Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:08 23 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Povestea fascinantă a lui Abraham Lincoln, un adevărat model de perseverenţă

ro

01 Jul, 2015 08:58 5228 Marime text

Abraham Lincoln, nelipsit din orice top al oamenilor de succes, a fost cel de-al 16-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii. La un secol şi jumătate de la trecerea sa în nefiinţă, continuă să se numere printre cei mai admiraţi oameni de pe planetă, prin prisma vieţii sale presărate cu obstacole transformate în realizări notabile. A reuşit să ocupe prima poziţie în SUA şi să-şi graveze pentru totdeauna cu litere de aur numele în istoria Americii.
 
Numit uneori Abe Lincoln sau Honest Abe (Abe cel cinstit), Abraham Lincoln este considerat de istorici drept unul dintre cei mai importanţi preşedinţi ai Americii. S-a născut într-o familie săracă de fermieri, cu părinţi analfabeţi. Deoarece şi-a pierdut mama de la o vârstă fragedă, a fost nevoit să muncească din greu pentru a-şi ajuta familia. Prin urmare, nu a primit educaţie şcolară, ci s-a autoeducat, studiind singur matematica, literatura şi dreptul. Greutăţile nu l-au părăsit odată cu înaintarea în vârstă. Şi-a pierdut trei dintre cei patru fii pe care i-a avut, la vârstele de patru, 12, respectiv 18 ani. 
 
Când avea 51 de ani, a fost ales al 16-lea preşedinte al SUA. Celebritatea lui Abraham Lincoln se datorează deciziilor sale, care au schimbat istoria Statelor Unite. A militat pentru libertate şi tradiţie, fiind devotat principiilor Părinţilor Fondatori ai SUA.
 
De asemenea, a favorizat modernizarea economică şi a încurajat urbanizarea, a menţinut o naţiune divizată - statele din Nord şi cele din Sud - într-o perioada dificilă, după Războiul de Secesiune. Tot el a condus statele din Nord în victoria din Războiul Civil. Pe 1 ianuarie 1863, a emis „Proclamaţia de emancipare”, care a condus la eliberarea sclavilor din toate statele SUA.
 
Pe 14 aprilie 1865, Abraham Lincoln a fost asasinat, în timp ce se afla la teatru, de un actor simpatizant al Confederaţiei. A murit a doua zi, pe 15 aprilie 1865.
 
Curiozităţi despre Abraham Lincoln
 
Abraham Lincoln a fost primul președinte american care a avut barbă pe tot parcursul mandatului său. Pe 10 martie 1849, cerea patentul pentru o invenţie: construise un dispozitiv care urma să ajute vapoarele să treacă peste bancurile de nisip fără a mai fi descărcate. A primit patentul pentru această invenţie după două luni. Deşi mecanismul nu a fost folosit niciodată, Abraham Lincoln rămâne singurul preşedinte al Statelor Unite ale Americii cu un patent de inventator.
 
A creat Serviciile Secrete cu câteva ore înainte de moartea sa. După 1901, după ce alți doi președinți au fost asasinați, Serviciile Secrete s-au dedicat protecției acestora.
 
Citate memorabile
 
Abraham Lincoln şi-a dezvăluit înţelepciunea şi prin cuvintele sale, care au devenit memorabile. Iată câteva dintre ele:
 
„Eu merg încet, dar nu merg niciodată înapoi.”
„Dacă vrei să testezi cu adevărat caracterul unui om, dă-i putere.”
„În definitiv, nu anii din viaţă sunt cei care contează, ci viaţa din anii tăi.”
„Mi-am distrus toţi duşmanii, făcându-i prietenii mei, prin iertare.”
„Îngrijorarea mea nu este că ai putea eşua, ci că ai putea fi mulţumit cu eşecul tău.” 
„Poţi să te plângi că tufele cu trandafiri au spini sau poţi să te bucuri că tufele cu spini au trandafiri.”
„Nu contează ce meserie ai, contează să fii cel mai bun.”
„Oamenii sunt atât de fericiți cât se hotărăsc să fie.”
„Partea cea mai bună a viitorului este că vine în fiecare zi.”
„Nu pune mare preţ pe un om care nu este mai înţelept astăzi decât a fost ieri.”
 
Sursa foto: cuvintecelebre.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii