Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:11 13 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adrian Viorel Nicolaescu, fost prefect al județului Constanța, achitat în dosarul DNA! (MINUTĂ)

ro

12 Jan, 2024 13:52 1226 Marime text


Achitare pentru Adrian Viorel Nicolaescu, fost prefect al județului Constanța, trimis în judecată, în iulie 2020, de procurorii DNA, pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave.

Decizia a fost luată, potrivit datelor noastre, de completul de judecată prezidat de magistratul Antoaneta Ardeleanu, de la Tribunalul Constanța.

MINUTĂ

Solutia pe scurt: In baza art. 396 alin.5 C.p.p. in referire la art. 16 alin.1 lit.b teza a IIa C.p.p. achita pe inculpatul NICOLAESCU ADRIAN VIOREL – (..........), pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos material, fapta prevazuta de art. 13/2 din Legea 78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.penal in referire la art. 309 C.penal, intrucat fapta nu a fost savarsita cu vinovatia ceruta de lege. In baza art. 397 alin.1 C.p.p. in referire la art. 25 C.p.p. respinge actiunea civila formulata de partea civila Rădulescu Zoea in contradictoriu cu inculpatul NICOLAESCU ADRIAN VIOREL si parte responsabila civilmente INSTITUŢIA PREFECTULUI JUDEŢULUI CONSTANTA, ca nefondata. In baza art. 397 alin.2 C.p.p.in referire la art. 250/2 C.p.p. ridica masura sechestrului asigurator dispusa prin ordonanta nr. 266/P/2016 din data de 13.02.2020 a DNA -Serviciul Teritorial Constanta instituita cu privire la bunurile mobile si imobile ale inculpatului NICOLAESCU ADRIAN VIOREL, la data ramanerii definitive a prezentei hotarari . In baza art. 275 alin.3 C.p.p. cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica, azi, 12.01.2024. Document: Hotarâre  11/2024  12.01.2024


Conform portalului instanțelor de judecată, Rădulescu Zoea are calitatea de parte vătămată / parte civilă, iar Instituţia Prefectului Judeţul Constanţa este parte responsabilă civilmente / parte civilă.

Oficial de la DNA

„În perioada martie 2016 – iulie 2017, inculpatul Nicolaescu Adrian Viorel, în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege, în sensul că ar fi făcut toate demersurile pentru a împiedica eliberarea unor titluri de proprietate către o persoană care obținuse anterior recunoașterea judecătorească a drepturilor sale, pentru o suprafață de 19 hectare de teren amplasat în municipiul Constanța, pe malul lacului Siutghiol.
 
Concret, inculpatul Nicolaescu Adrian Viorel:
 
- ar fi trebuit să valideze propunerea Comisiei Locale Mihail Kogălniceanu, aspect pe care l-ar fi refuzat în mod nejustificat,
- ar fi trebuit să ia act, de îndată, de desființarea titlurilor persoanei neîndreptățite și să emită titlurile de proprietate, astfel cum au stabilit definitiv și irevocabil instanțele de judecată,
- ar fi împiedicat, pe toată durata mandatului său, emiterea titlurilor de proprietate, prin restituirea documentației, prin refuzul de a valida propunerea Comisiei Locale Mihail Kogălniceanu și prin omisiunea intenționată de a efectua orice minim demers pentru emiterea titlurilor.


 
Independent de cele prezentate mai sus, în anul 2011, Primăria municipiului Constanța a expropriat cca 2,3 hectare din cele 19 hectare, proprietatea persoanei vătămate. Primăria a emis în acest sens o Hotărâre de Stabilire a Despăgubirilor prin care s-a dispus plata sumei de 240.465 euro către persoana care își va proba dreptul real asupra terenului expropriat.
 
Persoana vătămată a aflat despre expropriere în anul 2015 și s-a adresat Primăriei municipiului Constanța cu o cerere de eliberare, în favoarea sa, a sumei de 240.465 euro. Suma nu a fost însă eliberată, întrucât persoana vătămată nu avea titluri de proprietate pentru terenul expropriat.
 
Precizăm că, până la terminarea mandatului de prefect al inculpatului, terenul în cauză s-a aflat în posesia unei persoane căreia instanța de judecată i-a anulat toate titlurile de proprietate.
 
Prin demersurile precizate mai sus, inculpatul ar fi privat persoana respectivă de dreptul său de proprietate, recunoscut de instanța de judecată, asupra terenului respectiv, evaluat la aproximativ 6.460.000 euro, dar și de suma de 240.465 euro cuvenită pentru exproprierea unei părți din acest teren, asigurându-i totodată folosința terenului în suprafață de 19 hectare persoanei care l-a „deținut” în condițiile menționate mai sus.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“.


 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și

Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași, trimis în judecată de DNA Constanța, achitat de Tribunalul București! Curtea de Apel București, primul termen în apel (DOCUMENT)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii