Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:00 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce au decis judecătorii gălățeni în procesul pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, din Topalu

ro

07 May, 2020 00:00 1335 Marime text

Procesul în care este disputată donația privind Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, piesa de rezistență a Muzeului din Topalu, a avut ieri un nou termen la Curtea de

Apel Galați.


Surse apropiate cazului spun că, în mod normal, la termenul de ieri ar fi urmat să fie adus în discuție stadiul în care se află expertiza dispusă de instanță asupra operelor de artă ce compun colecția. Cu toate acestea, judecătorii gălățeni au luat o altă decizie. În baza decretului prezidențial prin care s-a prelungit starea de urgență în România, pe fondul epidemiei de Coronavirus, magistrații au decis suspendarea procesului, care nu se încadra la cauzele urgente ce pot fi judecate pe durata stării de urgență. În acest context, procesul se va relua din oficiu odată cu încheierea stării de urgență, moment în care se va stabili un nou termen de judecată și vor fi citate părțile.
Așa cum menționam în edițiile anterioare, Colecţia de artă Dinu şi Sevasta Vintilă este subiectul unui proces aflat pe rolul instanțelor de mai mulți ani și în care Mario Vintilă cere instanţei revocarea donaţiei făcute de doctorul Gheorghe Vintilă Muzeului din Topalu, în anii 1960. Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă cuprinde peste 200 de opere de artă donate de doctorul Gheorghe Vintilă comunei Topalu şi reprezintă însăşi raţiunea de a exista a muzeului din localitate, ce poartă numele colecției.

Strămutat la Galați


Procesul dintre Mario Vintilă, pe de o parte, şi Muzeul de Artă Constanţa şi, respectiv, Muzeul Dinu şi Sevasta Vintilă din Topalu, de partea cealaltă, se judecă deja de ani buni, aflându-se, pe rând, pe rolul mai multor instanţe din judeţul Constanţa. După ce dosarul a fost trimis înapoi la rejudecare de cel puţin două ori, în cele din urmă, magistraţii Curţii Supreme a României au decis ca procesul să continue la Curtea de Apel Galaţi, în loc de Constanţa, dând astfel curs cererii de strămutate formulate de Mario Vintilă.
Soluția pe scurt de la termenul de judecată de ieri este, potrivit Portalului Instanțelor, următoarea: Constată suspendarea de drept în baza articolului 42 alin. 6 din Decretul nr. 195/16.03.2020 al Preşedintelui României privind instituirea stării de urgenţă şi art. 63(11) din Anexa 1 a Decretului nr. 240/14.04.2020 a Preşedintelui României privind prelungirea stării de urgenţă“.
În aceste condiții, așa cum am precizat anterior, procesul se va redeschide din oficiu la ridicarea stării de urgență.

Citește și:

13 februarie - ziua de care ar putea depinde soarta Colecţiei Dinu şi Sevasta Vintilă, a Muzeului din Topalu
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii