Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:34 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Acord de recunoaștere a vinovăției unui inculpat, deputat în Parlament

ro

15 Dec, 2020 13:53 1178 Marime text
  • Procurorii au sesizat acordul de recunoaștere a vinovăției unui inculpat, deputat în Parlamentul României.
  • Deputatul a condus un autoturism sub influența băuturilor alcoolice.
Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au sesizat la data de 15 decembrie 2020 Înalta Curte de Casație și Justiție, în temeiul art. 483 alin. 1 din Codul de procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției unui inculpat, deputat în Parlamentul României, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui autovehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, prev. de art. 336 alin. 1 din Codul penal.

În acordul de recunoaștere a vinovăției procurorii au reținut următoarea situație de fapt:

În seara zilei de 28 noiembrie 2019, inculpatul a condus pe drumurile publice un autoturism sub influența băuturilor alcoolice. Prin analiza toxicologică efectuată s-a stabilit o alcoolemie de 1.25 g/l.

Ca urmare a încheierii acordului de recunoaștere a vinovăției, în temeiul art. 336 alin. 1 Cod penal rap. la art. 480 alin. 4 Cod procedură penală, inculpatul va fi condamnat la pedeapsa amenzii în cuantum de 40.000 de lei, corespunzător a 160 de zile amendă cu un cuantum al unei zile-amendă de 250 lei.

În prezența avocatului ales, inculpatul a declarat că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa și acceptă încadrarea juridică dată faptei.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea acordului de recunoaștere a vinovăției la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție, transmite ÎCCJ.

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii