Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:19 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Direcția de Cultură Tulcea, victorioasă la Constanța! (MINUTA)

ro

22 Feb, 2024 17:00 687 Marime text
  • Procesul vizează o notă de constatare primită de DJC Tulcea de la Garda de Mediu, pentru gunoaiele de pe un teren care, potrivit reprezentanților Direcției de Cultură, nu ar aparține direcției.
Direcția Județeană de Cultură Tulcea a învins, la Curtea de Apel Constanța, Garda de Mediu!
 
Astăzi, 22 februarie 2024, judecătorii Curții de Apel au admis recursul declarat de DJC Tulcea împotriva deciziei inițiale a Tribunalului Tulcea și au suspendat executarea măsurilor din nota de constatare a GNM.
 
Amintim, procesul vizează o notă de constatare primită de DJC Tulcea de la Garda de Mediu, pentru gunoaiele de pe un teren care, potrivit reprezentanților Direcției de Cultură, nu ar aparține direcției.
 
Dosarul are indicativul 953/88/2023/a1 și cuprinde cererea Direcției Județene pentru Cultură Tulcea de suspendare a aplicării măsurilor din nota de constatare până la soluționarea definitivă a procesul pentru anularea acesteia.
 
Iată minuta hotărârii din 22 februarie 2024 din dosarul 953/88/2023/a1:
 
„Admite recursul. Casează încheierea recurată și rejudecând admite cererea privind suspendarea actului administrativ emis de intimatul pârât cu nr. 97/16.05.2023. Dispune suspendarea executării actului administrativ emis de intimatul pârât cu nr. 97/16.05.2023 până la soluționarea definitivă a cererii în anularea actului administrativ“
 
La Curtea de Apel, cazul s-a aflat în atenția completului format din magistrații Claudiu Iulian Răpeanu, Francisc Nemeth și Alexandru Ionuț Burtescu.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în primă instanță, Tribunalul Tulcea a apreciat că nu se impune suspendarea măsurilor și a respins cererea DJC Tulcea.
 
Direcția de Cultură a fost „urecheată“ de Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Tulcea în luna mai 2023, în urma unul control neplanificat într-o localitate tulceană, unde, pe o suprafață de circa 6.000 mp, comisarii de mediu au găsit deșeuri de diferite categorii.
 
Gunoaiele erau abandonate de populație într-o ravenă, cantitatea de deșeuri neputând fi cuantificată vizual.
 
În urma acestui control, GNM a dispus ca Direcția de Cultură să elimine și să predea deșeurile la o societate autorizată, să monitorizeze zona unde fuseseră găsite deșeurile și să monteze panouri avertizoare în zona respectivă.
 
Totuși, Direcția Județeană de Cultură Tulcea a arătat în proces că nu are calitatea de „proprietar, administrator sau deținător de alte drepturi reale asupra imobilului care a făcut obiectul controlului“.
 
Tribunalul Tulcea, însă, a decis, în primă instanță, că nu se impune suspendarea măsurilor dispuse prin nota de constatare.
 
Judecătorii tulceni au arătat că „în cauza de față, singurul argument invocat de către reclamantă atât în susținerea cererii de suspendare a executării Notei de constatare nr. 97 din 16 mai 2023 (nr. 3172/16.05.2023 DJC Tulcea), cât și a acțiunii în anularea aceluiași act administrativ, îl reprezintă lipsa calității de proprietar/administrator al imobilului ce a făcut obiectul acțiunii de control, aspect ce ține de fondul cauzei și nu poate fi analizat în procedura suspendării executării actului administrativ întrucât ar echivala cu o prejudecare a fondului litigiului“.
 
Acum, Curtea de Apel Constanța a casat această hotărâre și a decis suspendarea executării măsurilor din nota de constatare, până la soluționarea definitivă a procesului în care documentul a fost contestat.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
O asociație de proprietari din Constanța a obținut anularea autorizației de construire pentru un bloc cu patru etaje! Cazul, ajuns la Curtea de Apel
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii