Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:40 21 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Garda Naţională de Mediu acuză - comisarul șef al Comisariatului Județean Tulcea ar fi fost agresat de către primarul localității Smârdan, Vasile Petrică Mărculescu

ro

26 Apr, 2023 16:25 1867 Marime text


Garda Naţională de Mediu a postat în această după-amiază, pe Facebook, un mesaj prin intermediul căruia anunță că, în timpul unui control, comisarul șef al Comisariatului Județean Tulcea ar fi fost agresat chiar de către primarul localității Smârdan, Vasile Petrică Mărculescu.
 
Facem precizarea încă de la început că am încercat să obținem un punct de vedere de la Vasile Petrică Mărculescu, însă demersul nostru nu a fost posibil. În cazul în care acesta ne va transmite un punct de vedere cu privire la dosar, acesta va fi publicat în cel mai scurt timp.
 
 Iată mesajul oficial al Gărzii Naţionale de Mediu
 

„A fi comisar de mediu poate fi de-a dreptul periculos, în unele situații, nu de puține ori angajații Gărzii Naționale de Mediu fiind victime ale violenței fizice și verbale, așa cum s-a întâmplat în cazul unei echipe de comisari care a efectuat un control la o fermă din localitatea Smârdan, județul Tulcea.
 
Pe scurt, în data de 12.04.2023, comisarul șef al Comisariatului Județean Tulcea, împreună cu un alt comisar, s-au deplasat la societatea Vitagro SRL din localitatea Smârdan pentru a verifica o sesizare potrivit căreia, pe amplasamentul acestei societăți, sunt arse deșeuri, poluarea fiind resimțită până în zona Municipiului Brăila.
 
La fața locului, reprezentanții GNM au constatat mai multe nereguli, printre care și urme recente de arderi de deșeuri.
 
În timp ce erau efectuate verificările, pe amplasament a apărut și administratorul de facto al societății Vitagro SRL, care nu era altul decât primarul localității Smârdan.
 
Acesta i-a agresat verbal pe cei doi comisari și l-a lovit cu pumnul în figură pe comisarul șef, încercând să îi smulgă telefonul cu care acesta a făcut poze în incinta fermei.


 
Ulterior, comisarii GNM au fost sechestrați pe amplasamentul societății, iar primarul localității Smârdan a refuzat să îi elibereze și a continuat să profereze amenințări și injurii la adresa lor, inclusiv în prezența polițiștilor de la Poliția Smârdan, sosiți la fața locului printr-un apel la 112. 
 
Dincolo de aceste fapte, care fac obiectul unui dosar penal, cercetările dispuse de procurori, la fața locului, (efectuate cu mandat de perchezițiție pus în executare în data de 13.04.2023), au arătat că primarul avea „motive întemeiate” să se opună controlului GNM la firma VITAGRO SRL (deținută de fiul său), întrucât au fost constatate nereguli grave, dintre care menționăm:
 
Ferma destinată creșterii animalelor (vaci și oi) funcționa fără autorizație corespunzătoare, fiind executate lucrări și instalații de gospodărire a apelor fără avizele necesare (sistemul hidrotehnic era amplasat ilegal).
 
Pe amplasament, erau îngropate diferite deşeuri în amestec, constând în: resturi vegetale, gunoi de grajd, deşeuri menajere, filtre uzate de ulei, deşeuri reciclabile de pet-uri si folie, în cantitati semnificative, care erau parţial incendiate. De asemenea, erau depozitate deșeuri auto, metalice și de plastic, anvelope și acumulatori auto, aruncate „la grămadă”, în apropierea unor saci cu substanțe chimice folosite în agricultură, care prezentau un risc ridicat de explozie. 
 
În zona de alimentare a vehiculelor, s-a constatat existența unor bazine de depozitare pentru combustibil și produse petroliere, precum și butoaie, parţial încarcate cu ulei auto, ambalaje contaminate cu ulei uzat si filtre de ulei uzat.
 
Totodată, a fost depistat un canal de acumulare a apelor uzate (în lungime de 50 m) plin cu dejecții animaliere și deșeuri municipale.
 
În proximitatea fermei, a fost constatată o cantitate semnificativă de deșeuri depozitate ilegal  pe terenul care aparține UAT Smârdan.
 
În acest caz, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța a dispus punerea în mișcare a unei acțiuni penale față de autorii acestor fapte, pentru săvârșirea infracțiunilor de ultraj calificat, lipsire de libertate și mai multe infracțiuni de mediu“.

 
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Potrivit Registrului Comerțului, SC  Vitagro SRL are sediul în sat Smârdan, strada Bacului.
 
Asociaţii sunt Viorel-Alexandru Mărculescu, cu 30%, Mărculescu Petrana, cu 40% și Mărculescu Gelu-Daniel, cu 30%.
 
Ca administrator apare Mărculescu Gelu-Daniel.
 
Firma se ocupă de transporturi rutiere de mărfuri.
 
Pentru anul 2020, compania a declarat un profit de 439.178 de lei, iar pentru anul 2021 profitul a fost de 837.546 de lei.
 
Facem precizarea că am încercat să obținem un punct de vedere și de oficialii SC  Vitagro SRL, apelând la numărul de telefon pus la dispoziție de RECOM, însă demersul nostru nu a fost posibil.
 
În cazul în care acesta ne va transmite un punct de vedere cu privire la dosar, acesta va fi publicat în cel mai scurt timp.

Sursa foto (atașament) - Garda Naţională de Mediu.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii