Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:17 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alexandru Cumpănașu, achitat în dosarul DNA Constanța! (MINUTĂ)

ro

18 Jun, 2024 12:58 824 Marime text


Tribunalul București l-a achitat pe Alexandru Cumpănașu, fost candidat la funcția de Președinte al României la ultimele alegerile prezidențiale, în dosarul în dosarul în care a fost trimis în judecată de DNA Constanța!
 
Cumpănașu a fost acuzat de participație improprie (în forma instigării) la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
 
Tribunalul București a ajuns la concluzia că fapta imputată de procurorii DNA Constanța în sarcina lui Alexandru Cumpănașu nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.
 
 
MINUTĂ
 

Solutia pe scurt: În baza art.396 alin.5 C.proc.pen. rap. la art. 16, alin.1, lit.b), teza a II-a Cod pr. penală achită pe inculpatul Cumpănașu Alexandru pentru săvârșirea infracțiunii de participație improprie (în forma instigării) la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, prevăzută de art.52 alin.3 C.pen. raportat la art. 181 alin. 1 din Legea nr.78/2000, întrucât fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege. În temeiul art. 275, alin.3 Cod pr. Penală cheltuielile judiciare avansate de stat ămân în sarcina acestuia. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunțată astăzi, 18.06.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia inculpatului şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei.

 
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

 

„În cursul anului 2016, în contextul implementării de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în parteneriat cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative a proiectului finanțat din fonduri europene ce avea ca obiect „Consolidarea cadrului pentru creșterea calității serviciilor publice și pentru stabilirea dezvoltării la nivel local”, inculpatul l-ar fi determinat pe responsabilul de proiect să-l angajeze pe un post de expert IT, în condițiile în care acesta nu îndeplinea cerințele fișei postului (acelea de a deține o diplomă de studii universitare și de a avea experiență în specialitate de minim 1 an). 
 


Ulterior, deși inculpatul ar fi promis de mai multe ori că va aduce documentele respective care să ateste îndeplinirea condițiilor de angajare, nici până la data finalizării proiectului nu a făcut acest lucru.
 
Ca urmare a demersurilor menționate mai sus, inculpatul ar fi obținut pe nedrept suma de 308.630 lei cu titlu de retribuție pentru activitatea depusă în calitate de expert IT în proiectul respectiv.
 
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
 
Până la data întocmirii rechizitoriului, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în procesul penal.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii