Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:29 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Începe procesul omului de afaceri Cristian Burci (patronul „Adevărul Holding“ și Prima TV) (DOCUMENT)

ro

29 Jan, 2023 10:56 2972 Marime text


Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti, undă verde pentru începerea procesului în cazul omului de afaceri Cristian Burci (patronul „Adevărul Holding“ și Prima TV) a fost deferit justiției de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală.
 
Curtea de Apel a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală – Secţia de Combatere a Criminalităţii Organizate la data de 16.03.2022 în dosarul de urmărire penală nr. 3846/D/P/2019, precum şi legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.
 
Pe cale de consecință, instanța a dispus începerea judecății cauzei.
 
De asemenea, Curtea a sesizat Curtea Constituţională în vederea soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 11 alin. (1) pct. 5 din OUG nr. 78/2016 ridicată de inculpaţii Thomas Manns şi Radu Elena, precum şi a excepţiei de neconstituţionalitate a OUG nr. 78/2016 în integralitatea sa, ridicată de inculpata Radu Elena.
 
Conform Portalului instanțelor de judecată, părțile cauzei sunt:
 
Burci Cristian Ionel       Inculpat
Turcu Denisa        Inculpat
Gheocov Clara Clementina      Inculpat
Stancu Vilson       Inculpat
Drinceanu Alin Cătălin  Inculpat
Radu Elena Inculpat
 Thomas Manns    Inculpat
Ministerul Finanţelor Publice-ANAF-DGRFP Craiova-AJFP Olt      Parte civilă
S.C. Previmet Impex S.R.L.      Parte civilă
S.C. Mănescu şi Gheorghe S.N.C.  Parte civilă
S.C. Electromin Impex S.R.L. Parte civilă
Societatea de Investiţii Financiare Oltenia S.A.     Parte civilă
Autoritatea pentru Administarea Activelor Statului        Parte civilă
 
 
În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2002, prin intermediul unei societăți comerciale de tip holding, cu sediul în Luxemburg, au fost înființate sau preluate, direct sau prin interpuși, mai multe societăți comerciale cu sediul în Europa, inclusiv în România (între care și o societate comercială cu sediul în municipiul Caracal cu tradiție în producția de material rulant).
 
În urma probatoriul administrat în cauză a rezultat că, începând cu anul 2006, prin intermediul societății comerciale de tip holding, cu sediul în Luxemburg, a fost derulată o activitate infracțională cu scopul de a decapitaliza societatea comercială din municipiul Caracal și de a o lipsi de lichiditățile necesare desfășurării activităților curente. Această modalitate de a acționa a reprezentat o ”politică de management” la nivelul societății de tip holding ce a exercitat controlul asupra deciziei consiliului de administrație/conducerii executive a societății intra-grup din municipiul Caracal, politică ce a fost aplicată și în ceea ce privește alte două societăți comerciale cu sediul în România cu tradiție în producția de material rulant (fabricarea de vagoane de cale ferată).
 
Astfel, în intervalul ianuarie 2006 - octombrie 2012, prin intermediul consiliului de administrație, a cărui deciziei era controlată de către unul dintre inculpați, reprezentant al acționarului majoritar, cu sediul în Luxemburg, au fost efectuate următoarele operațiuni ce au redus drastic disponibilitățile bănești și patrimoniul societății vizate de activitatea infracțională:
I. Operațiuni financiare ce au vizat transferul/nerecuperarea unor importante sume de bani reprezentând capitalul de lucru al societății:
- acordarea și plata de împrumuturi/consultanță cu caracter fraudulos fie către firme intra-grup, fie către alte firme pe care unul dintre inculpați le controla în fapt;
- încheierea și derularea unui contract de fabricație cu o firmă intra-grup (prin care producția societății din Caracal, deși în fapt era livrată beneficiarilor din Europa, era facturată scriptic către societatea din cadrul holdingului, fiind achitată doar parțial producătorului contravaloarea mărfurilor livrate);
- angajarea împreună cu ceilalți 2 producători de vagoane intra-grup în contractarea, în condiții defavorabile, a unui credit bancar sindicalizat în valoare totală de 100.000.000 euro (din care a fost utilizată suma de 96.000.000 euro și prin care, practic, s-au refinanțat vechile credite) cu garantarea reciprocă a universalității bunurilor deținute (societatea din Caracal garantând cu întreg patrimoniul atât propriul credit cât și creditele celorlalți doi producători).
 
II. Transferul subevaluat al activelor societății din Caracal către o societate comercială terță, realizat prin:
- declanșarea și determinarea derulării procedurii de insovență a societății comerciale din Caracal (în conivență cu reprezentanții lichidatorului judiciar) fără luarea în considerare a recuperării creanțelor pe care societatea din Caracal le avea de încasat de la firmele din holdingul cu sediul în Luxemburg, fapt ce a condus la vânzarea subevaluată a activelor (patrimoniului) către o terță societate.
 
În această modalitate societatea comercială din Caracal a fost prejudiciată cu suma totală de 161.624.951,69 lei.
 
Rechizitoriul procurorilor DIICOT poate fi cititi integral accesând secțiunea Documente.
 
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
Foto cu rol ilustrativ.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii