Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:51 08 02 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fost director din ANAF, trimis în judectă de DNA

ro

06 Dec, 2022 14:01 1002 Marime text

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Dan Stroe, fost director al Direcției de Investiții Achiziții Publice și Servicii Interne din Agenția Națională de Administrare Fiscală.

Anunțul a fost făcut azi de către Direcția Națională Anticorupție:

În cauza mediatizată prin comunicatele nr. 738/VIII/3 din 26 septembrie 2019 și 740/VIII/3 din 27 septembrie 2019, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

STROE DAN, la data faptelor director al Direcției de Investiții Achiziții Publice și Servicii Interne din Agenția Națională de Administrare Fiscală (A.N.A.F.), pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- trafic de influență, în formă continuată,
- instigare la spălarea banilor, în formă continuată,

Două persoane fizice, administratori ai unor societăți comerciale, pentru săvârșirea unor infracțiuni de complicitate la trafic de influență, spălarea banilor, și cumpărare de influență, comise în formă simplă și continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

Inculpatul Stroe Dan, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la trei oameni de afaceri suma totală de 6.614.818 lei (2.712.616 lei, 2.644.300 lei și 1.257.902 lei ), reprezentând prețul influenței pe care acesta ar fi exercitat-o asupra colegilor săi cu atribuții în procedura de achiziție, astfel încât societățile celor trei persoane să câștige licitațiile organizate de A.N.A.F pentru cumpărarea de produse software.

Banii respectivi (reprezentând 10% și 20% din valoarea contractelor respective) ar fi fost remiși funcționarului indirect, în perioada iulie 2011 - ianuarie 2012, prin transfer bancar, în contul unor societăți indicate și controlate de acesta din urmă, în baza unor contracte fictive de prestări servicii.

În cauză, procurorii au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, în cursul anului 2016, într-o altă cauză penală, Stroe Dan a încheiat cu procurorii anticorupție un acord de recunoaștere a vinovăției ce a fost admis de Tribunalul București care l-a condamnat la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

Facem precizarea că trimiterea în judecată și acordul de recunoaștere a vinovăției reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii