Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:56 27 02 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Instalaţii de oxigen şi aparatura de sterilizare, vândute la fier vechi Pedepse definitive în cazul spitalului vandalizat de şase tineri. Unul condamnat, cinci achitaţi

ro

29 Mar, 2019 00:00 1393 Marime text
Condamnări definitive în apelul dosarului în care şase tineri sunt acuzaţi că au distrus şi vândut pe bucăţi instalaţii şi echipamente dintr-un spital din judeţul Tulcea. Ieri, Curtea de Apel Constanţa a decis condamnarea definitivă a unui tânăr, de 26 de ani, la 7,4 ani de închisoare cu executare. Faţă de ceilalţi cinci inculpaţi, instanţa a încetat procesul penal, întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale pentru fapta de distrugere şi furt, respectiv furt calificat.
 
În actul de sesizare a instanţei, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea arată că, aproape de finele anului 2012, timp de două săptămâni, şase tineri au reuşit să distrugă şi să fure aparatura din interiorul Spitalului Orăşenesc Babadag, cauzând astfel un prejudiciu de peste 313.000 de lei.
 
Conform procurorilor din Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea, la vremea respectivă, spitalul fusese trecut din subordinea Ministerului Sănătăţii în administrarea Consiliului Local Babadag, nu avea activitate curentă, dar se afla în conservare, toate bunurile şi echipamentele specifice necesare desfăşurării activităţii sanitare rămânând în dotarea acestuia. Spitalul nu avea pază permanentă, la anumite intervale de timp prin zona respectivă efectuându-şi rondul o patrulă de poliţie aparţinând Poliţiei Locale din cadrul Primăriei oraşului Babadag.
 
Profitând de acest lucru, şase tineri din localitate (unul de 26 de ani şi cinci de 20 de ani) s-au mutat efectiv în sediul spitalului, de unde au sustras mai multe bunuri. Potrivit propriilor declaraţii date organului de cercetare penală, în toată această perioadă, inculpaţii au distrus şi sustras ţevile din cupru de la instalaţia de oxigen şi aparatura de sterilizare, cabluri electrice şi subansambluri de la aparate de aer condiţionat, boilere electrice, casete de sterilizare, calorifere electrice etc., bunuri pe care le-au predat la centrele de colectare a fierului vechi din oraşul Babadag, obţinând de fiecare dată de la aceştia sume cuprinse între 30 şi 90 de lei, pe care le foloseau pentru a cumpăra alimente, băuturi alcoolice şi ţigări.
 
Inculpaţii au mai arătat că, în intervalul de timp în care au rămas în incinta spitalului, au aruncat în joacă, unii în alţii, cu diverse lucruri, respectiv farfurii, furculiţe, pahare, cărţi, caiete, au tăiat cu bisturiul saltelele de la paturi (pentru a vedea dacă bisturiele sunt bine ascuţite. Mai mult, inculpaţii au distrus cearşafurile de pe pat, păturile, feţele de masă, halatele, husele de pe paturi şi fotolii şi au aruncat pe jos trusele de prim ajutor ce conţineau diverse ustensile medicale, parte dintre acestea fiind valorificate la centrele de colectare a deşeurilor metalice.
 
Potrivit rechizitoriului, inculpaţii au distrus mai multe bunuri, printre acestea aflându-se un aspirator pentru secreţii, un EKG (electrocardiograf), un monitor ATI, o instalaţie pentru sterilizare, o masă de naşteri, un monitor EKG, un negatoscop, ecograf staţionar, un tensiometru electronic şi un stativ pentru perfuzii.
 
Tot potrivit procurorilor, inculpaţii au furat din interiorul spitalului o instalaţie de oxigen, un uscător de mâini, un laringoscop, o pompă volumetrică pentru injecţie, două seturi de resuscitare, două aspiratoare portabile de secreţii, un analizator pentru hemoglobină, două aparate de testare glicemie, o trusă de reanimare, pături, cămăşi de noapte, farfurii, prosoape, patru tensiometre standard, zece tensiometre umane, zece bilete de ieşire din spital şi de internare, oxigen medical, audiometru, ecograf, electrocardiograf, monitor pentru pacienţi, un set electrozi adulţi, stabilizator tensiune, un balon resuscitare, o mască facială pentru copii, o mască facială nou născuţi, un suport mobil pentru monitor ATI şi un calculator de birou.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • maria 29 Mar, 2019 09:17 Ar trebui pedepsiti penal si material cei care au taraganat procesul si nu si-au facut datoria. verdictul este o incurajare la fapte antisociale. orice om cu scaun la cap isi da seama ca dupa asemenea distrugeri, importanta locului unde s-au facut, nu poti scapa ca s-a prescris fapta. ce ati pazit independentilor si inamovibililor. Nu traiti in Romania sau voi traiti intr-o realitate paralela? Revoltator!