Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:46 29 03 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

13, număr cu noroc pentru arhiepiscopul Tomisului? DNA îl vrea sub control judiciar pe Teodosie. Cine va lua decizia finală (rechizitoriu)

ro

06 Apr, 2017 00:00 6125 Marime text
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a stabilit, ieri, data la care va fi judecată contestaţia procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Constanţa formulată împotriva deciziei prin intermediul căreia lui Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului, i-a fost revocat controlul judiciar. Decizia finală va fi luată pe data de 13 aprilie, de judecătoarea Ioana Alina Ilie, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.
 
Ioana Alina Ilie judecă, printre altele, conform surselor noastre, dosarul în care Victor Viorel Ponta, fostul premier al României, a fost deferit Justiţiei pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, şi spălare a banilor.
 
De asemenea, Ioana Alina Ilie a făcut parte din completul de judecată care a dispus, la finele lunii mai 2015, menţinerea în stare de arest preventiv atât a lui Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, cât şi a omului de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky.
 
Mai mult decât atât, judecătoarea a analizat şi dosarul celor aproape 20 de ofiţeri din conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea“ acuzaţi de fapte ilegale aparent comise în legătură cu concursurile organizate la ISU „Dobrogea“ în anul 2007.
 
Revenind la dosarul arhiepiscopului Tomisului, pe data de 3 aprilie, judecătorul Cristian Deliorga, din Curtea de Apel Constanţa, a dispus revocarea măsurii preventive a controlului judiciar dispusă de Ciprian Bodu, procuror al DNA Constanţa, faţă de Teodosie Petrescu.
 
Decizia judecătorului Cristian Deliorga, de a revoca măsura preventivă a controlului judiciar, a fost raportată la art. 242, alin. 1 din Cod de procedură penală, conform căruia „măsura preventivă se revocă, din oficiu sau la cerere, în cazul în care au încetat temeiurile care au determinat-o ori au apărut împrejurări noi din care rezultă nelegalitatea măsurii, dispunându-se, în cazul reţinerii şi arestării preventive, punerea în libertate a suspectului ori a inculpatului, dacă nu este arestat în altă cauză“.
 
În prezenta cauză, Teodosie Petrescu este bănuit de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
 
Cât se află sub control judiciar, Înaltpreasfinţitul Teodosie trebuie să respecte următoarele obligaţii, stabilite de procurorii DNA: „Să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat, să nu desfăşoare nicio activitate cu caracter decizional în legătură cu accesarea de fonduri europene în cadrul Bisericii Ortodoxe Române/Patriarhiei Române/Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpuşi, să nu se apropie de ceilalţi suspecţi/inculpaţi din dosar, de martori, experţi şi să nu comunice direct sau indirect cu aceştia“.
 
Rechizitoriu pentru Teodosie! Iată pentru ce l-a trimis DNA în judecată pe arhiepiscopul Tomisului (document)

Ti-a placut articolul?

Comentarii