Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:19 06 02 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Administrația Chițac contra Făgădău! Ce s-a întâmplat azi la Tribunal

ro

04 Nov, 2022 13:43 1479 Marime text


Dosarul în care administrația Vergil Chițac l-a chemat în judecată pe fostul primar al Constanței Decebal Făgădău în legătură cu niște cheltuieli privind deplasările în timpul mandatului a fost deschis azi de judecătorii Tribunalului Constanța.

Magistrații Secției I Civile au decis să amâne procesul pentru data de 3 februarie 20222, în vederea administrării probelor propuse în proces.

Amintim, procesul vizează ambele dosare deschise de Municipiul Constanța prin Primar pentru recuperarea cheltuielilor privind deplasările efectuate de fostul primar în timpul mandatului.

Cele două dosare au fost conexate în urma deciziei de săptămâna trecută a Judecătoriei Constanța, care a admis excepția litispendenței, invocată în cauză de Decebal Făgădău.

Așa cum arătam în edițiile anterioare, reprezentanții Biroului de Presă al Primăriei Constanța au explicat, pentru ZIUA de Constanța, că dosarul de la Judecătorie vizează recuperarea unei sume de aproape 25.000 de lei privind deplasările externe ale fostului primar.
 
„Primăria Constanța are de recuperat 24.938,11 lei de la fostul primar - nu au fost respectate prevederile legale cu privire la prezentarea rapoartelor de activitate pentru deplasările externe, motiv pentru care trebuie să suporte cheltuielile de deplasare. Acțiunea a fost deschisă pe 11 iulie“, au spus aceștia.
 
O acțiune similară, pentru recuperarea cheltuielilor din deplasările externe a fost mai fost deschisă fostului primar Făgădău și la Tribunalul Constanța,iar legat de acest dosar reprezentanții Biroului de Presă au precizat pentru ZIUA de Constanța, cu altă ocazie, că „în urma unui control al Curții de Conturi, a reieșit că trebuie să recuperăm costurile unei deplasări“.
 
Mai exact, în urma controlului din 2019, pentru anul 2018, Camera de Conturi Constanța ar fi stabilit că nu ar fi fost respectate prevederile legale cu privire la prezentarea rapoartelor de activitate în ședința ordinară de consiliu pentru deplasările externe efectuate de aleșii locali.

 
La momentul acestei constatări, se arată în același document că primarul în funcție, Decebal Făgădău, a explicat că „între primar, ca autoritate executivă, şi consiliul local, ca autoritate deliberativă, nu există raporturi de subordonare. Efectuarea deplasărilor externe ale primarului, în calitate de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale nu trebuie să aibă un acord prealabil exprimat al autorităţii deliberative, ci ele derivă din calitatea de reprezentant al unităţii administrativ teritoriale în toate relaţiile cu alte autorităţi publice, persoane fizice sau juridice străine“.
 
„Prezentarea unui raport în prima şedinţă a consiliului local privind deplasarea externă efectuată ar trebui să fie consecinţa unei solicitări exprese a consiliului local, exprimată printr-o hotărâre“, a mai spus, cu aceeași ocazie, primarul.
 
De asemenea, se mai arată în constatarea Curții că „în final, domnul primar a concluzionat că delegaţiile externe ale primarului nu trebuie aprobate în prealabil de către consiliul local; primarul prezintă rapoarte consiliului local doar in urma unei solicitări exprese potrivit prevederi/or art. 63 din Legea nr. 215/2001; neprezentarea raportului prevăzut de art. 44 din Legea nr. 393/2004 nu califică drept neeligibile cheltuielile ocazionate de deplasările externe cu consecinţa suportării integrale a acestora în condiţiile în care au fost prezentate toate documentele justificative necesare decontării în conformitate c u prevederile HG nr. 518/1995 şi Ordinului nr. 1792/2002“.

Decizia pe care o va lua în cauză Tribunalul Constanța va putea fi atacată la Curtea de Apel Constanța.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii