Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:17 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Acuzată că a vândut un teren cu sechestru din Dosarul Retrocedărilor Executorul judecătoresc Cătălina Rusu, achitată definitiv

ro

11 Dec, 2018 00:00 2961 Marime text
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a dispus achitarea Cătălinei Rusu, executor judecătoresc, trimisă în judecată de către procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi tăinuire. Decizia Curţii Supreme este definitivă.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reținut că, „la data de 21 ianuarie 2016, inculpata Rusu Cătălina, în calitate de executor judecătoresc, și-a îndeplinit cu încălcarea legii atribuțiile de serviciu cu ocazia desfășurării procedurilor de executare silită în cadrul unui dosar înregistrat pe rolul biroului său.
 
Concret, inculpata a procedat la vânzarea prin licitație publică, contra sumei de 234.000 lei (cca. 52.000 euro) a unui teren asupra căruia, anterior, fusese instituit sechestru asigurător de către Direcția Națională Anticorupție într-un alt dosar mediatizat și despre care cunoștea că provenea din săvârșirea unei infracțiuni“.
 
Terenul vândut prin licitație publică face parte din celebrul Dosar al retrocedărilor din Constanţa, unde procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a 37 de inculpaţi în legătură cu restituirea şi atribuirea unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză, fapte prin care ar fi fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro (din care 77,77 de milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa), conform DNA. În cauză, Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, a primit în primă instanţă cea mai mare pedeapsă: patru ani de închisoare cu suspendare. În prezent, dosarul retrocedărilor se află la Curtea Supremă de Justiţie a României.
 
Şeful Structurii de Securitate din Curtea Supremă revine în completul care judecă Dosarul Retrocedărilor din Constanţa

 
Revenind la dosarul executorului judecătoresc, cauza a fost trimisă spre judecare Curții de Apel Constanța, instanţă care, la data de 16 mai, a decis achitarea Cătălinei Rusu pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi tăinuire. Instanţa a decis că fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.
 

Iată minuta instanţei

 
„În baza art. 396 alin. 5 Cod procedură penală raportat la art. art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală achită inculpata Rusu Cătălina pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal şi tăinuire prev. de art. 270 alin. 1 Cod penal. În baza art. 397 alin. 1 Cod procedură penală raportat la art. 25 alin. 5 Cod procedură penală lasă nesoluţionată acţiunea civilă formulată de partea civilă Statul Român prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală prin Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 16.05.2018“.
 
Aproape de finele lunii mai, decizia Curţii de Apel Constanţa a fost atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României atât de procurorii DNA, cât şi de ANAF.
 
Vineri, Curtea Supremă de Justiţie a României a menţinut decizia Curţii de Apel Constanţa, respingând, ca nefondate, apelurile formulate de Direcţia Naţională Anticorupţie Constanţa, precum şi de apelanta parte civilă ANAF. Decizia este definitivă.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii