Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:23 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul Județean nu este de acord și s-a adresat instanțelor de judecată Ministerul Antreprenoriatului și Turismului vrea banii înapoi din proiectul de extindere a Delfinariului Constanța!

ro

11 Apr, 2023 00:00 1360 Marime text
  • Consiliul Județean Constanța a înregistrat pe rolul Curții de Apel Constanța, dosarul nr. 217/36/2023 care are ca obiect anulare act administrativ pretenţii - notificare de reziliere nr. 16112/19.12.2022
  • Pârât în dosar este Ministerul Antreprenoriatului și Turismului
  • În cauză este vorba despre proiectul de extindere a Delfinariului Constanța, în care ordonatorul principal de credite/investitor a fost Ministerul Turismului iar beneficiarul investiției și ordonator terțiar era Consiliul Județean Constanţa
  • Proiectul de extindere a Delfinariului care a fost reziliat avea o valoare de 17.642.527,29 lei, exclusiv TVA
  • Ministerul urma să asigure 14.219.337 lei cu TVA din proiect iar contribuția Consiliului Județean era diferența până la 17.642.527,29 lei, exclusiv TVA
  • După rezilierea contractului, Ministerul Antreprenoriatului s-a îndreptat împotriva beneficiarului investiției, respectiv CJC și a solicitat returnarea sumei de aproximativ 400.000 lei, bani pe care ministerul i-a decontat în contul lucrărilor efectuate de Manelli Impresa SRL
 
 
Consiliul Județean Constanța a înregistrat pe rolul Curții de Apel Constanța, secția de contencios-administrativ și fiscal, dosarul nr. 217/36/2023 care are ca obiect anulare act administrativ pretenţii - notificare de reziliere nr. 16112/19.12.2022.
Pârât în dosar este Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.
 
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța nu au stabilit un termen în dosar.
 
În cauză este vorba despre proiectul de extindere a Delfinariului Constanța, derulat în cadrul Programului pentru dezvoltarea investiţiilor în turism - Masterplanul investiţiilor în turism - şi a criteriilor de eligibilitate a proiectelor de investiţii în turism, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 558 din 4 august 2017, în care ordonatorul principal de credite/investitor a fost Ministerul Turismului, ordonatorul de credite (secundar/terţiar) și totodată beneficiarul investiției era Unitatea Administrativ - Teritorială Județul Constanţa.
 
Contractul de execuție a lucrărilor de extindere a Delfinariului care a fost reziliat anul trecut avea o valoare de 17.642.527,29 lei, exclusiv TVA. Ministerul urma să asigure 14.219.337,38 lei cu TVA din proiect iar Consiliului Județean urma să finanțeze diferența costului proiectului.

Trebuie menționat faptul că valoarea totală a proiectului a fost inițial de 26.367.659 lei cu TVA, din care cheltuielile investiției de bază erau estimate la 22.377.951 lei cu TVA. Din acest capitol, Ministerul urma să finanțeze 70% din investiție, adică 15.664.566 lei iar contribuția CJC era de 10.703.093 lie cu TVA.

La contractul de finanțare s-a făcut un adițional prin care s-a diminuat valoarea finanțată de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului de la 15.664.566 lei la 14.219.337,38 lei, deoarece ordonatorul principal de credite al proiectului a considerat ca fiind neeligibile lucrările de amenajare teren, pe care inițial le acceptase la finanțare.

Cert este că după rezilierea contractului, ordonatorul de credite principal, adică Ministerul Antreprenoriatului s-a îndreptat împotriva beneficiarului investiției, respectiv CJC și a solicitat returnarea sumei de aproximativ 425.874.72 lei, bani pe care Ministerul i-ar fi plătit pentru decontarea lucrărilor efectuate de Manelli Impresa SRL până la momentul rezilierii contractului.

Vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Petre Enciu în calitate de coordonator al Direcției Generale de Proiecte a declarat pentru ZIUA de Constanța că „proiectul va fi continuat iar din acest motiv, Consiliul Județean nu este de acord cu returnarea celor 425.872 lei deoarece această sumă se regăsește în teren, în lucrările prestate”.

Enciu mai spune că în următoarea perioadă, Consiliul Județean se va îndrepta împotriva companiei Manelli Impresa SRL, care a câștigat contractul pentru execuția lucrărilor, pentru recuperarea prejudiciului (n.r.contravaloarea proiectului). De asemenea, deficiențele în executare sunt reflectate și în stadiul lucrărilor, acestea fiind de aproximativ 10% din total.
 
Vă reamintim, potrivit prevederilor contractului de extindere a Delfinariului, termenul de execuție a lucrărilor era de 24 luni de la data primirii ordinului de începere, mai exact 20 iulie 2022, ordinul de începere a lucrărilor a fost emis la data de 20 iulie 2020.

Antreprenorul nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale față de beneficiar, în sensul că nu a prelungit garanția de bună execuție si nu a prezentat toate asigurările așa cum sunt reglementate în clauzele contractuale.

În acest sens, CJC a transmis Antreprenorului o notificare, prin care i s-a acordat un termen de 15 zile, de la primirea acesteia, pentru îndeplinirea obligațiilor mai sus indicate, în caz de neconformare, Antreprenorului i s-a pus în vedere rezilierea contractului, la expirarea celor 15 zile.

Având în vedere faptul că Antreprenorul nu a dat curs Notificării, contractul de execuție lucrări a încetat de drept la data de 22 octombrie 2022.

Notificarea de reziliere a contractului de execuție cu Manelli Impresa SRL a fost comunicată ulterior Ministerului Turismului.

Deoacere contract de finanțare pentru extinderea Delfinarului era valabil până la data de 31 decembrie 2022, termen în care era obligatorie finalizarea obiectivului de investiții, Ministerul Turismului a decis la rândul său rezilierea contractului de finanțare.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Citește și:

UPDATE. Claudiu Palaz „Se reziliază un contract de finanțare în valoare de 5 milioane de euro, bani nerambursabili, pentru modernizarea Delfinariului Constanța“
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii