Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:37 27 02 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Investigator sub acoperire, torturat în Mamaia? Poliţistul ar fi fost supus la chinuri groaznice. Dosarul, la Înalta Curte

ro

04 May, 2018 00:00 5722 Marime text
Dosarul în care Bogdan Mircea Teodorescu, Vlad Ştefan Zaharia, Dragoş Emil Petcu şi Cristian Dolană, angajaţi ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Constanţa, condamnaţi în primă instanţă în cauza în care un investigator sub acoperire ar fi fost torturat în Mamaia, a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Pe data de 2 mai, magistraţii de la Curtea Supremă au amânat cauza pentru data de 13 iunie. Pe data de 4 noiembrie 2015, judecătoarea Viorica Lungu, din cadrul Curţii de Apel Constanţa, le-a aplicat primilor trei câte patru ani de închisoare, iar ultimul s-a ales cu trei ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere.
 
Bogdan Mircea Teodorescu, Vlad Ştefan Zaharia, Dragoş Emil Petcu şi Cristian Dolană, pe atunci angajaţi ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Constanţa, au fost trimişi în judecată în septembrie 2013, de către procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
 
Procurorii arată în rechizitoriu că, „în noaptea de 2/3 mai 2013, inculpaţii Teodorescu Bogdan Mircea, Zaharia Vlad Ştefan, Petcu Dragoş Emil, Dolană Cristian (toţi lucrători în cadrul BCCO Constanţa) desfăşurau o acţiune pe linia combaterii traficului de droguri în zona unui club din staţiunea Mamaia, timp în care în aceeaşi zonă îşi desfăşura activitatea şi investigatorul sub acoperire T.F.C.“.
 
„În momentul în care investigatorul sub acoperire l-a abordat pe inculpatul Petcu Dragoş Emil, oferindu-i spre vânzare un plic cu substanţă vegetală, de culoare preponderent verde (sub pretextul că ar fi o substanţă stupefiantă), a intervenit şi inculpatul Teodorescu Bogdan Mircea, care i-a luat investigatorului din buzunar portmoneul, iar ceilalţi doi inculpaţi i-au luat telefoanele mobile. Apoi, fără a avea autorizaţie de percheziţie domiciliară, inculpaţii Petcu Dragoş Emil, Teodorescu Bogdan Mircea şi Zaharia Vlad Ştefan l-au condus pe investigatorul sub acoperire în camera sa de hotel, unde au efectuat o percheziţie, context în care au ridicat suma de 2.700 de lei prezentată de acesta din urmă“, mai reiese din ancheta procurorilor.
 
„Ulterior, pe fondul apariţiei suspiciunii că T.F.C. ar putea să fie investigator sub acoperire, inculpaţii Petcu Dragoş Emil, Teodorescu Bogdan Mircea, Zaharia Vlad Ştefan, Dolană Cristian au declanşat o acţiune susţinută de supunere a acestuia la suferinţe puternice, fizice şi psihice, pentru a obţine de la acesta mărturisirea că este poliţist, lucrând sub acoperire, pentru a-l intimida atât pe acesta, cât şi persoanele care l-au autorizat, precum şi pentru a-l pedepsi pentru «lipsa de loialitate» constând în îndreptarea unor asemenea acţiuni împotriva unor colegi poliţişti şi pentru îndrăzneala de a le fi testat probitatea profesională“, potrivit rechizitoriului.
 
Procurorii susţin că presupusele fapte ar fi fost comise în parcarea unui club din Mamaia, în parte în autoturismul de serviciu şi în parte în vecinătatea acestuia. Mai mult decât atât, investigatorul sub acoperire ar fi fost încătuşat, „fără a fi întrunite cerinţele legale pentru luarea acestei măsuri, fiind lovit în mod repetat cu pumnii în zona capului pentru a-şi declina calitatea de poliţist“. Investigatorul ar fi fost şi complet dezbrăcat în parcarea menţionată (sub pretextul unei percheziţii corporale) şi lovit peste picioare cu o bâtă.
 
„Inculpaţii au proferat ameninţări atât la adresa investigatorului, cât şi a familiei sau colaboratorilor săi, acesta fiind ameninţat la un moment dat cu arma, pe care i-au pus-o la tâmplă şi în zona abdomenului, simulând apăsarea trăgaciului. Inculpaţii au încetat seria violenţelor fizice şi psihice după circa o oră şi jumătate şi numai după ce T.F.C. a recunoscut că este lucrător de poliţie, după care s-au deplasat la sediul instituţiei la care îşi desfăşurau activitatea, întocmind un proces-verbal de constatare, datat 3.05.2013, înscris ce cuprindea o serie de menţiuni false referitoare la acţiunea lor privind investigatorul sub acoperire“, conform rechizitoriului.
 
De menţionat că, tot în prezenta cauză, Teodorescu, Zaharia şi Petcu au fost achitaţi pentru lipsire de libertate în mod ilegal, iar Dolană, pentru complicitate la lipsire de libertate în mod ilegal.
 

Deciziile Curţii de Apel Constanţa nu sunt definitive, ele fiind atacate la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Următorul termen al cauzei a fost stabilit pentru data de 13 iunie.
 
Amintim că, într-un alt dosar, tot judecătoarea Viorica Lungu, din Curtea de Apel, i-a condamnat la câte un an de închisoare cu suspendare condiţionată pe Bogdan Mircea Teodorescu, Dragoş Emil Petcu şi pe Vlad Ştefan Zaharia. Cei trei sunt acuzaţi că ar fi comunicat reprezentantului unui magazin de comercializare a produselor etnobotanice informaţii (data şi intervalul orar) ce nu erau destinate publicităţii, referitoare la organizarea unor acţiuni mixte de control inopinat pentru combaterea activităţilor ilegale de comercializare a plantelor şi substanţelor stupefiante, halucinogene, euforice şi psihotrope.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Relu Popescu 07 May, 2018 16:42 mama mea !!! e adevărat că așa ceva se întâmplă și la noi ??? Polițiști sa răpească polițiști ?? Dar oamenii de rând oare ce pățesc și pe ei cine îi apără . E trist ,foarte trist .😒