Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:39 20 02 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi s-ar putea decide dacă Municipiul Constanţa primeşte 50 de milioane de euro

ro

13 Nov, 2018 00:00 1039 Marime text
Azi, la Curtea de Apel Galaţi va avea loc primul termen în dosarul în care Municipiul Constanţa prin Primar a chemat la judecată Guvernul României şi Ministerul Energiei, solicitând obligarea pârâţilor, în solidar, la plata sumei estimate provizoriu de 50 de milioane de euro, subiectul vizând celebrele datorii istorice.
 
Amintim că, iniţial, dosarul fusese depus de Municipiul Constanţa prin Primar la Curtea de Apel Constanţa. Ulterior, Ministerul de Energie a formulat o cerere de strămutare, solicitare admisă de către judecătoarele Luiza Maria Păun, Rodica Voicu şi Andreea Marchidan, toate din Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României. Astfel, instanţa a decis strămutarea dosarului aflat pe rolul Curţii de Apel Constanţa - Secţia a II-a Civilă, de contencios administrativ şi fiscal, la Curtea de Apel Galaţi.
 
Reamintim că, potrivit cererii de chemare în judecată, banii reprezintă despăgubiri pentru prejudiciul suferit de Municipiul Constanţa ca urmare a „încălcării prevederilor memorandumului Guvernului României nr. 5018/21.03.2013, adoptat în şedinţa Guvernului din data de 27.03.2013“. Mai mult decât atât, Municipiul Constanţa prin Primar cere Guvernului României şi Ministerului Energiei să achite cheltuielile de judecată.
 
Tot în motivarea acţiunii, Municipiul Constanţa prin Primar a arătat, în esenţă, că prezentul demers judiciar este motivat de necesitatea salvgardării interesului public local la nivelul Municipiului Constanţa, privind funcţionarea serviciului public de alimentare cu energie termică, în parametrii calitativi şi financiari optimi, fără întreruperi şi în condiţii depline de securitate a furnizării.
 
Municipiul Constanţa a mai menţionat că procesul urmăreşte crearea condiţiilor necesare pentru autorităţile locale ale Municipiului ca, în exercitarea atribuţiilor legale stabilite în sarcina acestora, în domeniul asigurării funcţionării serviciului public de alimentare cu energie termică, să „obţină recunoaşterea încălcării drepturilor şi intereselor legitime, prin abstenţiunile şi acţiunile autorităţilor publice pârâte, şi, drept urmare, stabilirea unei despăgubiri şi obligarea pârâţilor la plata acesteia“, conform magistraţilor.
 
În final, Municipiul Constanţa a mai arătat că cele 50 de milioane de euro vor permite, printre altele, implementarea unei soluţii alternative (ca urmare a imposibilităţii de implementare a celei stabilite prin Memorandumul Guvernului României) pentru asigurarea securităţii furnizării serviciului public de alimentare cu energie termică în municipiul Constanţa.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii