Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:48 22 04 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Încătușat de DNA Șeful de la Permise Maramureș și Suceava, acuzat că și-ar fi ”cumpărat” menținerea în funcție

ro

08 Apr, 2021 11:13 2985 Marime text


Acuzații grave vin din partea DNA la adresa ofițerului Viorel Andrei Donciu, șeful Permiselor Maramureș, în prezent împuternicit șef la Permise Suceava.

Reținut de procurorii anticorupție și propus spre arestare, șeful SPCRPCIV este acuzat de luare de mită, cumpărare de influență și acces ilegal la un sistem informatic.

Anchetatorii spun că ”în calitate șef al SPCRPCIV Maramureș,  ar fi cumpărat influența unui consilier de la  Consiliul Județean Maramureș, pe care acesta din urmă pretindea că o are pe lângă anumite persoane,astfel încât inculpatul Donciu Viorel-Andrei să fie desemnat în continuare în aceeași funcție”.

Menționăm că, potrivit legislației în vigoare, Viorel Andrei Donciu beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Redăm, în continuare, informațiile oficiale transmise de Direcția Națională Anticorupție:


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție –ServiciulTeritorial Cluj au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 8 aprilie 2021, a inculpatuluiDONCIU VIOREL-ANDREI, ofițer de poliție, la data faptelor șef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor Maramureș ( SPCRPCIV Maramureș), iar în prezent împuternicit pe funcția echivalentă de la nivelul Serviciului Suceava,pentru comiterea infracțiunilor de:
-    luare de mită în formă continuată (trei acte materiale),
-    cumpărare de influență

-    acces ilegal la un sistem informatic
    
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

La data de 04 februarie 2021, inculpatul Donciu Viorel-Andrei, în calitate șef al SPCRPCIV Maramureș,  ar fi cumpărat influența unui consilier de la  Consiliul Județean Maramureș, pe care acesta din urmă pretindea că o are pe lângă anumite persoane,astfel încât inculpatul Donciu Viorel-Andrei să fie desemnat în continuare în aceeași funcție. Numirea în calitate de șef al SPCRPCIV Maramureș expira în data de 15 februarie 2021.
În schimbul menținerii sale în funcție, inculpatul Donciu Viorel-Andrei l-ar fi sprijinit pe consilier la înmatricularea unor vehicule deținute de  acesta sau de alte persoane, la programarea anumitor candidați la examenul pentru obținerea permisului de conducere, precum și cuîndeplinirea oricăror alte atribuții de serviciu pe care ofițerul de poliție le are potrivit funcției, în interesul personal al consilierului sau în interesul altor persoane.
    
    La data de 01 februarie 2021, la instigarea aceluiași consilier, inculpatul Donciu Viorel-Andrei ar fi accesat fără drept baza de date a MAI-Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, în interesul personal al instigatorului, pentru a verifica un anumit autoturismce figura in proprietatea unei societăți comerciale.

În contexte diferite, în zilele de 9 februarie, 10 februarie și 25 februarie 2021, în calitate de șef al SPCRPCIV Maramureș, inculpatul Donciu Viorel-Andrei ar fi primit diferite sume de bani cu titlu de mită pentru reprogramarea unei persoane la examenul pentru obținerea permisului de conducere auto ori pentru înmatricularea unor vehicule.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 8 aprilie 2021, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcție Generale Anticorupție.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Foto cu rol ilustrativ din Arhiva ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?

Comentarii