Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:59 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Administrația Chițac, la judecată cu fostul primar Făgădău. Ședința nu se mai ține în ziua stabilită! Motivul

ro

18 Jan, 2023 00:00 1576 Marime text
  • Cazul vizează niște cheltuieli privind deplasările fostului primar efectute în timpul mandatului și, potrivit datelor oficiale, va fi analizat din nou de instanța de judecată în luna mai 2023, ca urmare a preschimbării termenului de judecată.
  • Următoarea înfățișare a fost programată să se desfășoare la data de 22 mai 2023, de la ora 10.30, cazul fiind acum în atenția completului LM5.
Dosarul în care administrația Vergil Chițac l-a chemat în judecată pe fostul primar al Constanței Decebal Făgădău nu va mai fi deschis în cadrul ședinței ce era programată pentru data de 3 februarie 2023.
 
Cazul vizează niște cheltuieli privind deplasările fostului primar efectute în timpul mandatului și, potrivit datelor oficiale, va fi analizat din nou de instanța de judecată în luna mai 2023, ca urmare a preschimbării termenului de judecată.
 
Astfel, se arată în informațiile oficiale că „nu va avea loc şedinţa de judecată din data de 03.02.2023 a completului LM8 urmare a desființării acestuia“.
 
De asemenea, se face precizarea că vor fi menținute dispozițiile stabilite anterior în cadrul procesului.
 
În aceste condiții, următoarea înfățișare a fost programată să se desfășoare la data de 22 mai 2023, de la ora 10.30, cazul fiind acum în atenția completului LM5.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, procesul vizează ambele dosare deschise de Municipiul Constanța prin Primar pentru recuperarea cheltuielilor privind deplasările efectuate de fostul primar în timpul mandatului.
 
Este vorba despre două dosare care au fost conexate în urma deciziei Judecătoriei Constanța, instanță care a admis excepția litispendenței, invocată în cauză de Decebal Făgădău.
 
Ce sumă este solicitată
 
Amintim, reprezentanții Biroului de Presă al Primăriei Constanța au explicat, pentru ZIUA de Constanța, că dosarul de la Judecătorie vizează recuperarea unei sume de aproape 25.000 de lei privind deplasările externe ale fostului primar.
 
„Primăria Constanța are de recuperat 24.938,11 lei de la fostul primar - nu au fost respectate prevederile legale cu privire la prezentarea rapoartelor de activitate pentru deplasările externe, motiv pentru care trebuie să suporte cheltuielile de deplasare. Acțiunea a fost deschisă pe 11 iulie“, au spus aceștia.
 
O acțiune similară, pentru recuperarea cheltuielilor din deplasările externe a fost mai fost deschisă fostului primar Făgădău și la Tribunalul Constanța,iar legat de acest dosar reprezentanții Biroului de Presă au precizat pentru ZIUA de Constanța, cu altă ocazie, că „în urma unui control al Curții de Conturi, a reieșit că trebuie să recuperăm costurile unei deplasări“.
 
Mai exact, în urma controlului din 2019, pentru anul 2018, Camera de Conturi Constanța ar fi stabilit că nu ar fi fost respectate prevederile legale cu privire la prezentarea rapoartelor de activitate în ședința ordinară de consiliu pentru deplasările externe efectuate de aleșii locali.
 
La momentul acestei constatări, se arată în același document că primarul în funcție, Decebal Făgădău, a explicat că „între primar, ca autoritate executivă, şi consiliul local, ca autoritate deliberativă, nu există raporturi de subordonare. Efectuarea deplasărilor externe ale primarului, în calitate de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale nu trebuie să aibă un acord prealabil exprimat al autorităţii deliberative, ci ele derivă din calitatea de reprezentant al unităţii administrativ teritoriale în toate relaţiile cu alte autorităţi publice, persoane fizice sau juridice străine“.
 
„Prezentarea unui raport în prima şedinţă a consiliului local privind deplasarea externă efectuată ar trebui să fie consecinţa unei solicitări exprese a consiliului local, exprimată printr-o hotărâre“, a mai spus, cu aceeași ocazie, primarul.
 
De asemenea, se mai arată în constatarea Curții că „în final, domnul primar a concluzionat că delegaţiile externe ale primarului nu trebuie aprobate în prealabil de către consiliul local; primarul prezintă rapoarte consiliului local doar in urma unei solicitări exprese potrivit prevederi/or art. 63 din Legea nr. 215/2001; neprezentarea raportului prevăzut de art. 44 din Legea nr. 393/2004 nu califică drept neeligibile cheltuielile ocazionate de deplasările externe cu consecinţa suportării integrale a acestora în condiţiile în care au fost prezentate toate documentele justificative necesare decontării în conformitate c u prevederile HG nr. 518/1995 şi Ordinului nr. 1792/2002“.
 
În acest context, rămâne de văzut ce se va întâmpla în proces la termenul fixat pentru finele lunii mai.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Decebal Făgădău l-a dat în judecată pe Gabriel Comănescu! Anunțul Curții Supreme
 
 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii