Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:44 29 01 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cu apel Se dizolvă Fundația Prietenia Constanța Chișinău?! Instanța a spus „nu“ (MOTIVARE)

ro

21 Nov, 2022 00:00 712 Marime text
  • Dosarul are indicativul 24126/212/2022, obiectul dosarului fiind „acordare personalitate juridică dizolvare“, iar petent fiind Fundația Prietenia Constanța Chișinău.
  • „Instanţa constată că nu sunt îndeplinite cerinţele impuse de lege pentru dizolvarea de drept a asociaţiei, în condiţiile în care nu s-a făcut dovada imposibilității întrunirii colegiului director sau a realizării scopului pentru care a fost constituită fundaţia şi nici a împrejurării că în termen de 3 luni de la constatarea unui astfel de fapt nu s-ar fi produs schimbarea acestui scop“, au spus judecătorii.
Consiliul Județean Constanța a solicitat în instanță dizolvarea Fundației Prietenia Constanța Chișinău!
 
Cazul a ajuns acum pe rolul Tribunalului Constanța, după ce Judecătoria Constanța a decis, în primă instanță, să respingă solicitarea CJC.
 
Dosarul are indicativul 24126/212/2022, obiectul dosarului fiind „acordare personalitate juridică dizolvare“, iar petent fiind Fundația Prietenia Constanța Chișinău.
 
În Încheierea de ședință 13050/2022 a Judecătoriei Constanța, prin care s-a respins cererea Consiliului Județean Constanța, se arată că „prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Constanţa la data de 26.09.2022 sub nr. 24126212/2022 petenta Consiliul Judeţean Constanţa a solicitat înscrierea mențiunilor privind dizolvarea în Registrul asociațiilor şi fundaţiilor aflat la grefa Judecătoriei Constanța“.
 
Se mai precizează în document că „instanţa constată că, în susţinerea cererii, au fost invocate prevederile art. 58 din «Fundaţia se dizolvă de drept în cazurile prevăzute la art. 55 alin. (1) lit. a) şi b), precum şi în situaţia imposibilităţii constituirii consiliului director în conformitate cu statutul fundaţiei, dacă această situaţie durează mai mult de un an de la data la care, potrivit statutului, consiliul director trebuia constituit. Dispoziţiile art. 55 alin. (2) se aplică în mod corespunzător»“.
 
De asemenea, judecătorii au mai precizat că „totodată, s-a susţinut că activitatea fundaţiei nu mai poate fi desfăşurată potrivit scopului în care a fost înfiinţată, întrucât începând cu anul 2004 consiliul director nu s-a mai constituit conform art. 16 din Statut“.
 
„Nu sunt îndeplinite cerințele impuse de lege“
 
„Potrivit art. 55 alin. (1) lit. b) din O.G. nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, «asociaţia se dizolvă de drept prin realizarea sau, după caz, imposibilitatea realizării scopului pentru care a fost constituită, dacă în termen de 3 luni de la constatarea unui astfel de fapt nu se produce schimbarea acestui scop», iar conform prevederilor alin. (2) «constatarea dizolvării se realizează prin hotărârea judecătoriei în a cărei circumscripţie se află sediul asociaţiei, la cererea oricărei persoane interesate»“, se arată în documentul de la instanță.
 

„Instanţa constată că nu sunt îndeplinite cerinţele impuse de lege pentru dizolvarea de drept a asociaţiei, în condiţiile în care nu s-a făcut dovada imposibilității întrunirii colegiului director sau a realizării scopului pentru care a fost constituită fundaţia şi nici a împrejurării că în termen de 3 luni de la constatarea unui astfel de fapt nu s-ar fi produs schimbarea acestui scop“, au spus judecătorii.
 
În continuare, aceștia au explicat că „concret, nu s-a depus la dosar niciun proces-verbal sau alt înscris prin care membrii asociaţiei să constate imposibilitatea întrunirii colegiului director, realizării scopului pentru care aceasta a fost constituită, iar pe de altă parte, chiar şi în eventualitatea existenţei unor astfel de dovezi, petenta trebuie să probeze şi împrejurarea că în termen de 3 luni de la constatarea unui astfel de fapt nu s-ar fi produs schimbarea scopului asociaţiei“.
 
Așa se face că cererea de dizolvare a fost respinsă, ca nefondată.
 
Încheierea de ședință a fost atacată la Tribunalul Constanța, unde dosarul a fost recent înregistrt, în apel, urmând să fie analizat la finele lunii ianuarie 2023.
 
Consiliul Județean Constanța, al cărui președinte la momentul repectiv era Stelian Duțu, a aprobat, prin HCJ Constanța nr. 15 din 30 ianuarie 2001, participarea Consiliului la constituirea Fundației Pritenia Constanța Chișinău, arătându-se în document că sediul fundației este în Constanța, pe Bd. Tomis, nr. 51, adică în Palatul Administrativ.
 
Rămâne de văzut care va fi decizia Tribunalului Constanța cu privire la apelul pentru dizolvarea fundației.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Asociaţia constănţeană care nu a funcţionat nici măcar o zi, timp de 19 ani. Cazul, în atenţia Tribunalului
 
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii