Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:44 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Directorul unui liceu din județul Constanța, în așteptarea sentinței definitive! A luat cu suspendare, la prima instanță

ro

05 Oct, 2023 17:00 2826 Marime text
 
 
 
  • Gafița Tudora Manuela, fost director al Liceul Tehnologic „Radu Prişcu“ din Dobromir, județul Constanța, este acuzată de sustragere sau distrugere de înscrisuri și de instigare la fals material în înscrisuri oficiale.
  • Dosarul a fost soluționat în primă instanță de Judecătoria Medgidia în sensul condamnării Gafiței Tudora Manuela la pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare pentru sustragere sau distrugere de înscrisuri și instigare la fals material în înscrisuri oficiale.
  • Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.  
 
 
Final de cercetare judecătorească, la Curtea de Apel Constanța, în dosarul în care Gafița Tudora Manuela, fost director al Liceul Tehnologic „Radu Prişcu“ din Dobromir, județul Constanța, este acuzată de sustragere sau distrugere de înscrisuri și de instigare la fals material în înscrisuri oficiale.
 
Conform portalului instanțelor de judecată, Curtea de Apel Constanța se va pronunța în cauză la data de 11 octombrie 2023.
 
Oricare va fi decizia curții de apel, aceasta va fi definitivă.
 
Dosarul a fost soluționat în primă instanță de Judecătoria Medgidia în sensul condamnării Gafiței Tudora Manuela la pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare pentru sustragere sau distrugere de înscrisuri și instigare la fals material în înscrisuri oficiale.
 
Tot în acest dosar, față de Alimaneanu Mirel, cercetat în stare de libertate pentru săvârşirea infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale, instanța a stabilit pedeapsa de zece luni închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere stabilit potrivit art. 84 alin. 1 Cod penal, de 2 (doi) ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri  
 
Dosarul penal a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia.  
 

În fapt, s-a reţinut, în esență, potrivit actului de sesizare a instanței, că „la data de 21.11.2017, în calitate de funcţionar public, aflată în exercitarea atribuţiilor de serviciu inculpata Gafita Tudora Manuela l-a determinat pe inculpatul Alimaneanu Mirel să falsifice prin alterare registrul de corespondenţă ordinară intrări-ieşiri al Liceului Tehnologic Radu Prişcu Dobromir, la rubrica de la numărul de înregistrare 1089 din 21.11.2017, prin completarea peste înregistrarea iniţială a contestaţiei depuse de către (...) a unei alte menţiuni, în vederea producerii unei consecinţe juridice, respectiv neînregistrarea contestaţiei la selecţia dosarelor a martorei denunţătoare (...)“.

   
De asemenea, s-a mai reținut, spun anchetatorii, că „la data de 21.11.2017, în calitate de funcţionar public, aflată în exercitarea atribuţiilor de serviciu inculpata Gafita Tudora Manuela a distrus prin rupere contestaţia, în original, depusă de către martora denunţătoare (...), spre păstrare către inculpată – în calitate de director al liceului şi preşedinte al comisei de examen, ce poartă ştampila de înregistrare a documentului la Liceul Tehnologic cu menţiunea olografă a numărului de intrare/ieşire nr. 1089/21.11.2017, în vederea producerii unei consecinţe juridice, respectiv neînregistrarea contestaţiei la selecţia dosarelor a martorei denunţătoare (...)“.
 

„În ceea ce-l privește pe inculpatul Alimaneanu Mirel, s-a reținut că la data de 21.11.2017, în calitate de funcţionar public, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu a falsificat prin alterare registrul de corespondenţă ordinară intrări-ieşiri al Liceului Tehnologic, la rubrica de la numărul de înregistrare 1089 din 21.11.2017, prin completarea peste înregistrarea iniţială a contestaţiei depuse de către (...) a unei alte menţiuni, în vederea producerii unei consecinţe juridice, respectiv neînregistrarea contestaţiei la selecţia dosarelor a numitei (...), la instigarea inculpatei Gafita Tudora Manuela“, conform procurorilor.

 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.  
 
Dosarul a fost solționat în primă instanță de Judecătoria Medgidia, prin Hotarârea nr. 66/2023, din 13.01.2023, în sensul pedepsirii celor doi inculpați.
 
Față de Alimaneanu Mirel, instanța a stabilit pedeapsa de 10 (zece) luni închisoare pentru fals material în înscrisuri oficiale și a amânat aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere stabilit potrivit art. 84 alin. 1 Cod penal, de 2 (doi) ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.
 

„În baza art. 85 alin. 1 Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a. să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Constanţa, la datele fixate de acesta; b. să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c. să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d. să comunice schimbarea locului de muncă; e. să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În temeiul art. 85 alin. (2) lit. b) Cod penal, obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 40 zile în cadrul Primăriei/Consiliului Local al com. Băneasa – Jud. Constanța sau în cadrul Primăriei/Consiliului Local com. Dobromir – Jud. Constanța, cu excepţia cazului în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă“, potrivit minutei judecătorești.

 
Gafita Tudora Manuela a fost condamnă la pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare pentru sustragere sau distrugere de înscrisuri și instigare la fals material în înscrisuri oficiale.
 

„Obligă inculpata ca pe durata termenului de supraveghere, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 zile în cadrul Primăriei/Consiliului Local com. Deleni – Jud. Constanța sau în cadrul Primăriei/Consiliului Local com. Adamclisi – Jud. Constanța, cu excepţia cazului în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă“, se mai arată în decizia magistraților.

 
Mai trebuie precizat că instanța a dispus desfiinţarea în parte a registrului de înregistrare a corespondenței ordinare/diverse (intrări/ieșiri) pentru perioada 13.09.2017 – 08.05.2018 al Liceului Tehnologic Radu Prişcu Dobromir (rubrica de la numărul de înregistrare 1089 din 21.11.2017).
 
Decizia Judecătoriei Medgidia a fost contestată la Curtea de Apel Constanța atât de către cei doi inculpați, cât și de procurori.
 
Conform portalului instanțelor de judecată, Curtea de Apel Constanța se va pronunța în cauză la data de 11 octombrie 2023.
 
Oricare va fi decizia curții de apel, aceasta va fi definitivă.
 
Dosarul se află în atenția completului de judecată alcătuit, potrivit datelor noastre, din magistrații Andreea Ianca șiVirgil Marius Ungureanu, de la Curtea de Apel Constanța.
 
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
Sursa documentare: rejust (Hotarâre nr. 66/2023 din 13.01.2023 pronunțată de Judecătoria Medgidia) și portal instanțe de judecată.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Amânare de pronunțare în cazul fostului profesor din Constanța, acuzat că și-ar fi atins elevii în zonele intime
 
Creditorii Divers Construct Industry SRL, convocați în adunare! Iată ce se va discuta
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii