Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:15 30 11 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul României, acționat în instanță, la Constanţa, pentru ursul brun! Se cer daune morale

ro

19 Oct, 2021 00:00 894 Marime text
  • Solicitarea a fost formulată în cadrul dosarului 348/36/2021, în care rolul de reclamant este deţinut de Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului, iar cel de pârât revine Guvernului României.
  • Ordonanţa de Urgenţă nr. 81/21.07.2021 făcea referire la „aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative“.
  • Cazul se află în atenția completului C3 Fond, prezidat de magistratul Andrea Bianca Andruș.
 
Proces cu greutate pe rolul Curţii de Apel Constanţa!
 
Magistraţii Secţiei a II-a Civile, de contencios administrativ şi fiscal a instanţei, în completul C3 Fond, prezidat de magistratul Andrea Bianca Andruş, au fost chemaţi să analizeze Ordonanţa de Urgenţă nr. 81/21.07.2021.
 
Solicitarea a fost formulată în cadrul dosarului 348/36/2021, în care rolul de reclamant este deţinut de Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului, iar cel de pârât revine Guvernului României.
 
Potrivit datelor oficiale, obiectul dosarului îl reprezintă o cerere de „despăgubire daune morale cauzate prin OG nr. 81/21.07.2021“.
 
Amintim, Ordonanţa de Urgenţă nr. 81/21.07.2021 făcea referire la „aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative“.
 
Despre eutanasierea sau împușcarea urșilor bruni
 
În acest sens, se arată printre altele în cuprinsul ordonanţei că „intervenția imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităților se efectuează gradual prin următoarele metode: a) alungare prin diverse mijloace; b) tranchilizare și relocare; c) extragere prin eutanasiere sau împușcare“.
 
De asemenea, se mai precizează în cuprinsul ordonanței că „extragerea ursului prin eutanasiere sau împușcare se face în următoarele situații: a) dacă intervențiile prin metoda alungării, respectiv a tranchilizări și relocării nu dau rezultate și gradul de risc se modifică la nivel mare, conform procedurii de evaluare a riscului; b) dacă siguranța și securitatea persoanelor sau a bunurilor de orice fel aparținând acestora sunt puse în pericol; c) dacă siguranța și securitatea membrilor echipei de intervenție sunt puse în pericol; d) dacă exemplarul de urs în cauză se rănește în cursul acțiunii de intervenție și devine agresiv și nu sunt identificate alte soluții potrivit prevederilor prezentei ordonanțe de urgență; e) dacă exemplarul de urs în cauză este prins într-o capcană neautorizată, prezintă răni și devine agresiv și nu sunt identificate alte soluții potrivit prevederilor prezentei ordonanțe de urgență; f) dacă exemplarul de urs în cauză prezintă răni incompatibile cu viața“.

 
Pentru a contextualiza, amintim de asemenea că în luna aprilie 2021 Curtea de Apel Constanța a decis și anularea Ordinului comun al Ministrului Mediului și Ministrului Agriculturii nr. 203/05.03.2009 privind Procedura de stabilire a derogărilor de la măsurile de protecție a speciilor de floră și faună sălbatice.
 
Ca urmare a acestei decizii, practic, toate „recoltările“ (execuțiile) de urs, din 2009 și până în prezent, sunt ilegale, după cum precizează și Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului - România.
 
Acum, Federația s-a adresat din nou instanței din Constanța, în legătură cu ordonanța care prevede posibilitatea eutanasierii sau a împușcării urșilor brun aflați în intravilanul localităților.
 
Oricare va fi decizia pe care o va pronunța Curtea de Apel Constanța în acest proces, ea va putea fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Oficial!
Ordinul care permitea uciderea urșilor, anulat la Constanța!

 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii