Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:13 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA a trimis în judecată 21 de inculpați! Oficial de la Anticorupție

ro

11 Apr, 2024 12:01 710 Marime textProcurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată a 21 inculpați, în sarcina cărora a fost reținută săvârșirea unor infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată, forma participației penale fiind autoratul și complicitatea.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

„În cursul anului 2020, unul dintre inculpați ar fi favorizat obținerea fără drept de către mai multe persoane (printre care și ceilalți 20 de inculpați cercetați în prezenta cauză) a sprijinului financiar oferit de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), în cadrul „Programul Național Apicol (...) Achiziționarea de mătci și/sau familii de albine pentru apicultura convențională sau ecologică”, demersuri care ar fi avut ca urmare producerea unui prejudiciu instituției menționată anterior în sumă totală de 470.944 lei.

Concret, inculpatul ar fi pus la dispoziția persoanelor respective un număr de 226 de înscrisuri (facturi, chitanțe, bonuri) prin care ar fi atestat în mod nereal faptul că le-ar fi vândut acestora mai multe familii de albine și mătci. Ulterior, persoanele respective ar fi depus acele documente la A.P.I.A. în vederea obținerii fondurilor nerambursabile.

În schimbul ajutorului acordat, inculpatul ar fi primit de la beneficiarii programului diverse sume de bani ce ar fi fost achitate acestuia după obținea finanțării.

De asemenea, în momentul efectuării controalelor de către lucrătorii A.P.I.A., inculpatul ar fi pus la dispoziția persoanelor respective proprii stupi cu albine, pe care i-ar fi inscripționat cu numerele stupinelor beneficiarilor pentru a crea aparența că acestea ar fi fost achiziționate în mod real.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vâlcea, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.În cauză procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.

Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu cinci inculpați în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecată, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și   

Socrii fostului primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, condamnați! Judecătorii au confiscat 50.000 de euro

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii