țară.
 
Astfel, judecătorii din Piatra Neamț fuseseră învestiți, la rândul loc, cu o cerere de anulare a Regulamentului parcărilor publice din Constanța, adoptat prin HCL 123/2021.
 
În acel dosar însă, s-a decis declinarea cazului la Constanța.
 
Pentru a reveni la Regulamentul de gospodărire a Constanței, oricare va fi decizia Tribunalului Timiș, ea va putea fi atacată la Curtea de Apel Timișoara, în recurs, de către părțile care se declară nemulțumite de sentință.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Regulamentul parcărilor publice din Constanța, contestat și la Piatra Neamț!
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii