Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:51 24 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exclusiv! Șeful procurorilor din Mangalia, primele declarații după cererea de strămutare a dosarului privind tragedia de la 2 Mai

ro

21 Mar, 2024 17:00 1638 Marime text
 
 
  • Magistratul Andrei Alexandru Bogdan, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia, din județul Constanța, a declarat: „Noi avem încredere în instanța de judecată învestită cu soluționarea dosarului!“.
  • Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
„Noi avem încredere în instanța de judecată învestită cu soluționarea dosarului!“, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, magistratul Andrei Alexandru Bogdan, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia, din județul Constanța, unitate de anchetă ce a solicitat strămutarea dosarului accidentului de la 2 Mai de la Judecătoria Mangalia.
 
Reprezentantul PJ Mangalia a explicat, pentru ZIUA de Constanța, că, potrivit prevederilor legislative în vigoare, o cerere de strămutare a unui dosar penal poate fi formulată atât de către inculpat, de către părțile vătămate, dar și de către procuror.
 
Conform sursei citate, în situația de față, cererea de strămutare formulată în acest caz nu are la bază în niciun caz eventuale suspiciuni sau neîncredere manifestate față de judecătorul învestit cu soluționarea dosarului, ci, din contră, este vorba despre tulburarea liniștii și ordinii publice create prin amploarea pe care o are acest caz.
 
Mai exact, amploarea și încărcătura emoțională a acestui proces fac ca asupra instanței să existe o presiune foarte mare.
 
Acesta este motivul pentru care procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia s-au adresat Curții de Apel Constanța, solicitând ca dosarul să fie strămutat la o altă instanță egală în grad.
 
Toată amploarea pe care a luat-o procesul a creat o presiune enormă asupra instanței de judecată și a completului învestit cu soluționarea dosarului.
 
În această situație, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia au formulat, la Curtea de Apel, cererea de strămutare ce urmează să fie analizată de instanță la data de 2 aprilie 2024.
 
Dosarul poate fi trimis oricărei alte judecătorii din Dobrogea
 
În cazul în care cererea procurorilor din Mangalia va fi acceptată, dosarul va fi trimis spre soluționare unei alte judecătorii din circumscripția Curții de Apel Constanța (din Tulcea ori Constanța).
 
Dosarul de fond se află în atenția completului de judecată prezidat de Ioana-Ancuța Popoviciu, magistrat în cadrul Judecătoriei Mangalia
 
Conform portalului instanțelor de judecată, instanța a amânat cauza la data de 04 aprilie 2024, ora 10:00, pentru a da posibilitatea părţilor de a depune la dosar înscrisuri cu privire la cererea de schimbare a încadrării juridice.
 
Acuzații
 
Matei Vlad Pascu este suspectat de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi părăsirea locului accidentului.
 

„În sarcina inculpatului, s-a reţinut că, în dimineaţa zilei de 19.08.2023, a condus, pe drumurile publice, un autovehiculul, sub influenţa substanţelor psihoactive, iar, la intrare în localitatea 2 Mai, a acroşat un grup de persoane care se deplasau pe marginea drumului. În urma impactului, a rezultat decesul numiţilor O.A.S. (21 ani) şi D.R.M. (20 ani), precum şi vătămarea corporală a numiţilor B.D.D. (18 ani), C.V.A. (20 ani) şi I.C.I. (20 ani). De asemenea, se reţine că, după producerea accidentului, inculpatul a părăsit locul accidentului, fiind ulterior depistat pe raza localităţii Vama Veche. Menţionăm că inculpatul P.M.V. a fost cercetat în stare de arest preventiv, iar, prin rechizitoriu, s-a solicitat menţinerea măsurii preventive dispusă în cauză. Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie“, se mai arată în comunicatul procurorilor.

 
Autosesizarea Inspecției Judiciare
 
Reamintim că, Inspecția Judiciară s-a autosesizat în cazul judecătoarei Ioana-Ancuța Popoviciu vineri, 23 februarie 2024, după ce la termenul trecut în dosarul accidentului de la 2 Mai judecătoarea în cauză a întrebat părțile prezente dacă este prezent în sala de judecată, Sebastian Andrei Olariu, tânărul decedat în accident ceea ce a stârnit nemulțumire printre rudele și apropiații decedaților.
 
Sesizarea din oficiu vizează respectarea obligația de studiere a dosarelor anterior ședinței de judecată (inclusiv din perspectiva prezenței în instituție a judecătorului anterior acestei date), maniera de gestionare a dosarelor și ședințelor de judecată, comportamentului judecătorului în ședințele de judecată, în principal cu referire la ședința de judecată din data de 22.02.2024, precum și existența unor eventuale situații de incompatibilitate în legătură cu dosarul menționat.
 
La termenul trecut, avocatul Adrian Cuculis, unul dintre avocații victimelor accidentului mortal, a declarat că a formulat o cerere de recuzare a judecătoarei Popoviciu, solicitarea fiind respinsă.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Exclusiv!
Procurorii din Mangalia cer strămutarea! Pascu Matei Vlad ar putea fi judecat la o altă instanță

 
Exclusiv! Procurorii din Mangalia cer strămutarea! Pascu Matei Vlad ar putea fi judecat la o altă instanță
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii