Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:43 19 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța. Descoperire impresionantă într-un sit arheologic. Anunțul judecătorilor

ro

08 Nov, 2022 10:37 2473 Marime text
 
 
Începe procesul constănțeanului acuzat de furt calificat și acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizare prealabilă!
 
Judecătoria Constanța a constatat legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în prezenta cauză penală.
 
Instanța a dispus începerea judecăţii privindu-l pe inculpat.

 Decizia nu este una definitivă.
 
În actul de sesizare a instanței, procurorii arată că, în 2017, cu ocazia efectuării de detecții în zona siturilor arheologice de la marginea satului Movilița, înspre balta lacului techirghiol, partea de sud, denumită balta Zarguzon, și în zona siturilor arheologice Adâncata, dinspre localitatea Urluia, comuna Adamclisi, spre localitatea Aliman, a localizat în și-a însușit 94 de monede antice ( o monedă emisă în Imperiul Bizantin în perioada 538-542 pChr și 93 de monede emise în Imperiul Roman în perioada 190-378 p.Chr) ce aparțin patrimoniului cultural național mobil al Statului Român.
 
Mai mult, cel în cauză este suspectat că, în perioada iulie 2017 - august 2021, în repetate rânduri și în baza aceleiași rezoluții infracționale, fără a deține autorizarea prealabilă s-a deplasat pe raza unor situri arheologice din Județul Constanța și a utilizat în aceste zone detectoare de metale.
 
Trimiterea în judecată reprezintă o etapă în cadrul procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, care nu poate în nicio situaţie să înfrângă prezumţia de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii