Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:22 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inginerii americani au creat cipuri electronice care se repară singure

ro

12 Mar, 2013 10:18 1992 Marime text
Cum ar fi ca cipurile dispozitivelor electronice de care suntem dependenți să se poată repara singure în eventualitatea unor defecțiuni, revenindu-și în microsecunde din probleme care să varieze de la o alimentarea defectuoasă cu energie și până la  arderea unor tranzistoare?

Sună științifico-fantastic, dar o echipă de ingineri de la Institutul Tehnologic din California – Caltech – au dezvoltat în premieră absolută tocmai astfel de cipuri integrate capabile de „autovindecare”. Specialiștii au demonstrat această capabilitate în cazul unor amplificatoare de mică putere.

În poate cel mai dramatic dintre experimentele lor, inginerii au distrus diferite părți ale cipurilor prin declanșarea repetată a unei raze laser de mare putere asupra lor, observând cum cipurile dezvoltau automat, în mai puțin de o secundă, o cale alternativă de funcționare.

„Pur și simplu am topit pe jumătate amplificatorul și am vaporizat mare parte din componentele sale, cum ar fi tranzistoarele, iar el și-a putut reveni extrem de rapid aproape la performanțe ideale”, susține Ali Hajimiri, profesor de inginerie electrică la Caltech.

Până acum, chiar și un singur tranzistor ars făcea un cip cu circuite integrate complet nefolositor. Așa că inginerii americani au dorit să ofere acestor cipuri o capacitate de vindecare oarecum similară celei a sistemului nostru imunitar, prin detectarea și soluționarea rapidă a unui număr de posibile asalturi pentru a putea menține sistemul general în parametri de funcționare optimi.

Articolul integral aici: stiintasitehnica.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii