Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:11 18 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța. Conferință internațională cu tema „Perspectivele profesiei de avocat în contextul evoluției tehnologice, sociale și economice”

ro

26 Jun, 2023 13:55 1154 Marime textVineri, 24 iunie 2023, a avut loc la Constanța conferința internațională cu tema „Perspectivele profesiei de avocat în contextul evoluției tehnologice, sociale și economice”

În luările de cuvânt din deschiderea conferinței, invitații Baroului Constanța au urat La mulți ani tuturor avocaților români și au transmis felicitări organizatorilor evenimentului.

Luările de cuvânt din deschiderea conferinței au relevat că profesia de avocat pare să fi trecut prin schimbări de paradigmă mai mult în ultimii 20 de ani decât în ultimii 200 de ani, că în profesie este nevoie de echilibru, că orice modificare tehnologică, deși inevitabilă, nu trebuie respinsă, ci asimilată de profesie pentru a fi folosită ca un instrument ce poate facilita activitatea avocaților.

Au fost prezentate câteva aspecte privind specializarea avocatului, ce presupune aceasta, care sunt rigorile dar și avantajele unui astfel de demers. Au fost evocate avantajele pregătirii profesionale a avocaților pe domenii-nișă, raportat și la zona geografică în care avocatul își exercită profesia de avocat.

Participanții la conferință  au fost informați că în ziua precedentă – 23 iunie – Barourile Constanța, Odessa și Chișinău au semnat un memorandum de înfrățire prin care cele trei barouri s-au angajat reciproc să pună în comun resurse și efort pentru valorificarea bunelor practici, pentru colaborare și schimb de experiență intre avocații barourilor înfrățite.

Avocatul Cătălin Filișan, decanul Baroului Constanța și membru al Comisiei Permanente a UNBR, a decernat premiul „Avocat Ion Theodorescu Valahu”, acordat prima dată în 2019. 

În acest an premiul a fost acordat doamnei avocat Cristina Cristea.
În luarea sa de cuvânt, răsplătită cu standing ovation, laureata, cu puterea a 40 de ani de activitate desfășurată numai ca avocat, a apreciat că avocatul trebuie să rămână produsul a două circumstanțe concordante – educația primită în sânul familiei și știința de carte, precum și că niciun proces de digitalizare a societății nu ar trebui să schimbe structural fundamentul crezului avocatului.

În prezența membrilor Consiliului Baroului Constanța și în fața întregii audiențe a conferinței a avut loc depunerea jurământului de către avocații care au promovat examenul de admitere în profesie în sesiunea aprilie 2023.

La finalul festivității de deschidere a conferinței a avut loc decernarea premiului Fundației Europrof a Baroului Constanța tinerilor avocați care au obținut cele mai bune rezultate la examenul de admitere în profesia de avocat și, respectiv, la examenul de absolvire a INPPA.

În cadrul conferinței au fost prezentate următoarele teme, în limba franceză și limba română, participanții la conferință beneficiind de traducere simultană:

– Les avocats et la retraite – Vincent Maurel;
– Les avocat et les reseaux sociaux– Frédéric Santini;
– Les avocat et la defence de l’enfant Lawyers– Isabelle Clanet dit Lamanit;
– Despre instituția ”avocatului specializat” și experiența germană în această privință – Prof. univ. dr. Dan Oancea;
– Amenințări legislative actuale de eroziune a secretului profesional al avocatului – av. Alexandru Țurcan, decanul Baroului Chișinău.
– Sistemul de asistență juridică garantată de stat în Republica Moldova – av. Sergiu Chiruță, coordonatorul Oficiului Teritorial Chișinău al Consiliului Național de Asistență juridică Garantată de Stat din Republica Moldova
–  Provocări ale apărării mediului prin mijloace juridico-penale, în contextul creșterii fenomenului infracțional – Prof. univ. dr. Draghici Vasile
–  Probleme de drept din jurisprudența penală  –  Prof. univ. dr. HOTCA Mihai Adrian.

La conferință au participat:

– avocat Briciu Traian – Președinte al UNBR;
– avocat Zamfirescu Calin – Președinte de onoare al UNBR;
– avocat Fenechiu Daniel – Vicepreședinte al UNBR;
– avocat Sergiu Stanila – Vicepreședinte al UNBR;
– avocat Liviu Mihai – Vicepreședinte UNBR
– avocat Oancea Dan – Director al INPPA
– Anca Nicchi – membru al Comisiei Permanente a UNBR
– avocat Alexandru Suciu – membru al Comisiei Permanente a UNBR
– avocat Alexandru Maricica – decanul Baroului Călărași
– avocat Florin Andreicuț – decanul Baroului Maramureș
– avocat Dragoș Nicu – decanul Baroului Dolj
– avocat Adrian Stancu – decanul Baroului Bihor
– avocat Mariana Drăgănoiu – membru al Consiliului UNBR
– avocat Julia Zorkoczy – membru al Consiliului UNBR
– avocat Carmina Cocioabă – membru al Consiliului UNBR
– avocat George Moloman – membru al Consiliului UNBR
– avocat Antonio Iordan – membru al Consiliului UNBR
– avocat Isabelle Clanet dit Lamanit – decanul Baroului Haut-de-Seine
– avocat Vincent Maurel – fost decan al Baroului Haut-de-Seine
– avocat Frédéric Santini – avocat în Baroul Haut-de-Seine
– avocat Dorin Popescu, Președintele Uniunii Avocaților din R.Moldova
– avocat Alexandru Țurcan, decanul Baroului Chișinău
– avocat Adrian Tăbîrță, Președintele Comisiei de licențiere UARM
– avocat Sergiu Chiruța, coordonator al Oficiului Teritorial Chișinău al CNAJGS.md
– avocat Dzhaburiya Olena – Decanul Baroului Odessa
– avocat Golovchenko Olga – delegatul Baroului Odessa in Consiliul National al Barourilor din Ucraina;
– avocat Bakayanova Nana- secretarul Comisiei de Disciplina a Baroului Odessa
– Semenov Vadim – președintele Comitetului de apărare a avocaților, Baroul Odessa

La conferință au fost prezenți peste 200 de avocați din Baroul Constanța, care au apreciat în mod deosebit luările de cuvânt și prezentările vorbitorilor.

Sursa: unbr.ro

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Avocatul Cătălin Filişan, reales decan al Baroului Constanţa - „Voi munci și mă voi lupta pentru profesia de avocat, pentru Baroul Constanța și pentru avocați!“ 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii