Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:02 17 06 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Accesul în biserici Arhiepiscopia Tomisului, procesul deschis pentru credincioși. Un nou termen

ro

13 Feb, 2021 00:00 1648 Marime text
  • Cazul se află în atenția magistratului Maria Timoașcă, președintele completului CA16 din cadrul Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța.
  • Judecătorii analizează cererea de a se permite accesul credincioșilor în biserici.
  • La termenul desfășurat în data de 11 februarie 2021, instanța a decis să fixeze o nouă înfățișare peste o lună, pentru a se comunica părților din dosar actele care au fost depuse.
 
Arhiepiscopia Tomisului continuă să solicite în instanță permiterea accesului credincioșilor în biserici, pentru a participa la slujbele religioase.
 
Procesul se desfășoară la Secția de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța, unde a fost recent fixat un nou termen în acest dosar, pentru a se studia actele depuse în cauză.
 
Concret, este vorba despre aceeași cauză în care, spre finele lunii noiembrie 2020, s-a cerut și permiterea accesului tuturor credincioșilor la pelerinajul de Sfântul Andrei, solicitarea fiind respinsă la momentul respectiv.
 
În continuare, judecătorii analizează cererea de a se permite accesul credincioșilor în biserici.
 
Cazul se află în atenția magistratului Maria Timoașcă, președintele completului CA16 din cadrul Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța.
 

Declarația ÎPS Teodosie

 
La prima înfățișare stabilită în cauză, desfășurată pe 24 noiembrie 2020 la Tribunalul Constanța, a fost prezent și ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
 
La momentul respectiv, ierarhul a declarat presei prezente „aceste restricții prin care creștinii n-au voie să intre în biserică nu sunt firești! Acest virus atacă mai ales plămânii. Noi vrem să-i îmbolnăvim de plămâni? Eu simt nevoia să-i apăr!“.
 
„Ca păstor, îmi apăr turma cea cuvântătoare, oameni de credință! (...) Credincioșii mi-au cerut să fiu porta-vocea lor, să-i apăr, să li se dea voie să fie în biserică. Sunt drepturile noastre constituționale. Drepturile omului, de asemenea, specifică faptul că orice om trebuie să aibă asigurată libertatea de exprimare, liberatea de religie“, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului.

 
„Nu facem niciun abuz, dimpotrivă: vrem să oprim niște exagerări, să nu le zic abuzuri, deși sunt, ca să putem să ne împlinim datinile credinței noastre. Avem dreptul acesta, și prin Constituție, și prin Carta Drepturilor Omului, astfel încât trebuie să ni se pună nouă dreptul la libertate, care ne-a fost îngrădit“.
 
La termenul desfășurat în data de 11 februarie 2021, instanța a decis să fixeze o nouă înfățișare peste o lună, pentru a se comunica părților din dosar actele care au fost depuse.
 
Indiferent care va fi decizia Tribunalului Constanța, la finele acestui proces, aceasta va putea fi atacată la instanța superioară.
 
Citește și:

ÎPS Teodosie:
"E anapoda să porți mască în Sfântul Altar"

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii