Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:44 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecătoria Constanța a anulat o parte din amenzile date în baza Ordonanței Militare nr. 3. Hotărâri definitive

ro

24 Sep, 2020 00:00 1876 Marime text
  • Pe 13 august 2020, Judecătoria Constanța a pronunțat mai multe hotărâri prin care anula, scurt pe doi, amenzile primite de cetățeni în baza Ordonanței Militare nr. 3.
  • Deciziile au rămas definitive, după ce a expirat termenul legal pentru declararea apelului în cauză.
  • „Nemaiexistând un temei legal pentru sancționarea faptei, urmare Deciziei Curții Constituționale nr.152/06.05.2020, instanța concluzionează că se impune anularea procesului verbal contestat“, se arată în acele hotărâri.
Primele hotărâri prin care Judecătoria Constanța a anulat amenzile primite de mai mulți constănțeni în baza ordonanțelor militare din timpul stării de urgență au rămas definitive. Iar aceasta, după ce a expirat termenul legal pentru declararea căii de atac a apelului, potrivit legii.

Pe data de 13 august 2020, Judecătoria Constanța a pronunțat mai multe hotărâri prin care anula, scurt pe doi, amenzile primite de cetățeni în baza Ordonanței Militare nr. 3.
În motivările hotărârilor luate în acea zi de magistrații Judecătoriei de la malul mării se arată, negru pe alb, că „declararea neconstituționalității textului legal în baza căruia a fost constatată și sancționată fapta petentului conduce la lipsa trăsăturii legalității contravenție“.
 

Nu mai există temeiul legal pentru sancționare

„Nemaiexistând un temei legal pentru sancționarea faptei, urmare Deciziei Curții Constituționale nr.152/06.05.2020, instanța concluzionează că se impune anularea procesului verbal contestat“, se arată în acele hotărâri.
Cu alte cuvinte, instanța a subliniat faptul că amenzile primite de reclamanți nu mai sunt legale, ca urmare a deciziei Curții Constituționale a României prin care Ordonanța Militară nr. 3 a fost declarată neconstituțională.

Pronunțate la data de 13 august 2020, cele opt decizii ale Judecătoriei Constanța au fost redactate în aceeași zi și, ulterior, trimise părților.
Potrivit dispozitivului hotărârii, acestea erau „cu drept de apel la Tribunal, în termen de 30 de zile de la comunicare, conform art. 34 alineat 2 din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, raportat la art. 468 alineat 1 Cod procedură civilă republicat“.
Se mai arată, în continuare, că „apelul se depune la Judecătoria Constanța, sub sancțiunea nulității“.
 

Autoritățile date în judecată, de acord cu anularea

De altfel, așa cum am precizat în articolele anterioare, încă din timpul judecării procesului, prin întâmpinările depuse la dosare, autoritățile recunoșteau dreptul oamenilor de a cere anularea amenzilor, în contextul în care ordonanța militară respectivă fusese declarată neconstituțională.

Pe Portalul Jurisprudenței Naționale, denumit Jurindex, au fost publicate opt hotărâri luate la data de 13 august de către Judecătoria Constanța. Cele opt documente au numerele 6720/2020, 6721/2020, 6724/2020, 6725/2020, 6726/2020, 6727/2020, 6728/2020 și, respectiv, 6729/2020.

Cele opt hotărâri au fost luate în tot atâtea procese civile aflate pe rolul Judecătoriei Constanța, în care oameni din diferite părți ale județului au contestat amenzile primite în perioada stării de urgență. Aceștia fuseseră sancționați de autorități pentru că încălcaseră prevederile Ordonanței Militare nr. 3 din 2020.
 

Hotărârile au rămas definitive

În motivarea hotărârilor se arată faptul că „instanța apreciază că declararea neconstituționalității textului legal în baza căruia a fost constatată și sancționată fapta petentului conduce la lipsa trăsăturii legalității contravenției“, potrivit www.rolii.ro.

„Or, nemaiexistând un temei legal pentru sancționarea faptei, urmare Deciziei Curții Constituționale nr.152/06.05.2020, instanța concluzionează că se impune anularea procesului verbal contestat, fără a mai analiza temeinicia acestuia“, se arată în continuare în deciziile menționate.

În aceste condiții, judecătorii au admis toate plângerile formulate de oameni și au decis anularea amenzilor primite.
În prezent, aceste hotărâri pronunțate de Judecătoria Constanța au rămas definitive.


Citește și:

Ordonanţa militară 3 privind măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19 a fost publicată în Monitorul Oficial. Text integral
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii